Γιατί δεν μένω έγκυος δεύτερη φορά; Τι φταίει;

Δευτερογενής υπογονιμότητα - Λυπημένη γυναίκα κρατά στα χέρια το αρνητικό τεστ εγκυμοσύνης

Bigstock

Προσπαθείτε να αποκτήσετε δεύτερο παιδί, αλλά δεν έρχεται - Τι φταίει.

Το πρώτο σας παιδί ήρθε σχετικά εύκολα και τώρα θέλετε να αποκτήσετε και δεύτερο, αλλά δυσκολεύεστε. Αυτό το κοινό πρόβλημα, το ακούν πάρα πολύ συχνά οι γιατροί μαζί με το απλό ερώτημα «γιατί;».

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η υπογονιμότητα μπορεί να εμφανιστεί δεύτερη, τρίτη ή και τέταρτη φορά, όπως εξηγεί ο Δρ Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, Ιατρός Αναπαραγωγής, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος, a. Praticien Attaché CHU Cochin, Paris, Διευθύνων Σύμβουλος του Institute of Life στο ΙΑΣΩ, προσθέτοντας ότι σε αυτές τις περιπτώσεις το πρόβλημα αναφέρεται συνήθως ως δευτερογενής υπογονιμότητα, η οποία έχει μικρές διαφορές από την πρωτογενή.

Αιτίες δευτερογενούς υπογονιμότητας

Δευτερογενής υπογονομότητα - Γυναίκα κλαίει στο κρεβάτι

Bigstock
  • Ηλικία της μητέρας

Η ηλικία της μητέρας είναι ένας βασικός παράγοντας και συχνά ο πιο σημαντικός δείκτης της πιθανότητας μιας γυναίκας να συλλάβει καθώς η ποσότητα και η ποιότητα των ωαρίων αρχίζει να μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία. Τα ποσοστά σύλληψης για υγιή ζευγάρια είναι, στην καλύτερη περίπτωση, 20-25% ανά εμμηνορροϊκό κύκλο. Μόλις μια γυναίκα φτάσει στην ηλικία των 35 ετών, η γονιμότητά της αρχίζει να μειώνεται. Μέχρι την ηλικία των 40, υπολογίζεται ότι το ποσοστό σύλληψης κυμαίνεται μεταξύ 8-10% το μήνα και στην ηλικία των 43 ετών, το ποσοστό εγκυμοσύνης μειώνεται στο 1-3% το μήνα.

  • Γυναικείος παράγοντας
  1. Οι ακανόνιστοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι μπορεί να υποδηλώνουν πρόβλημα στην ωορρηξία, οπότε αντίστοιχα υπάρχει πρόβλημα στη σύλληψη. Ο μέσος εμμηνορροϊκός κύκλος είναι 28 ημέρες, αλλά κάποιες γυναίκες έχουν κύκλο 25-35 ημερών. Ο γυναικείος έμμηνος κύκλος καθορίζεται από μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση ορμονών, επομένως οποιαδήποτε ορμονική ανισορροπία μπορεί να κάνει την περίοδό σας ακατάστατη. Είναι σημαντικό να προσδιοριστεί τι προκαλεί την ανωμαλία και να προσδιορισθούν με υπερηχογράφημα οι ακριβείς ημερομηνίες ωορρηξίας.
  2. Οι φραγμένες σάλπιγγες είναι πιο συχνές στη δευτεροπαθήσε σύγκριση με την πρωτοπαθή υπογονιμότητα. Εάν το ωάριο δεν μπορεί να συναντήσει το σπέρμα, λόγω απόφραξης της σάλπιγγας, η σύλληψη θα είναι πολύ δύσκολη.
  • Ανδρικός παράγοντας

Διάφορα προβλήματα του σπέρματος, όπως μειωμένη κινητικότητα, χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων, κ.λπ., δυσκολεύουν τη σύλληψη. Δυστυχώς, η προηγούμενη εγκυμοσύνη δεν είναι απόδειξη ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στο σπέρμα. Η υγεία και η λειτουργική ικανότητα του σπέρματος εξαρτώνται από διάφορα γεγονότα που συμβαίνουν στην ανδρική αναπαραγωγική οδό. Πολλές διαταραχές, εμποδίζουν τα κύτταρα να ωριμάσουν σε σπέρμα ή να φτάσουν στη σάλπιγγα της γυναίκας για την γονιμοποίηση.

