Προσπαθείτε για δεύτερο παιδί και δεν τα καταφέρνετε;

Η αδυναμία να συλλάβετε ξανά ή να διατηρήσετε την εγκυμοσύνη μετά τη γέννηση ενός ή περισσότερων παιδιών αναφέρεται ως δευτερογενής υπογονιμότητα.

Προσπαθείτε για δεύτερο παιδί και δεν τα καταφέρνετε;
Bigstock

Η κατάσταση αυτή μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα γονιμότητας της γυναίκας ή του άντρα ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις της ανεξήγητης υπογονιμότητας.

Προχωρημένη ηλικία

Η ηλικία είναι ένας σημαντικός παράγοντας που παίζει ρόλο στη δευτερογενή υπογονιμότητα. Μια γυναίκα γεννιέται με σταθερό αριθμό ωαρίων ο οποίος αρχίζει να μειώνεται συνήθως από την εφηβεία. Καθώς μεγαλώνει, αυτή η μείωση επιταχύνεται και δεν δημιουργούνται νέα ωάρια. Στην περίπτωση μάλιστα που η μητέρα αοποκτήσει ρο πρώτο της παιδί σε προχωρημένη ηλικία και μεσολαβήσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη γέννηση ενός παιδιού έως την απόφαση και τις προσπάθειες για το δεύτερο αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στη γονιμότητά της.

IPOGONIMOTITA.jpg

Προβλήματα στο αναπαραγωγικό σύστημα

Η ενδομητρίωση, η πυελική πρόσφυση, προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις και ανωμαλίες στις σάλπιγγες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το αναπαραγωγικό σύστημα, τη σύλληψη και την επίτευξη μια υγιούς εγκυμοσύνης.

Ο ανδρικός παράγοντας

Όπως η γονιμότητα της γυναίκας, έτσι και η γονιμότητα του άνδρα μειώνεται επίσης με το πέρασμα του χρόνου, τόσο ως προς την ποιότητα όσο και την ποσότητα του σπέρματος. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε γήρανση, σε κάποια φάρμακα ή στην κατάσταση υγείας του ατόμου.

Αυξημένο σωματικό βάρος

Το υπερβολικό βάρος έχει μεγάλο και αρνητικό αντίκτυπο στην ικανότητα ενός ατόμου να συλλάβει. Μπορεί να επηρεάσει την ωορρηξία και να προκαλέσει γυναικεία υπογονιμότητα. Στον άντρα μπορεί να προκαλέσει τη στυτική δυσλειτουργία και να μειώσει την παραγωγή σπέρματος. Το κάπνισμα έχει επίσης παρόμοια επίδραση στη γονιμότητα.

Λοιμώξεις ή ουλές κατά την προηγούμενη εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσουν σε δευτερογενή υπογονιμότητα

ginaika-palevei-me-ipogonimotita.jpg

Πότε πρέπει να δείτε έναν ειδικό;

Ο χρόνος παίζει βασικό ρόλο στη γονιμότητα. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό εάν:

  • Είστε κάτω των 35 ετών και προσπαθείτε να συλλάβετε για ένα χρόνο χωρίς καμία επιτυχία.
  • Είστε άνω των 35 ετών και προσπαθείτε τουλάχιστον έξι μήνες χωρίς επιτυχία.
  • Είχατε δύο συνεχόμενες αποβολές.
  • Είστε άνω των 30 ετών με ιστορικό επώδυνων περιόδων, αποβολών, ακανόνιστου εμμηνορροϊκού κύκλου ή φλεγμονώδους νόσου της πυέλου. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, πρέπει να αποφύγετε να περιμένετε περισσότερο από ένα έτος μετά την απόκτηση του πρώτου παιδιού.

Η συναισθηματική επίδραση της δευτερογενούς υπογονιμότητας

Όταν αντιμετωπίζετε δευτερογενή υπογονιμότητα, είναι φυσιολογικό να νιώθετε μια γκάμα συναισθημάτων. Η αδυναμία σύλληψης για δεύτερη φορά μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική αναταραχή, με τα πιο κοινά συναισθήματα που αισθάνεστε να είναι:

