Κάρδαμο και γονιμότητα: Τα οφέλη από την κατανάλωσή του
Η κατανάλωση κάρδαμου ενισχύει τη γονιμότητα;
Το κάρδαμο έχει μια ισχυρή, μοναδική γεύση, με έντονα αρωματικό, ρητινώδες άρωμα.
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι κάρδαμου:
- Το γνήσιο ή πράσινο κάρδαμο (ή όταν λευκανθεί, το λευκό κάρδαμο που προέρχεται από το είδος Elettaria cardamomum και διανέμεται από την Ινδία μέχρι τη Μαλαισία.
- Το μαύρο κάρδαμο, επίσης γνωστό ως καφέ, μεγαλύτερο, μακρύτερο ή το κάρδαμο του Νεπάλ, που προέρχεται από δύο είδη, το Amomum costatum και το Amomum subulatum, τα οποία διανέμονται κυρίως στην Ασία και την Αυστραλία.
Και οι δύο μορφές του κάρδαμου χρησιμοποιούνται ως αρτύματα και καρυκεύματα στη μαγειρική, τόσο στα τρόφιμα όσο και στα ποτά καθώς και ως φάρμακο.
Το πράσινο κάρδαμο χρησιμοποιείται ευρέως στη Νότια Ασία για τη θεραπεία των λοιμώξεων στα δόντια και τα ούλα, για την πρόληψη και τη θεραπεία προβλημάτων του λαιμού, τη συμφόρηση των πνευμόνων και την πνευμονική φυματίωση, τη φλεγμονή των βλεφάρων και τις πεπτικές διαταραχές.
Επίσης, θεωρείται αποτελεσματικό για να διαλύσει τις πέτρες στους νεφρούς και στη χοληδόχο κύστη αλλά και ως αντίδοτο, για τα δηλητήρια τόσο του φιδιού όσο και του σκορπιού.
Κάρδαμο: Θρεπτικά συστατικά
Το κάρδαμο είναι μια πλούσια πηγή διαφόρων βιταμινών και μετάλλων, όπως ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, κάλιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρος και βιταμίνες Α, Β και C. Παρέχει επίσης διαιτητικές ίνες και μια σειρά φυτοθρεπτικών συστατικών.
Ειδικότερα ένα κουταλάκι του γλυκού (2,4 γραμμάρια) αλεσμένο κάρδαμο περιέχει:
- Θερμίδες: 6
- Πρωτεΐνες: 0,1 γραμμάρια
- Υδατάνθρακες: 1,3 γραμμάρια
- Φυτικές ίνες: 0,8 γραμμάρια
- Λίπος: 0,1 γραμμάρια
- Βιταμίνη Α: 7,3 IU
- Βιταμίνη Β6: 0,1mg
- Βιταμίνη C: 0,2 mg
- Ασβέστιο: 8,7 mg
- Σίδηρος: 0,2 mg
- Μαγνήσιο: 0,2 mg
- Μαγνήσιο: 5
- Κάλιο: 11,7 mg
- Ψευδάργυρος: 0,1 mg
Φυτοθρεπτικά συστατικά: Το κάρδαμο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, όπως κατεχίνες, επικατεχίνες, γαλλικό οξύ και άλλα φλαβονοειδή. Περιέχει επίσης τερπένια, κουμαρίνες και άλλες φυτικές ενώσεις.
Κάρδαμο για τη γονιμότητα: οφέλη
Το κάρδαμο είναι γνωστό ότι έχει πολλά οφέλη γονιμότητας, όπως:
- Βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος
- Ενισχύει τη γονιμότητα ανδρών και γυναικών
- Διεγείρει την κυκλοφορία στην περιοχή της πυέλου
- Ανακουφίζει από επώδυνες κράμπες περιόδου
- Αυξάνει τη λίμπιντο
- Βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
- Μειώνει το στρες και το άγχος
Με πληροφορίες από το fertilitylens.com, el.wikipedia.org