Αυξήστε τη γονιμότητά σας τρώγοντας σπαράγγια
Γιατί τα σπαράγγια δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας αν προσπαθείτε να συλλάβετε.
Eάν εσείς και ο σύντροφός σας προγραμματίζετε να γίνετε γονείς, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη βαρύτητα στη διατροφή σας.
Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή που περιέχει πολλές τροφές που ενισχύουν τη γονιμότητα θα συμβάλει θετικά σε αυτή την προσπάθεια.
Μεταξύ των τροφών που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας είναι τα σπαράγγια.
Σπαράγγια οφέλη
Τα σπαράγγια είναι ανοιξιάτικα λαχανικά καθώς κάνουν την εμφάνιση τους τις πρώτες μέρες της Άνοιξης. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ενώ έχουν ελάχιστες θερμίδες.
Ειδικότερα τα σπαράγγια:
- Δρουν ως πρεβιοτικό τροφοδοτώντας καλά βακτήρια στο έντερο.
- Βοηθούν στην ανακούφιση του hangover.
- Είναι πλούσια σε φολικό οξύ.
- Βοηθούν στην ανακούφιση από φλεγμονώδεις καταστάσεις
- Είναι καλή πηγή καλίου.
Διατροφική αξία σπαραγγιών
Ένα φλυτζάνι (135 g) άψητων σπαραγγιών περιέχει
- Θερμίδες: 27 kcal
- Πρωτεΐνη: 3 γρ
- Ολικό λίπος: 0,16 γρ
- Φυτικές ίνες: 3 g
- Κάλιο: 273 mg
- Βιταμίνη C: 7,6 mg
- Βιταμίνη Κ: 56,2 mcg
- Φολικό οξύ: 70,2 mcg
Το φολικό οξύ είναι σημαντικό καθώς βοηθά στη μείωση των γενετικών ανωμαλιών και επίσης των προβλημάτων ωορρηξίας. Μόλις 120 γραμμάρια σπαραγγιών (βρασμένα) παρέχουν την ημερήσια πρόσληψη αναφοράς (RI) (200 mcg). Ωστόσο, το NHS συνιστά στις γυναίκες που προγραμματίζουν να μείνουν έγκυες καθώς και στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης να λαμβάνουν 400mcg φoλικό οξύ την ημέρα.
Τα σπαράγγια περιέχουν επίσης μια καλή ποσότητα βιταμίνης C και Ε καθώς και ψευδάργυρο, μαγγάνιο και σελήνιο, που ενισχύουν σημαντικά τη γονιμότητα.
Ποικιλίες σπαραγγιών
Ο πιο κοινός τύπος σπαραγγιού είναι ο πράσινος, αλλά μπορείτε να βρείτε επίσης λευκά και μωβ σπαράγγια. Ανεξάρτητα από τον τύπο που θα επιλέξετε, τα σπαράγγια είναι ένα νόστιμο, ευέλικτο λαχανικό που μπορείτε να μαγειρέψετε με μυριάδες τρόπους ή να το απολαύσετε ωμό σε σαλάτες.
Ιδέες για να εντάξετε τα σπαράγγια στη διατροφή σας
Τα σπαράγγια είναι εξαιρετικά ως συνοδευτικό σε πιάτα με κρέας και ψάρι ή ως σαλάτα.
Επίσης, μπορείτε να φτιάξετε ομελέτα με σπαράγγια ή να τα σοτάρετε ελαφρά με ελαιόλαδο και λίγο σκόρδο.
Με πληροφορίες από το fit-for-fertility.com, eatingwell.com