Οι διατροφικές διαταραχές, όπως η ανορεξία και η βουλιμία, μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα.
Ερευνητές από το King's College του Λονδίνου και το UCL διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με ιστορικό διατροφικών διαταραχών ήταν πιο πιθανό από άλλες γυναίκες να χρειαστούν περισσότερο από ένα χρόνο για να συλλάβουν. Επίσης, οι γυναίκες που είχαν μια διατροφική διαταραχή στο παρελθόν ή στο παρόν είχαν διπλάσιες πιθανότητες να ζητήσουν ιατρική βοήθεια προκειμένου να συλλάβουν.
Βουλιμία και επιπτώσεις στη γονιμότητα
Η βουλιμία χαρακτηρίζεται από κρίσεις υπερφαγίας, ακολουθούμενες από αυτοπροκαλούμενους εμετούς, χρήση καθαρτικών και υπερβολική άσκηση.
Αυτές οι κρίσεις συχνά προκαλούν ορμονικές ανισορροπίες, οι οποίες με τη σειρά τους διαταράσσουν την έμμηνο ρύση και τους κύκλους ωορρηξίας.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι γενικά οι διατροφικές διαταραχές είναι ψυχιατρικές ασθένειες που συχνά συνοδεύονται από κατάθλιψη, άγχος και έντονες ψυχολογικές διακυμάνσεις.
Σωματικά, μια διατροφική διαταραχή επιδρά αρνητικά στο σώμα. Το 68-89% των γυναικών αναφέρουν αμηνόρροια (απουσία εμμήνου ρύσεως) για τουλάχιστον τρεις μήνες κατά τη διάρκεια της ασθένειάς τους.
Επίσης, οι ορμόνες (όπως η προγεστερόνη και η τεστοστερόνη) παρουσιάζουν διακυμάνσεις. Τα οιστρογόνα μειώνονται και σε ακραίες περιπτώσεις παρατεταμένης μείωσης θερμίδων ή υπερβολικής άσκησης, η μήτρα και οι ωοθήκες επιστρέφουν στο προεφηβικό μήκος και μέγεθος.
Επιπλέον, οι απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα που απαιτούνται, όχι μόνο για τη σύλληψη αλλά και για ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο, εξαντλούνται λόγω της υπερφαγίας (ή της πείνας). Τα ανεπαρκή επίπεδα καλίου, μαγνησίου, νατρίου, βιταμίνης D και ασβεστίου οδηγούν σε αυξημένη δυσκολία στις λειτουργίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης.
Με πληροφορίες από το fertility-academy.co.uk