Γονιμότητα μετά τα 40: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ποιες οι πιθανότητες να συλλάβετε φυσιολογικά μετά τα 40 και ποιες με μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής; Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.

Γονιμότητα μετά τα 40: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Bigstock

Περίπου 1 στις 10 γυναίκες συλλαμβάνουν φυσιολογικά μετά την ηλικία των 40 ετών, ενώ πολλές είναι οι πιθανότητες σύλληψης με μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Η απόφαση για μία εγκυμοσύνη μετά τα 40, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Στα πλεονεκτήματα συγκαταλέγονται η ετοιμότητα για τη μητρότητα και η οικονομική και επαγγελματική ασφάλεια, ενώ στα μειονεκτήματα ο αυξημένος κίνδυνος για επιπλοκές όπως είναι η αποβολή, ο διαβήτης κύησης και ο πρόωρος τοκετός.

Ποιες είναι οι πιθανότητες σύλληψης μετά τα 40

Οι πιθανότητες φυσιολογικής σύλληψης μετά τα 40 είναι σημαντικά λιγότερες σε σχέση με μερικά χρόνια πριν. Σύμφωνα με το American College of Obstetricians and Gynecologists περίπου 1 στις 10 γυναίκες που ανήκουν σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα συλλαμβάνουν φυσιολογικά.

Πολλές γυναίκες μεγαλύτερες των 40 ετών μένουν έγκυες με μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και δεδομένα από το CDC δείχνουν ότι το ποσοστό αυτών αυξάνεται κάθε χρόνο κατά 3% περίπου.

Το CDC αναφέρει επίσης ότι περίπου οι μισές γυναίκες άνω των 40 αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας, ενώ η πιθανότητες στην ηλικία αυτή για φυσιολογική σύλληψη είναι 5%.

Στην ηλικία των 40 οι πιθανότητες σύλληψης σε διάστημα ενός έτος είναι περίπου 40-50%. Το αντίστοιχο ποσοστό σε γυναίκες 35 ετών είναι περίπου 75%.

gonimotita-2.jpg

Η μειωμένες πιθανότητες σύλληψης μετά τα 40 έχουν να κάνουν με την μειωμένη παραγωγή ωαρίων. Μέχρι και την ενηλικίωση ο αριθμός των ωαρίων ανέρχεται από 300.000 σε 500.000 και μετά την ηλικία των 18 κάθε γυναίκα χάνει σε ετήσια βάση περίπου 13.000 ωάρια, το οποίο σημαίνει ότι μετά τα 40 το απόθεμα ωαρίων έχει μειωθεί σημαντικά.

Επίσης, αυξημένος είναι ο κίνδυνος επιπλοκών όπως είναι ο διαβήτης κύησης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η αποβολή, ενώ αυξάνεται και ο κίνδυνος συνδρόμων: στα 40 οι πιθανότητες για σύνδρομο Down είναι 1 στις 100, ενώ στα 45 1 στα 30.

Σύλληψη μετά τα 40 – Τα πλεονεκτήματα

Ο ερχομός ενός παιδιού εξαρτάται από μία πληθώρα παραγόντων, από προσωπικούς και οικονομικούς, μέχρι ιατρικούς. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν θετικά και αρνητικά και στην εγκυμοσύνη σε μεγαλύτερη ηλικία είναι τα εξής:

  • Ετοιμότητα. Οι γονείς έχουν ωριμάσει και οι ίδιοι και η απόφαση για ένα παιδί είναι τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις απόλυτα συνειδητή. Έρευνες δείχνουν επίσης ότι οι γυναίκες που γίνονται μαμάδες σε μεγαλύτερη ηλικία έχουν καλύτερο εκπαιδευτικό υπόβαθρο και είναι πιο πιθανό να πάρουν καλύτερες αποφάσεις που σχετίζονται με την ανατροφή των παιδιών. Επιπλέον, σύμφωνα με το CDC οι γυναίκες μεγαλύτερες των 30 είναι πιο πιθανό να θηλάσουν τα παιδιά τους σε σχέση τις μαμάδες μικρότερης ηλικίας.
  • Οικονομική ασφάλεια

Σύλληψη μετά τα 40 – Τα μειονεκτήματα

  • Δυσκολία σύλληψης. Όσο περισσότερο καθυστερείτε μία εγκυμοσύνη, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για δυσκολία στη σύλληψη. Το απόθεμα των ωαρίων μειώνεται με τα χρόνια και παράλληλα τα ωάρια έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν χρωμοσωματικές ανωμαλίες.
  • Πιθανές επιπλοκές εγκυμοσύνης
  • Αυξημένες πιθανότητες για χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού
  • Αυξημένος κόστος για σύλληψη. Οι μέθοδοι υποβοηθούμενης παραγωγής αυξάνουν τις πιθανότητες σύλληψης και εγκυμοσύνης στην ηλικία άνω των 40, ωστόσο κοστίζουν και δεν μπορούν να εγγυηθούν σε πολλές περιπτώσεις το επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Σύλληψη μετά τα 40: Τι να κάνετε

Το πρώτο βήμα είναι να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγος σας ή κάποιον ειδικό σε θέματα αναπαραγωγής. Εκείνος θα μπορεί να σας συμβουλεύσει εξατομικευμένα για τις επιλογές σας με βάση την κατάσταση της υγείας της δικής σας και του συντρόφου σας.

Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, προσπαθήστε να ακολουθείτε μία ισορροπημένη διατροφή, εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας, στοχεύστε σε έναν καλό τρόπο ζωής γενικά και αποφύγετε το άγχος.

Με πληροφορίες από babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved