Πώς μπορεί η σωματική άσκηση να αυξήσει τη γονιμότητά σας
Γυναίκα κάνει προθέρμανση.
Αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, ξεκινήστε να γυμνάζεστε.
Αν θέλετε να βελτιώσετε την υγεία και τη γονιμότητά σας είναι καλό να εντάξετε την άσκηση στη ζωή σας.
Ως γνωστόν, η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα. Η τακτική άσκηση σε συνδυασμό με την κατάλληλη διατροφή βοηθά στην απώλεια κιλών ενώ παράλληλα μειώσει το άγχος, το οποίο είναι σημαντικό όταν προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε την υπογονιμότητα.
Άσκηση και γονιμότητα
Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η υπερβολική άσκηση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα ενώ άλλες δεν έχουν βρει αυτή τη συσχέτιση.
Οι περισσότερες έρευνες που διερευνούν την επίδραση της άσκησης στη γονιμότητα έχουν αποφέρει ανάμεικτα αποτελέσματα, εν μέρει επειδή η έρευνα για τις συνήθειες άσκησης μπορεί να είναι περίπλοκη. Για παράδειγμα, μια γυναίκα που ασκείται συχνά μπορεί να έχει διαφορετικές διατροφικές συνήθειες από μια άλλη που δεν ασκείται γεγονός που επίσης επηρεάζει τη γονιμότητα.
Ένταση και διάρκεια άσκησης
Η μέτρια άσκηση είναι ωφέλιμη και μπορεί ακόμη και να βελτιώσει τη γονιμότητα. Ωστόσο, η έντονη σωματική άσκηση ενδέχεται να τη βλάψει, τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις.
Ειδικότερα:
- Η αερόβια άσκηση για επτά ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο προβλημάτων ωορρηξίας .
- Η μέτρια άσκηση (για περισσότερο από μία ώρα αλλά λιγότερο από πέντε ώρες την εβδομάδα) βρέθηκε ότι βελτιώνει τη γονιμότητα σε όλες τις γυναίκες.
- Η έντονη άσκηση τεσσάρων ή περισσότερων ωρών την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης .
- Η έντονη άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα σε γυναίκες που είναι παχύσαρκες.
- Η έντονη άσκηση μπορεί να μειώσει τη γονιμότητα σε γυναίκες που έχουν κανονικό βάρος.
Μέτρια άσκηση
Η άσκηση μέτριας έντασης είναι μια δραστηριότητα κατάλληλη για τις περισσότερες γυναίκες. Θα πρέπει να νιώθετε ότι αναπνέετε πιο βαθιά από το κανονικό αλλά όχι ότι κόβεται η ανάσα σας. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλητιατρικής (ACSM), η αερόβια άσκηση μέτριας έντασης συμβαίνει όταν φτάσετε στο 64% έως 76% του μέγιστου προβλεπόμενου καρδιακού σας παλμού (που υπολογίζεται ως 220 μείον την ηλικία σας).
Η μέτρια άσκηση μπορεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως:
- περπάτημα
- αερόμπικ στο νερό
- κολύμβηση
- ποδηλασία
- χορό
Με πληροφορίες από το verywellfamily.com