Ψωριασική αρθρίτιδα: Μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά σας;
Τι είναι η ψωριασική αρθρίτιδα και πώς επηρεάζει την ικανότητά σας να συλλάβετε.
Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση που προσβάλλει τις αρθρώσεις των άνω και κάτω άκρων ή/και της σπονδυλικής στήλης και εμφανίζεται στο 10-15% των ασθενών με μια δερματική πάθηση που λέγεται ψωρίαση.
Η ψωρίαση είναι μια συνήθης δερματική πάθηση με συχνότητα που κυμαίνεται σε διάφορες μελέτες μεταξύ 1% έως 3% του γενικού πληθυσμού.
Η ψωριασική αρθρίτιδα εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας 30-55 ετών με μικρές διαφορές στη συχνότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η ψωρίαση συνήθως προηγείται της ψωριασικής αρθρίτιδας, αλλά περίπου στο 20% των ασθενών η εμφάνιση είναι ταυτόχρονη, ενώ περίπου στο 15% των ασθενών η ψωριασική αρθρίτιδα προηγείται της ψωρίασης.
Στο πλαίσιο της πρώτης πανελλήνιας επιδημιολογικής έρευνας για τις ρευματικές παθήσεις, που πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογίας στο γενικό πληθυσμό σε αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της βόρειας, κεντρικής και νότιας Ελλάδος, η συχνότητα της ψωριασικής αρθρίτιδας ανέρχεται στο επίπεδο του 1,7‰ των ενηλίκων, ενώ η μέση ηλικία των ασθενών κατά την εμφάνιση της νόσου είναι τα 45 χρόνια.
Γυναίκα κάθεται, ατενίζοντας τη θέα από το παράθυρο.
Ποια είναι τα συμπτώματα και τα κλινικά σημεία της ψωριασικής αρθρίτιδας;
Τα κύρια συμπτώματα και σημεία της ψωριασικής αρθρίτιδας, στα οποία άλλωστε βασίζεται και η διάγνωσή της, είναι τα παρακάτω:
- Πόνος στις αρθρώσεις που έχουν προσβληθεί.
- Διόγκωση αρθρώσεων.
- Θερμότητα που διαπιστώνεται κατα την ψηλάφηση των αρθρώσεων που έχουν προσβληθεί.
- Πρωινή δυσκαμψία, δηλ. ο ασθενής παρουσιάζει δυσκολία στις κινήσεις των αρθρώσεων, που έχουν προσβληθεί, καθώς σηκώνεται το πρωί από το κρεβάτι του .
- Ευαισθησία στην πίεση αρθρώσεων που έχουν προσβληθεί από τη νόσο.
Μια γυναίκα με ψωριασική αρθρίτιδα έχει πόνο στις αρθρώσεις.
Ψωριασική αρθρίτιδα και γονιμότητα
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ψωριασική αρθρίτιδα επηρεάζει τη γονιμότητα.
Η τελευταία έρευνα που έγινε, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με ψωριασική αρθρίτιδα μπορούν να μείνουν έγκυες εξίσου εύκολα με τις γυναίκες που δεν έχουν τη συγκεκριμένη πάθηση. Επίσης, η ύπαρξη ψωριασικής αρθρίτιδαςδεν επηρεάζει την υγεία του εμβρύου.
Στην μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Rheumatology συμμετείχαν 74 γυναίκες με ψωριασική αρθρίτιδα και 74 χωρίς. Οι γυναίκες ρωτήθηκαν για το εάν είχαν διαγνωστεί με υπογονιμότητα στο παρελθόν, τον τύπο του τοκετού, το βάρος του νεογνού, εάν το μωρό τους ήταν τελειόμηνο και αν υπήρχαν επιπλοκές που σχετίζονταν με την εγκυμοσύνη.
Από τις απαντήσεις, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ψωριασική αρθρίτιδα δεν επηρεάζει τη γονιμότητα ούτε την εξέλιξη της εγκυμοσύνης.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το 58% των γυναικών με ψωριασική αρθρίτιδα είχαν βελτιωμένα συμπτώματα στις αρθρώσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δυστυχώς, τα συμπτώματα επανήλθαν και επιδεινώθηκαν μετά τον τοκετό για πολλές από τις συμμετέχουσες στη μελέτη.
Αν έχετε ψωριασική αρθρίτιδα και προσπαθείτε να αποκτήσετε παιδί θα πρέπει να μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας προκειμένου να προσαρμόσει τη θεραπείας σας καθώς ορισμένα φάρμακα μπορεί να είναι επικίνδυνα για το έμβρυο.
Πηγές: elire.gr, verywellhealth.com