Πώς συνδέονται στοματική υγιεινή και γονιμότητα; Ένας ειδικός εξηγεί
Η στοματική υγιεινή επηρεάζει την ανδρική και γυναικεία γονιμότητα, σύμφωνα με έρευνες.
Η γονιμότητα τόσο του άντρα, όσο και της γυναίκας, επηρεάζονται από ποικίλους παράγοντες και ένας από αυτούς είναι η στοματική υγιεινή. Η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κινητικότητα και την ποιότητα του σπέρματος. Αντίστοιχα, στις γυναίκες οι πιθανότητες σύλληψης μειώνονται εάν δεν δοθεί προσοχή στην υγεία των δοντιών. Η γιατρός, σύμβουλος γονιμότητας, dr Kalyani Shrimali εξηγεί.
Περιοδοντική νόσος και μειωμένη γονιμότητα
Η περιοδοντίτιδα, μία πάθηση των ούλων που είναι αποτέλεσμα της κακής στοματικής υγιεινής, αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης του βρέφους. Τα βακτήρια που προκαλούν την περιοδοντίτιδα μπορούν επίσης να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας φλεγμονή του ανοσοποιητικού συστήματος και προβλήματα με τη γονιμότητα.
Στοματική υγεία και ανδρική γονιμότητα
Η τερηδόνα και άλλες μολύνσεις των δοντιών έχουν σαν αποτέλεσμα την μεγάλη ανάπτυξη βακτηρίων στο στόμα. Έρευνες δείχνουν ότι οι άντρες με κακή στοματική υγιεινή έχουν αυξημένες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν ανδρική υπογονιμότητα. Πιο συγκεκριμένα αρκετές παθήσεις οδοντικής και στοματική υγείας σχετίζονται με τον χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων, την κακή κινητικότητα σπέρματος και την ανώμαλη μορφολογία σπέρματος, ενώ έχει παρατηρηθεί επίσης ότι τα άτομα με στυτική δυσλειτουργία είναι πιθανό να έχουν ουλίτιδα.
Στοματική υγεία και γυναικεία γονιμότητα
Η περιοδοντική νόσος επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας και αυτό με τη σειρά του τη γονιμότητά της. Σύμφωνα με έρευνες, η στειρότητα, η αποβολή και η ανεπιτυχής εμφύτευση εμβρύου κατά τη διάρκεια της θεραπείας με γονιμοποίηση in vitro (IVF) είναι πιο συχνά σε γυναίκες με υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα.
Επίσης, έρευνα που έγινε στην Αυστραλία και στη οποία συμμετείχαν 3,737 γυναίκες δειξε ότι αυτές που είχαν περιοδοντική νόσο και προσπαθούσαν αν συλλάβουν χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 7,1 μήνες. Αντίστοιχα, οι γυναίκες που δεν αντιμετώπιζαν περιοδοντική νόστο χρειάστηκαν 5 μήνες.
Επίσης, άλλη έρευνα με δείγμα 4.000 έδειξε ότι οι γυναίκες που είχαν ενδομητρίωση είχαν 57% περισσότερες πιθανότητες να έχουν ουλίτιδα ή περιοδοντική νόσο.
Με πληροφορίες από onlymyhealth.com, verywellfamily.com