  • Τρόπος ζωής

Το σωματικό βάρος είναι ένας κοινός παράγοντας που επηρεάζει την γονιμότητα. Η ωορρηξία μπορεί να επηρεαστεί σε γυναίκες που είναι είτε πολύ αδύνατες, είτε υπέρβαρες ή παχύσαρκες. Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το φυσιολογικό βάρος ενισχύει την ωορρηξία και κατ’ επέκταση την φυσική σύλληψη. Το ίδιο ισχύει και για τους άνδρες, καθώς αντίστοιχες μελέτες συσχετίζουν σταθερά την παχυσαρκία με χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων..

  • Αδιευκρίνιστη υπογονιμότητα

Περίπου το 10% των περιπτώσεων υπογονιμότητας είναι αδιευκρίνιστης αιτιολογίας ακόμη και μετά από πλήρη ιατρική αξιολόγηση.

Γυναίκα με δευτερογενή υπογονιμότητα ξαπλωμένη στο κρεβάτι

Bigstock
  • Οι διαθέσιμες επιλογές στην δευτερογενή υπογονιμότητα

Είναι απαραίτητη η συμβουλή ενός ειδικού γονιμότητας μετά από 12 μήνες ελεύθερων επαφών εάν είστε κάτω των 35 ετών ή μετά από 6 μήνες εάν είστε άνω των 35 ετών και δεν έχετε μείνει έγκυος.

Μετά από μια ενδελεχή έρευνα για τον προσδιορισμό της αιτίας της δευτερογενούς υπογονιμότητας, αυτές είναι μερικές από τις πιο κοινές θεραπευτικές επιλογές:

Πρόκληση ωορρηξίας: Περιλαμβάνει τη χρήση φαρμάκων για την τόνωση των ωοθηκών και την ρύθμιση της ωορρηξίας. Η πρόκληση ωορρηξίας συχνά συνδυάζεται με την ενδομήτρια γονιμοποίηση – μια διαδικασία κατά την οποία το σπέρμα εισάγεται απευθείας στη μήτρα μιας γυναίκας προκειμένου να αυξηθεί η πιθανότητα γονιμοποίησης.

Χειρουργική επέμβαση: Η χειρουργική επέμβαση συχνά βελτιώνει τις πιθανότητες σύλληψης όταν η αιτία της υπογονιμότητας σχετίζεται με παλαιότερες φλεγμονές ή λοιμώξεις που έχουν δημιουργήσει ουλές ή καταστάσεις όπως ινομυώματα, ενδομητρίωση και άλλα προβλήματα των σαλπίγγων ή της μήτρας

Σπερματέγχυση(IIU): Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται για πιο ήπιες η μέτριες μορφές ανδρικής υπογονιμότητας αυξάνοντας το ποσοστό επίτευξης κυήσεως στο 14/ εφόσον η γυναίκα είναι κάτω των 38 ετών.

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπέρμα στο εργαστήριο και τη μεταφορά του εμβρύου πίσω στη μήτρα.

Η δυσκολία απόκτησης δεύτερου ή τρίτου παιδιού, μπορεί να είναι ένα απλό πρόβλημα ή ένα πιο σύνθετο, ανάλογα με την περίπτωση. Καλό είναι πάντως, οι γονείς να ακολουθούν ένα ισορροπημένο τρόπο ζωής, να διατηρούν σε φυσιολογικά όρια το σωματικό βάρος, να ακολουθούν υγιεινή διατροφή και να ασκούνται, έτσι ώστε τα τυχόν εμπόδια να ξεπεραστούν ακόμα πιο εύκολα, καταλήγει ο κ. Ι. Βασιλόπουλος.

Ο Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος είναι Mαιευτήρας – Xειρουργός – Γυναικολόγος, με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ενδοκρινολογία και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Είναι Μέλος της Ιατρικής Ομάδας δημιουργίας της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute Of Life- IASO .

drvasilopoulos.com

fertilitypreservation.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved