Γονιμότητα: Πολύτιμες συμβουλές για να βελτιωθεί με φυσικό τρόπο

Φυσικοί τρόποι για την βελτίωση της γονιμότητας

Από τις πιο απογοητευτικές, κουραστικές και αποκαρδιωτικές εμπειρίες ζωής είναι η υπογονιμότητα και οι ανεπιτυχείς προσπάθειες για την απόκτηση παιδιού.

Πολλές φορές όμως, η υπογονιμότητα μπορεί να αναστραφεί με μερικές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν και να ενισχύσουν το αναπαραγωγικό σύστημα.

Πολλά ζευγάρια ανυπομονούν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους και πιστεύουν ότι μία εγκυμοσύνη επιτυγχάνεται γρήγορα, αλλά όταν η σύλληψη αργεί, θεωρούν ότι υπάρχει πρόβλημα υπογονιμότητας.

"Η ανυπομονησία διακρίνει πολλά ζευγάρια, αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχούν για την υγεία τους από τις πρώτες αποτυχημένες προσπάθειες μετά από ελεύθερες ερωτικές επαφές χωρίς αντισύλληψη και προστασία. Αρκετά ζευγάρια γίνονται γονείς, αλλάζοντας απλά κάποιες καθημερινές συνήθειες", αναφέρει ο Δρ Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, Ιατρός Αναπαραγωγής, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος, a. Praticien Attaché CHU Cochin, Paris, Διευθύνων Σύμβουλος του Institute of Life στο ΙΑΣΩ, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: "είναι απίστευτα σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας όταν προσπαθείτε να συλλάβετε, γιατί όσο πιο υγιής είναι κάποιος, θα έχει τελικά και ένα υγιές αναπαραγωγικό σύστημα".

Πλήθος επιστημονικών μελετών αλλά και η πολύχρονη εμπειρία μας από την αντιμετώπιση υπογόνιμων ζευγαριών, δείχνουν ότι μπορεί να αυξηθεί η γονιμότητα με απλούς φυσικούς τρόπους, τονίζει.

Από την κατανόηση του τι τελικά περιέχει η καθημερινή διατροφή μέχρι τα συμπληρώματα και τη σωματική άσκηση, άνδρες και γυναίκες μπορούν να ενισχύουν τις προσπάθειες τους για την απόκτηση παιδιού:

Διατροφή

Η σωστή υγιεινή διατροφή βοηθά τη γονιμότητα ενισχύοντας την ποιότητα των ωαρίων και το περιβάλλον της μήτρας, για μία βιώσιμη εγκυμοσύνη.

Διατροφικά tips:

  • Πίνετε 1,5 λίτρο νερό την ημέρα. Το νερό είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του αναπαραγωγικού συστήματος.
  • Επιλέξτε την σωστή πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ορμονών, ενζύμων και κυττάρων του αίματος από το σώμα, καθώς και για τη δημιουργία και την επισκευή των ιστών του σώματος. Τα αυγά, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι όλα εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης.
  • Αποφύγετε τα τρανς λιπαρά, που βρίσκονται στη μαργαρίνη, τα φυτικά έλαια και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Αντίθετα, αυξήστε την πρόσληψη υγιεινών λιπών, όπως το ελαιόλαδο.
  • Βάλτε τα αντιοξειδωτικά στη ζωή σας. Τα αντιοξειδωτικά απενεργοποιούν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα σας οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα ωάρια. Τα φρούτα, τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί είναι όλα πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
  • Τρώτε λιγότερους υδατάνθρακες γενικά και προτιμήστε σύνθετους υδατάνθρακες όπως γλυκοπατάτα ή βρώμη, Ανταλλάξτε τους εξευγενισμένους υδατάνθρακες, π.χ. το λευκό ψωμί με το μαύρο ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά με τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, κ.λπ.
  • Φυτικές ίνες σε κάθε γεύμα, γιατί βοηθούν στην ισορροπία των ορμονών και του σακχάρου.

Καφεΐνη

Μειώστε την πρόσληψη καφεΐνης, καθώς μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στη γυναικεία γονιμότητα. Προσπαθήστε να διατηρήσετε την κατανάλωση της κάτω από 200 mg την ημέρα και θυμηθείτε ότι η καφεΐνη βρίσκεται επίσης στο τσάι, τη σοκολάτα και πολλά αναψυκτικά.

Αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με προβλήματα υπογονιμότητας. Περιορίστε το αλκοόλ, όσο το δυνατόν μπορείτε.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα συνδέεται με μια σειρά προβλημάτων γονιμότητας όπως καθυστέρηση σύλληψης, απόφραξη σαλπίγγων ακόμα και διαταραχές στα ωάρια.

Βάρος

Διατηρήστε το βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα, γιατί είτε είστε λιποβαρής είτε παχύσαρκος, οι ορμόνες επηρεάζονται από τη σύσταση του σώματος.

Συμπληρώματα και βιταμίνες

Τα συμπληρώματα είναι ένας καλός τρόπος για μια καλή δόση βιταμινών, μετάλλων και θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ο οργανισμός. Βέβαια, τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει ποτέ να αντικαθιστούν μια υγιεινή διατροφή και είναι επιτακτική ανάγκη να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εκ των προτέρων για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τα σωστά συμπληρώματα και τη σωστή δοσολογία βιταμινών.

Άγχος

Το άγχος έχει συνδεθεί με τη στειρότητα και μπορεί επίσης να οδηγήσει στη χρήση ανθυγιεινών μηχανισμών αντιμετώπισης, όπως η κατανάλωση αλκοόλ ή το κάπνισμα. Είναι σημαντικό να εστιάσετε στην ψυχική σας υγεία και να ελαχιστοποιήσετε το άγχος όπου είναι δυνατόν.

Άσκηση

Η άσκηση είναι σημαντική και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την αύξηση της γονιμότητας, καθώς ο καθιστικός τρόπος ζωής έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο υπογονιμότητας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, εάν είστε υπέρβαροι. Προσοχή, η υπερβολική άσκηση μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα στη γονιμότητα.

Ύπνος

Ο ύπνος είναι σημαντικός για τη μείωση των επιπέδων του άγχους και την αναζωογόνηση του οργανισμού, ενώ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των ορμονών.

Φάρμακα

Αν λαμβάνετε κάποια φάρμακα, συζητείστε με τον γιατρό σας, γιατί κάποιες δραστικές ουσίες μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα ή αλληλεπιδρούν με συμπληρώματα διατροφής.

"Η ενίσχυση της γονιμότητας με φυσικούς τρόπους, ειδικά σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας, είναι εφικτή. Αλλά ακόμα και αν τελικά δεν έρχεται το επιθυμητό αποτέλεσμα και οι μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι μονόδρομος, η βελτίωση όλων των δεικτών υγείας, είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για το μωρό που θα αποκτήσετε", καταλήγει ο κ. Ι. Βασιλόπουλος.

Ο Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος είναι Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος, με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ενδοκρινολογία και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Είναι Μέλος της Ιατρικής Ομάδας δημιουργίας της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute Of Life- IASO .

info@drvasilopoulos.com

www.drvasilopoulos.com

www.fertilitypreservation.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved