Πώς η υπογονιμότητα επηρεάζει τις κοινωνικές σχέσεις του ζευγαριού
Οι κοινωνμικές σχέσεις ενός ζευγαριού που παλεύει με την υπογονιμότητρα συχνά δοκιμάζονται.
BigstockΣυχνά οι φιλίες ενός ζευγαριού δοκιμάζονται λόγω της υπογονιμότητας.
Οι προσπάθειες που κάνει ένα ζευγάρι για να συλλάβει συχνά απαιτούν αρκετό χρόνο, ενέργεια και αποθέματα ψυχικής δύναμης.
Η ψυχολογία αλλάζει όπως και οι σχέσεις με το στενό του περιβάλλον. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που ακόμα και οι φιλίες επηρεάζονται από την προσπάθεια ενός ζευγαριού να αποκτήσει παιδί.
Και είναι λογικό εν μέρει, καθώς τα άτομα με υπογονιμότητα πιστεύουν ότι δύσκολα μπορεί ένας τρίτος ακόμα κι αν είναι φίλος τους, να μπει στη θέση τους και να τους καταλάβει.
Οι φιλίες δοκιμάζονται
Η απώλεια της φιλίας είναι κάτι που γνωρίζει πολύ καλά η Allison, 37 ετών, που ζει στο Οχάιο. Μετά από περισσότερα από έξι χρόνια που προσπαθούσε να συλλάβει έχοντας ενδομητρίωση, δεν ήταν σίγουρη ότι θα αποκτούσε ποτέ μωρό. Αυτή και ο σύζυγός της, Andrew, υπέμειναν αρκετούς γύρους εξωσωματικής γονιμοποίησης χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Δοκίμασαν τη δωρεά κατεψυγμένων ωαρίων και παρότι έμεινε έγκυος τελικά απέβαλε.
Κάποιες από τις φιλίες της τελείωσαν επίσης.
«Έχασα κάποιους φίλους ή χάσαμε επαφή επειδή αρκετές φίλες μου πήγαιναν στο επόμενο κεφάλαιο ενώ εμείς δεν μπορούσαμε», λέει η ίδια στο TODAY. «Μερικές φορές απλώς δεν βγαίναμε πια επειδή ήταν απασχολημένοι με τα μωρά τους ενώ άλλες φορές φαινόταν ότι δεν μας προσκαλούσαν πια επειδή είχαν τις δικές τους οικογένειες».
Αυτή είναι η μία εκδοχή γιατί υπάρχει και η άλλη, όπου το ζευγάρι απομονώνεται και δεν θέλει να βλέπει τους φίλους του όπως στο παρελθόν. Είναι τόσο επικεντρωμένο στη προσπάθεια να αποκτήσει παιδί που αρχίζει να γίνεται αντικοινωνικό ή είναι στα όρια της κατάθλιψης, αποφεύγοντας τις κοινωνικές επαφές.
Αναζήτηση βοήθειας
Η Δρ Anate Brauer, ενδοκρινολόγος και διευθύντρια εξωσωματικής γονιμοποίησης στο Shady Grove Fertility στη Νέα Υόρκη είπε στο TODAY ότι τα άτομα που αντιμετωπίζουν υπογονιμότητα θα πρέπει να αναζητήσουν υποστήριξη το συντομότερο δυνατό.
«Η υπογονιμότητα είναι μια χρόνια ασθένεια που έχει συναισθηματικό αντίκτυπο παρόμοιο με άλλες χρόνιες ασθένειες», τόνισε προσθέτοντας: «Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που έχουν παλέψει με την υπογονιμότητας έχουν στην πραγματικότητα υψηλότερο ποσοστό επιλόχειας κατάθλιψης». Τις προτρέπει μάλιστα να αναζητήσουν υποστήριξη εάν τη χρειάζονται είτε περιλαμβάνει απλή θεραπεία είτε φαρμακευτική αγωγή.
Ωστόσο, δεν χρειάζεται πτυχίο συμβουλευτικής για να είσαι καλός φίλος.
Σύμφωνα με την Anate Brauer ένα πράγμα χρειάζεται για να βοηθήσει κανείς κάποιον που έχει προβλήματα υπογονιμότητας: « Απλά να ακούει. Αυτό είναι το πιο δύσκολο αλλά πιο σημαντικό πράγμα που μπορείς να κάνεις για έναν φίλο που προσπαθεί να συλλάβει. Προσπαθήστε να μην δίνετε συμβουλές ή να μην μοιράζεστε ιστορίες θεραπειών στις οποίες υποβάλλονται άλλοι. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική και διαφορετική», ανέφερε χαρακτηριστικά.