Ανεξήγητη υπογονιμότητα: τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν τα ζευγάρια για την ανεξήγητη υπογονιμότητα.
Με τον όρο ανεξήγητη υπογονιμότητα χαρακτηρίζεται η κατάσταση κατά την οποία δεν μπορεί να διαπιστωθεί η αιτία της αδυναμίας ενός ζευγαριού να αποκτήσει παιδί.
Συνήθως, οι ειδικοί γονιμότητα διαγιγνώσκουν ανεξήγητη υπογονιμότητα μόνο αφού και οι δύο σύντροφοι έχουν υποβληθεί σε μια σειρά εξετάσεων προκειμένου να αποκλειστούν βασικές αιτίες της υπογονιμότητας.
Υπογόνιμο ζευγάρι
Ένα ζευγάρι θεωρείται υπογόνιμο όταν δεν έχει καταφέρει να επιτύχει σύλληψη μετά από 12 μήνες προσπαθειών χωρίς προφυλάξεις ή έξι μήνες αν η γυναίκα είναι άνω των 35 ετών.
Πόσα ζευγάρια έχουν ανεξήγητη υπογονιμότητα;
Τα ακριβή ποσοστά ποικίλλουν επειδή ο ορισμός του τεστ γονιμότητας ποικίλλει. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, στο 10% των ζευγαριών που προσπαθούν να συλλάβουν, τα τεστ γονιμότητας είναι φυσιολογικά και δεν υπάρχει ανιχνεύσιμη αιτία υπογονιμότητας. Ωστόσο, άλλες πηγές προσδιορίζουν το ποσοστό των ανεξήγητων περιπτώσεων υπογονιμότητας στο 30% των ζευγαριών.
Ποιες είναι οι αιτίες της ανεξήγητης υπογονιμότητας;
Τα αίτια της ανεξήγητης υπογονιμότητας δεν είναι όλα γνωστά. Ωστόσο στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο έλεγχος θα δείξει μια από τις ακόλουθες αιτίες:
Μια αδιάγνωστη υποκείμενη πάθηση
Κανείς δεν είναι απολύτως σίγουρος πώς η κάθε πάθηση επηρεάζει τη γονιμότητα. Οι ερευνητές πάντα μελετούν για να μάθουν περισσότερα για το πώς λειτουργεί το σώμα μας. Για παράδειγμα, η κοιλιοκάκη , ο διαβήτης και οι παθήσεις του θυρεοειδούς συμβάλλουν στην υπογονιμότητα.
Ενδομητρίωση
Ακόμη και ήπιες περιπτώσεις ενδομητρίωσης θα μπορούσαν να συμβάλουν στην υπογονιμότητα.
Αυχενική βλέννα
Η τραχηλική βλέννα βοηθά το σπέρμα να κολυμπήσει μέχρι να συναντήσει το ωάριο κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Εάν η βλέννα είναι παχιά ή περιέχει ορισμένα συστατικά, το σπέρμα μπορεί να μην είναι σε θέση να ταξιδέψει μέσω του τραχήλου και του κόλπου για να φτάσει στη μήτρα.
Ποιότητα σπέρματος
Μια ανάλυση σπέρματος αποκαλύπτει τυχόν προβλήματα με το σπέρμα που επηρεάζουν την ικανότητα του ζευγαριού να συλλάβει.
Ποιες είναι οι θεραπείες για την ανεξήγητη υπογονιμότητα;
Συνήθως, η θεραπεία που προτείνεται προκύπτει με βάση τα αποτελέσματα των τεστ γονιμότητας αλλά και την ηλικία του ζευγαριού.
Αρχικά οι οδηγίες που δίνονται αφορούν στην αλλαγή του τρόπου ζωής: καλή φυσική κατάσταση, φυσιολογικό βάρος, περιορισμό στην κατανάλωση καφέ και αλκοόλ.
Όσον αφορά τις θεραπείες, συνήθως είναι οι εξής:
Τεχνολογία Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ART)
Η θεραπεία ART περιλαμβάνει ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI) και εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) .
Φαρμακευτική αγωγή
Τα φάρμακα διεγείρουν την παραγωγή ωαρίων και την ωορρηξία και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε μόνα τους ή με θεραπεία IUI και IVF. Τα πιο κοινά φάρμακα είναι οι γοναδοτροπίνες και η κλομιφαίνη.
Οι γοναδοτροπίνες περιέχουν ορμόνες που προάγουν την παραγωγή ωαρίων και θεραπεύουν τον χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων. Η κλομιφαίνη λειτουργεί διεγείροντας τις ωοθήκες να παράγουν περισσότερα ωάρια.
Βελτιωμένος χρόνος της σεξουαλικής επαφής
Υπάρχει ένα μικρό χρονικό διάστημα στον εμμηνορροϊκό σας κύκλο που μπορεί να συμβεί σύλληψη. Ο γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να τον προσδιορίσετε για να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος.
Ψυχολογία
Η ανεξήγητη υπογονιμότητα δημιουργεί αβεβαιότητα και άγχος στο ζευγάρι ειδικά αν έχει κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και δεν έχει διευκρινιστεί το αίτιο αδυναμίας σύλληψης. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ειδικοί γονιμότητας δημιουργούν ένα εξειδικευμένο πλάνο για το ζευγάρι με στόχο την επίτευξη εγκυμοσύνης.
Με πληροφορίες από το my.clevelandclinic.org