  • Θυμός, γιατί αποκτήσατε ένα παιδί, αλλά τώρα η ευτυχία μοιάζει να αργεί
  • Απογοήτευση, αφού η σύλληψη ήταν τόσο εύκολη την τελευταία φορά, αλλά όχι τώρα
  • Φθόνος, καθώς οι φίλοι και οι συγγενείς σας είχαν εύκολα περισσότερα από ένα παιδιά
  • Απομόνωση, λόγω της αίσθησης ότι δεν μπορείτε να χωρέσετε σε καμία ομάδα. Τα προβλήματα γονιμότητας μπορεί να προκαλέσουν πίεση στη σχέση σας και ίσως να αισθάνεσθε ότι μένετε εκτός…
  • Ενοχή που δεν είστε σε θέση να δώσετε στο παιδί σας ένα αδελφάκι
  • Δυστυχία, καθώς συνειδητοποιείτε ότι δεν μπορείτε να ζήσετε μια άλλη χαρούμενη εγκυμοσύνη
  • Κούραση, από τις προσπάθειες και τη διερεύνηση του προβλήματος
  • Θλίψη, για την απώλεια ευκαιριών τεκνοποίησης
  • Μέσα σε όλη την αρνητικότητα, μπορεί επίσης να αισθάνεστε και λίγη ελπίδα γιατί κάθε μήνας είναι μια νέα αρχή.

Εάν πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να συλλάβετε παρά τις προσπάθειές σας, είναι καιρός να απευθυνθείτε σε γιατρό για διάγνωση και θεραπεία

Φυσικοί τρόποι για να βελτιώσετε τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος ξανά

andriki-ipogonimotita.jpg

Τακτικές σεξουαλικές επαφές

Οι τακτικές σεξουαλικές επαφές μπορεί να βελτιώσουν τις πιθανότητες σύλληψης. Μην αντιστέκεστε στην επιθυμία σας για σεξουαλική επαφή και μην εστιάζετε μόνο σε αυτές τις τέσσερις έως πέντε γόνιμες ημέρες του μήνα. Η Αμερικανική Εταιρεία Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ASRM) προτείνει να έχετε σεξουαλική επαφή μία φορά κάθε δεύτερη μέρα για να αυξήσετε τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.

Βελτιώστε τη διατροφή και κάνετε άσκηση

Τόσο εσείς όσο και ο σύντροφός σας πρέπει να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή και να προσπαθήσετε να διατηρήσετε ένα ιδανικό βάρος. Ο ιδανικός ΔΜΣ σας πρέπει να είναι περίπου 19 έως 25 ή 20 έως 25, σύμφωνα με μελέτες, για βελτιωμένες πιθανότητες ωορρηξίας. Υιοθετήστε επίσης έναν υγιεινό τρόπο ζωής που θα περιλαμβάνει τακτική άσκηση .

Αποφύγετε το αλκοόλ και το κάπνισμα, καθώς μπορεί να μειώσουν τη γονιμότητά σας.

Αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας

Θα περάσετε από μια σειρά συναισθημάτων, αλλά θυμηθείτε ότι δεν είστε μόνοι. Η αποδοχή των συναισθημάτων σας είναι μέρος του αγώνα. Προσπαθήστε να τα αντιμετωπίσετε συμμετέχοντας σε οποιαδήποτε ομάδα υποστήριξης ή μιλήστε με το γιατρό σας για καλύτερες επιλογές. Παραμείνετε αισιόδοξοι και θετικοί

Όταν είστε σε καλή σωματική και ψυχική κατάσταση η επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος είναι πιο εύκολη.

Παναγιώτης Ψαθάς MD, PhD
Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος
Μέλος της ιατρικής ομάδας δημιουργίας και διαχείρισης της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute Of Life – IASO. https://ppsathas.com

panagiotis-psathas.jpg

Βιογραφικό

Ο Δρ Παναγιώτης Ψαθάς είναι Mαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος, με εξειδίκευση στην Αναπαραγωγική Ενδοκρινολογία, την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και τη Λαπαροσκόπηση και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας – The University of North Carolina at Chapel Hill.

Είναι ιδρυτικό μέλος της ιατρικής ομάδας δημιουργίας και διαχείρισης της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute Of Life – ΙΑΣΩ και διατηρεί ιδιωτικό Μαιευτικό -Γυναικολογικό Ιατρείο, στη Νίκαια.

Έχει πλούσιο επιστημονικό έργο κι έχει συμμετάσχει σε πλήθος μετεκπαιδευτικών σεμιναρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως επίσης και σε εργασίες και ανακοινώσεις σε Διεθνή και Πανελλήνια Συνέδρια.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved