Ο θόρυβος μπορεί να επηρεάσει την ανδρική γονιμότητα
O θόρυβος στη διάρκεια του ύπνου ενδέχεται να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος.
Η μακροχρόνια έκθεση σε δυνατούς θορύβους ιδιαίτερα τη νύχτα μπορεί να συμβάλει στην ανδρική γονιμότητα.
Αυτό έδειξε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Pollution ενώ παλιότερη έρευνα που είχε επικεντρωθεί στη γυναικεία γονιμότητα έδειξε ότι ο θόρυβος στη διάρκεια του ύπνου σχετίζεται με άμεσο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, αποβολή και γενετικών ανωμαλιών.
«Γνωρίζουμε ότι η έκθεση στον θόρυβο έχει επίδραση στη γονιμότητα των ανδρών στα ζώα αλλά η μελέτη μας είναι η πρώτη που δείχνει τον κίνδυνο έκθεσης στον περιβαλλοντικό θόρυβο στην ανδρική υπογονιμότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ Jin-Young Min, συν-συγγραφέας της μελέτης.
Οι ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ στη Νότια Κορέα, ανέλυσαν δεδομένα για την υγεία 206.492 άνδρες ηλικίας 20-59 ετών. Υπολόγισαν τα επίπεδα έκθεσης στο θόρυβο χρησιμοποιώντας πληροφορίες από το Εθνικό Σύστημα Πληροφοριών Θορύβου σε συνδυασμό με τη διεύθυνση κατοικίας τους. Στα οκτώ χρόνια που διήρκησε η μελέτη 3.293 διαγνώστηκαν με υπογονιμότητα.
Θόρυβος και γονιμότητα
Οι επιστήμονες, αφού έλαβαν υπόψιν διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, το εισόδημα, ο ΔΜΣ και το κάπνισμα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πιθανότητες να διαγνωστούν με υπογονιμότητα ήταν σημαντικά υψηλότερες σε άνδρες που εκτέθηκαν σε θόρυβο άνω των 55 dB τη νύχτα ( θόρυβος προαστιακού δρόμου ή κλιματιστικού).
«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα είναι η περιβαλλοντική ρύπανση. Η ιδιαίτερη ανησυχία μου είναι αυτό που περιέγραψε η Theo Colborn στο βιβλίο της Our Stolen Future: ότι η ταχεία μείωση του αριθμού σπερματοζωαρίων των ανδρών τον 20ο αιώνα οφειλόταν στη μόλυνση του περιβάλλοντος», σχολίασε ο Dr. Min εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του ότι εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, οι άνθρωποι στο μέλλον δεν θα μπορούν να έχουν φυσιολογική εγκυμοσύνη και τοκετό. «Εάν είστε άνδρας κι έχετε προβλήματα γονιμότητας, πρέπει να εξετάσετε την έκθεση στην περιβαλλοντική ρύπανση ως παράγοντα κινδύνου», τόνισε χαρακτηριστικά.
Με πληροφορίες από το sciencedaily.com