Η σόγια επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα;

Bigstock

Υπάρχει πραγματικά σχέση μεταξύ της σόγιας και της υπογονιμότητας; 

Η απάντηση στη ερώτηση κατά πόσο η σόγια επηρεάζει τη γονιμότητα εξαρτάται από το ποιον ρωτάτε καθώς τόσο οι διατροφολόγοι όσοι και ειδικοί σε γονιμότητας δεν έχουν την ίδια άποψη για τη σόγια.

Σόγια και ορμόνες

Ας ξεκινήσουμε ρίχνοντας μια ματιά στο γιατί η σόγια είναι τόσο αμφιλεγόμενη σχετικά με τη γονιμότητα.

Τα προϊόντα σόγιας περιέχουν ισοφλαβόνες. Οι δύο κυρίαρχες ισοφλαβόνες είναι η γενιστεΐνη και η νταϊτζεΐνη. Λόγω της χημικής ομοιότητάς τους με τα οιστρογόνα – πιο συγκεκριμένα την οιστραδιόλη (Ε2) – ονομάζονται συχνά «φυτοοιστρογόνα». Αυτά τα φυτοοιστρογόνα μπορούν να συνδεθούν με τους υποδοχείς οιστρογόνων σε όλο το σώμα.

Η ικανότητα της σόγιας να μιμείται τα οιστρογόνα και να συνδέεται με τους υποδοχείς οιστρογόνων είναι αυτό που οδήγησε πολλούς να συστήσουν την κατανάλωσή τους όταν προσπαθούν να συλλάβουν.

Ωστόσο, οι ισοφλαβόνες σόγιας είναι πολύ πιο αδύναμες από τα ενδογενή οιστρογόνα … περίπου χίλιες φορές πιο αδύναμες, στην πραγματικότητα. Επιπλέον, οι ισοφλαβόνες δεν συσσωρεύονται στο σώμα και μεταβολίζονται αρκετά γρήγορα.

Σόγια και υπογονιμότητα

Το 1994, σ΄ένα ενημερωτικό δελτίο της πρώην Ομάδας Περιγεννητικής Διατροφής της Αμερικανικής Διαιτητικής Εταιρείας υπήρχε ένα άρθρο που πρότεινε στις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν να αποφεύγουν την κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων σόγιας.

Οι αρχικές ανησυχίες σχετικά με την κατανάλωση σόγιας και τη στειρότητα προέκυψαν από έρευνα σύμφωνα με την οποία η σόγια μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου (MCL).

Αρκετά χρόνια αργότερα, δημοσιεύτηκε μια ανασκόπηση εξετάζοντας τις επιπτώσεις της έκθεσης σε ισοφλαβόνες σόγιας στη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου και στις αναπαραγωγικές ορμόνες. Η ανασκόπηση διαπίστωσε ακόμη αύξηση του MCL κατά 1,05 ημέρες σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με αυξημένη κατανάλωση σόγιας ή ισοφλαβόνης, αλλά θεωρήθηκε ασήμαντη σε σύγκριση με τα αρχικά ευρήματα που δημοσιεύθηκαν.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει πιθανή επίδραση στη γήρανση των ωοθηκών, αλλά δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα δεδομένα που να αποδεικνύουν αυξημένη κατανάλωση προϊόντων σόγιας και μικρότερη ηλικία εμμηνόπαυσης.

Σόγια και γονιμότητα

Μία από τις πρώτες ερευνητικές εργασίες που εξέτασαν άμεσα τα αποτελέσματα της σόγιας και της γονιμότητας ήταν από την Adventist Health Study-2 . Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με υψηλή πρόσληψη ισοφλαβόνης (≥ 40 mg/ημέρα) είχαν 3% μικρότερη πιθανότητα να γεννήσουν σε σύγκριση με γυναίκες με χαμηλή πρόσληψη (< 10 mg/ημέρα).

Αντίθετα, μια πιο πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η διατροφική πρόσληψη φυτοοιστρογόνων δεν σχετίζεται στενά με τη γονιμότητα. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές παρατήρησαν ορισμένα στοιχεία βελτιωμένης γονιμότητας με την αύξηση της πρόσληψης ισοφλαβόνης σε γυναίκες ηλικίας ≥ 30 ετών.

Τέλος, ο Δρ. Jorge Chavarro και οι συνεργάτες του στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ εξέτασαν με ποιο τρόπο η κατανάλωση σόγιας τροποποιεί τη σχέση μεταξύ των επιπέδων δισφαινόλης (BPA) των ούρων και των αποτελεσμάτων της θεραπείας υπογονιμότητας μεταξύ των γυναικών που υποβάλλονται σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Διαπίστωσαν ότι η πρόσληψη σόγιας προστατεύει από τις δυσμενείς αναπαραγωγικές επιδράσεις της BPA, συμπεριλαμβανομένων των ποσοστών εμφύτευσης και κλινικής εγκυμοσύνης σε γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF).

Προκύπτει λοιπόν ότι η σόγια φαίνεται να έχει ελάχιστες έως καθόλου αρνητικές επιπτώσεις στη γυναικεία γονιμότητα.

Σόγια και θυροεοιδής

Η σόγια έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Για όσους από εσάς παλεύετε με τον υποθυρεοειδισμό, ξέρετε ότι αυτό μπορεί επίσης να συμβάλλει στην υπογονιμότητα. Τα φυσιολογικά επίπεδα θυρεοειδούς είναι επίσης σημαντικά για μια υγιή εγκυμοσύνη και τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.

Με πληροφορίες από το ovulifemd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved