L-καρνιτίνη: Πόσο βοηθάει στη γονιμότητα;
Ο ρόλος της L- καρνιτίνης στη γυναικεία γονιμότητα.
BigstockΗ L-καρνιτίνη υποστηρίζει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης;
Έρευνες δείχνουν ότι η L- καρνιτίνη, μια ένωση που βρίσκεται σε ζωικές πρωτεΐνες και συντίθεται στο ανθρώπινο σώμα για να βοηθήσει στην υποστήριξη της κυτταρικής υγείας και της παραγωγής ενέργειας, παίζει ζωτικό ρόλο στη γονιμότητα.
Επίσης, είναι απαραίτητη για τον ενεργειακό μεταβολισμό, καθώς επιτρέπει στα ενεργά λιπαρά οξέα να εισέλθουν στα μιτοχόνδρια όταν διασπώνται μέσω β- οξείδωσης.
Τα μιτοχόνδρια υπάρχουν επίσης στα περισσότερα κύτταρα του σώματος και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την καρνιτίνη για να παράγουν το ATP (τριφωσφορική αδενοσίνη ) - μια πηγή ενέργειας που απαιτείται για την ανάπτυξη των ωαρίων και των εμβρύων.
Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η καρνιτίνη μπορεί να προάγει την υγεία είναι η αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες που ως γνωστόν επηρεάζει αρνητικά την ανδρική και γυναικεία γονιμότητα καθώς και την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Όπως προκύπτει από ορισμένες έρευνες η συμπλήρωση καρνιτίνης μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες.
Συμπληρώματα καρνιτίνης και γονιμότητα
Οι ερευνητές γνωρίζοντας το ρόλο της καρνιτίνης στη γονιμότητα άρχισαν να διερευνούν πώς τα συμπληρώματα καρνιτίνης θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ικανότητα σύλληψης. Μια πρόσφατη μελέτη (2018) αξιολόγησε τις επιδράσεις της καρνιτίνης στην ποιότητα του εμβρύου και στα αποτελέσματα γέννησης συγκρίνοντας ομάδες γυναικών που είχαν ολοκληρώσει διαδικασίες εξωσωματικής γονιμοποίησης με ή χωρίς προσθήκη καρνιτίνης στο διάλυμα εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες στην ομάδα της καρνιτίνης είχαν υψηλότερη ποιότητα εμβρύων, καλύτερα ποσοστά εμφύτευσης και ποσοστά εγκυμοσύνης σε σύγκριση με την ομάδα χωρίς καρνιτίνη.
Μια άλλη πρόσφατη δοκιμή αξιολόγησε τα αποτελέσματα συμπληρωμάτων καρνιτίνης από το στόμα, σε γυναίκες που προηγουμένως είχαν αποτύχει να συλλάβουν χρησιμοποιώντας μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης. Σε αυτή τη δοκιμή, ανατέθηκε στις γυναίκες να λαμβάνουν συμπληρώματα καρνιτίνης για κατά μέσο όρο τρεις μήνες πριν επαναλάβουν τη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, μετά τη λήψη συμπληρωμάτων καρνιτίνης, οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν πιο υγιή έμβρυα, να συλλάβουν επιτυχώς και να έχουν υγιείς τοκετούς σε σχέση με τη χρήση εξωσωματικής γονιμοποίησης χωρίς συμπλήρωμα καρνιτίνης. Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα έμβρυα υψηλότερης ποιότητας είναι πιο πιθανό να εμφυτευθούν και να οδηγήσουν σε πλήρη εγκυμοσύνη και επίσης ότι η καρνιτίνη μπορεί να βοηθήσει στη διευκόλυνση της διαδικασίας.
Συμπέρασμα
Γνωρίζουμε ότι καθώς μια γυναίκα μεγαλώνει, η μιτοχονδριακή της λειτουργία αρχίζει να μειώνεται προοδευτικά, με αποτέλεσμα την απώλεια της ικανότητας παραγωγής αρκετής ενέργειας για τη βέλτιστη εκτέλεση των αναπαραγωγικών λειτουργιών. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες σύλληψης ενός ζευγαριού ακόμη και με τη βοήθεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Η τελευταία έρευνα δείχνει ότι η καρνιτίνη μπορεί να συμβάλλει στην επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης υποστηρίζοντας την ποιότητα του εμβρύου, την προσκόλληση του εμβρύου στη μήτρα, τα ποσοστά εγκυμοσύνης και τα επιτυχή ποσοστά γεννήσεων.
Με πληροφορίες από το ncbi.nlm.nih.gov