Οι επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες στη γονιμότητα των γυναικών
Τι είναι το εξειδωτικό στρες και πώς επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα.
Το οξειδωτικό στρες επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τη γονιμότητα.
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το οξειδωτικό στρες παρεμβαίνει στην εμβρυϊκή ανάπτυξη αλλάζοντας την έκφραση των γονιδίων ενώ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία εμφύτευσης.
Τι είναι τι οξειδωτικό στρες
Το οξειδωτικό στρες είναι μια ανισορροπία μεταξύ των ελεύθερων ριζών και των αντιοξειδωτικών στοιχείων που διαθέτει το σώμα μας για να αδρανοποιεί και να εξουδετερώνει τις βλάβες που προκαλούνται στον πυρήνα των κυττάρων. Θεωρείται από τους κυριότερους παράγοντες γήρανσης και εμπλέκεται στην παθογένεια πολλών νοσημάτων.
Σε ότι αφορά τη γυναικεία υπογονιμότητα, το οξειδωτικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε ενδομητρίωση, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, υπέρταση, πρόωρο τοκετό, περιορισμό της εμβρυικής ανάπτυξης.
Παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα και σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες
- Ηλικία
- Σωματικό βάρος
- Τρόπος ζωής (αλκοόλ, κακή διατροφή, κ.α.)
- Έκθεση σε χημικές ουσίες , παρασιτοκτόνα
Οξειδωτικό στρες: αντιμετώπιση
Για τη αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες συνιστάται η χορήγηση αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων για την απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών. Η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος είναι σημαντικά αντιοξειδωτικά τόσο για τη γυναικεία όσο και την ανδρική υπογονιμότητα.
Επίσης, η αλλαγή του τρόπου ζωής συμπεριλαμβανομένης της υγιεινής διατροφής, της διαχείρισης του στρες και της τακτικής άσκησης, μπορούν να μειώσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες.
Σε ότι αφορά τη διατροφή, όταν είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να περιορίσει την παραγωγή ROS ( ένας τύπος ασταθούς μορίου που περιέχει οξυγόνο) και να αποτρέψει την κυτταρική βλάβη. Οι βιταμίνες Α, C και Ε, καθώς και βιοδραστικές ενώσεις όπως οι πολυφαινόλες, είναι επίσης γνωστά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά.
Τα ενδογενή αντιοξειδωτικά όπως η γλουταθειόνη και η υπεροξειδάση της γλουταθειόνης (GPx) διατηρούν τα επίπεδα των εξωγενών αντιοξειδωτικών όπως οι βιταμίνες A, C και E. Έτσι, μια καλά ισορροπημένη διατροφή με επαρκή εξωγενή αντιοξειδωτικά συμβάλλει στη συνολική αντιοξειδωτική ισορροπία που απαιτείται για τη σταθεροποίηση του ROS.
Μια προηγούμενη μελέτη έδειξε επίσης ότι η πρόσληψη αντιοξειδωτικών αυξάνει τα ποσοστά εμφύτευσης εμβρύων, βελτιώνει την ποιότητα των ωαρίων και των ωοθυλακίων και μειώνει τις πιθανότητες αποβολής μετά από εξωσωματική.
Με πληροφορίες από το news-medical.net