Πώς η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα
Η αφυδάτωση επηρεάζει σημαντικά την ικανότητά σας να συλλάβετε.
Η καλή ενυδάτωση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επίτευξη και τη διατήρηση της γονιμότητας.
Αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη, καθώς το νερό παίζει σημαντικό ρόλο σε όλες σχεδόν τις σωματικές λειτουργίες. Περίπου το 55-60% του σώματος αποτελείται από νερό. Για ένα νεογέννητο μωρό, το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο, περίπου στο 78%.
Αφυδάτωση και γονιμότητα
Η αφυδάτωση επηρεάζει αρνητικά την υγεία υπό κανονικές συνθήκες και σίγουρα εμποδίζει τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος. Για τους άνδρες, η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ποιότητα σπέρματος και μικρότερο όγκο. Για τις γυναίκες, η αφυδάτωση οδηγεί σε κακή υγεία των ωαρίων και λιγότερη έκκριση βλέννας του τραχήλου της μήτρας η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά του σπέρματος στις σάλπιγγες.
Μόλις το ωάριο γονιμοποιηθεί, το ενδομήτριο (η εσωτερική επένδυση της μήτρας) πρέπει να γίνει ένα παχύ, προστατευτικό και θρεπτικό περιβάλλον για να αναπτυχθεί το έμβρυο. Καθώς το σώμα σας αλλάζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνεται και ο όγκος του αίματος. Οι ορμόνες πρέπει να μεταφέρονται σε διαφορετικά μέρη του σώματος όπως και τα θρεπτικά συστατικά ενώ οι επιβλαβείς τοξίνες να αποβάλλονται. Το νερό λοιπόν συμβάλλει καθοριστικά σε όλες αυτές τις λειτουργίες.
Σωστή ενυδάτωση
Για μια γυναίκα, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη νερού είναι 2,2 λίτρα ή 9 φλιτζάνια και για έναν άνδρα τα 3 λίτρα ή 12 φλιτζάνια. Αυτό βέβαια ανάλογα με τον καιρό, την ηλικία, το επίπεδο δραστηριότητας και άλλα τρόφιμα και υγρά που καταναλώνετε. Ένας απλός τρόπος για να μάθετε αν είστε καλά ενυδατωμένες είναι το χρώμα των ούρων σας. Τα «αχυρένια» ούρα υποδηλώνουν καλή ενυδάτωση, τα σκουρόχρωμα δείχνουν αφυδάτωση (πιείτε λίγο νερό πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο) και τα άχρωμα ούρα υποδηλώνουν ότι πίνετε πολύ νερό.
Σημάδια αφυδάτωσης
Τα πιο κοινά σημάδια αφυδάτωσης είναι τα ξηρά χείλη και το ξηρό δέρμα, η κόπωση, η ευερεθιστότητα και οι πονοκέφαλοι. Επίσης, θα έχετε κακή διάθεση και κατ΄επέκταση ψυχολογία η οποία είναι σημαντική για τη διατήρηση της γονιμότητάς σας.
Πηγή: repromedfertility.com