Ουρεόπλασμα: Τι είναι και πώς επηρεάζει τη γονιμότητα
Τι πρέπει να γνωρίζετε για το ουρεόπλασμα και τα συμπτώματα σε γυναίκες και άνδρες.
Το ουρεόπλασμα είναι μικροοργανισμός που μολύνει την ουρογεννητική περιοχή ανδρών και γυναικών.
Μπορεί να προκαλέσει ουρηθρίτιδα, σαλπιγγίτιδα, ενδομητρίτιδα και χοριοαμνιονίτιδα (κατά την εγκυμοσύνη), το πιο ανησυχητικό ωστόσο είναι πως το ουρεόπλασμα έχει ενοχοποιηθεί για περιπτώσεις ανδρικής και γυναικείας υπογονιμότητας, πρόωρης κύησης και αποβολής.
Οι ακριβείς αιτίες του ουρεοπλάσματος μερικές φορές είναι δύσκολο να εντοπιστούν.
Ουρεόπλασμα: Πώς μεταδίδεται
Το ουρεόπλασμα μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, μέσω του πλακούντα από τη μητέρα στο έμβρυο και κατά τον τοκετό. Τα βρέφη δηλαδή δύνανται να επιμολυνθούν κατά τον τοκετό με την διάβαση τους από μολυσμένη γεννητική οδό.
Αν και το ουρεόπλασμα έχει ενοχοποιηθεί ήδη από τη δεκαετία του 1960 για αυτόματες αποβολές στις έγκυες (επειδή βρέθηκε σε υλικό αποβολών), επιστημονικά δεν υπάρχει επιβεβαιωμένη αιτιολογική συσχέτιση. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πιθανότερη η επιμόλυνση του υλικού με το ουρεόπλασμα, κατά τη διέλευση από τον τράχηλο και τον κόλπο.
Ουρεόπλασμα : συμπτώματα στις γυναίκες
- επώδυνο κάψιμο κατά την ούρηση
- ασυνήθιστη κολπική μυρωδιά
- κολπικός πόνος
- πόνος ή δυσφορία στην κάτω κοιλιακή χώρα
- ερυθρότητα και φλεγμονή
Ουρεόπλασμα : συμπτώματα στους άνδρες
Τα αρσενικά με βακτήρια ουρεόπλασμα μπορεί να εμφανίσουν τα ακόλουθα συμπτώματα:
- κάψιμο κατά την ούρηση
- κνησμός
- δυσουρία
Πώς επηρεάζει το ουρεόπλασμα τη γονιμότητα;
Το ουρεόπλασμα έχει συνδεθεί με προβλήματα υπογονιμότητας σε άνδρες και γυναίκες. Το συγκεκριμένο βακτήριο φαίνεται ότι μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος, τον αριθμό των σπερματοζωαρίων αλλά και την κινητικότητά τους. Στις δε γυναίκες η λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει ενδέχεται να επηρεάσει την επίτευξη εγκυμοσύνης.
Σε μελέτες που έγιναν, ζευγάρια με λοιμώξεις από ουρεόπλασμα στα οποία χορηγήθηκαν αντιβιοτικά παρουσίασαν αύξηση της πιθανότητας εγκυμοσύνης σε σύγκριση με ζευγάρια που δεν έλαβαν αντιβιοτικά. Εάν σχεδιάζετε να υποβληθείτε σε εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), ο γιατρός σας μπορεί να κάνει εξετάσεις για λοίμωξη από ουρεόπλασμα και, εάν είναι απαραίτητο, να ξεκινήσει την ενδεδειγμένη θεραπεία πριν προχωρήσει.
Με πληροφορίες από το flo.health