Μελατονίνη: Η επίδρασή της στην ανδρική γονιμότητα

Ποια η σχέση της μελατονίνης και της ποιότητας του σπέρματος. Bigstock

Ο ρόλος της μελατονίνης στη γονιμότητα των ανδρών.

 

Η μελατονίνη είναι κυρίως γνωστή για την ικανότητά της να ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και να μας βοηθά να κοιμόμαστε τη νύχτα. Ωστόσο, αυτή η ορμόνη εμπλέκεται επίσης στη ρύθμιση πολλών άλλων σωματικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένων των αναπαραγωγικών ορμονών.

Μελατονίνη και γονιμότητα ανδρών

Η μελατονίνη έχει θετική επίδραση στην αναπαραγωγική λειτουργία των ανδρών.

Συγκεκριμένα, μελέτες έχουν δείξει ότι η μελατονίνη μπορεί να βελτιώσει την κινητικότητα του σπέρματος και να μειώσει το οξειδωτικό στρες – δύο παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην υπογονιμότητα στους άνδρες. Βελτιώνοντας την ποιότητα του σπέρματος, αυξάνονται οι πιθανότητες σύλληψης.

Μια μελέτη που διεξήχθη σε άνδρες με ιδιοπαθή υπογονιμότητα διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων μελατονίνης για τρεις μήνες είχε ως αποτέλεσμα σημαντική βελτίωση στην κινητικότητα και τη μορφολογία του σπέρματος. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η μελατονίνη βελτίωσε τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και μείωσε τη βλάβη του DNA σε υπογόνιμους άνδρες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ η μελατονίνη μπορεί να έχει πιθανά οφέλη για την ανδρική γονιμότητα, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση των επιπτώσεών της. Επιπλέον, συνιστάται στα άτομα να συμβουλεύονται έναν επαγγελματία υγείας πριν λάβουν συμπληρώματα μελατονίνης, καθώς μπορεί να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα φάρμακα ή να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις σε ορισμένα άτομα.

Συμβουλές για την υποστήριξη υγιών επιπέδων μελατονίνης

Φως του ήλιου: Η έκθεση στο ηλιακό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη υγιών κιρκάδιων ρυθμών και του ποιοτικού ύπνου το βράδυ.

Ρουτίνα ύπνου: Αποφύγετε τα έντονα φώτα και περιορίστε την τηλεόραση, τη χρήση του κινητού τηλεφώνου ή του φορητού υπολογιστή πριν τον ύπνο.

Μιλήστε στον γιατρό σας: Πριν αποφασίσετε να πάρετε ένα συμπλήρωμα μελατονίνης για να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας, θα πρέπει να μιλήσετε πρώτα με τον γιατρό σας. Η μελατονίνη μπορεί να μην είναι κατάλληλη για κάθε γυναίκα που προσπαθεί να μείνει έγκυος. Η χαμηλή δόση μελατονίνης φαίνεται ασφαλής και μπορεί να είναι ευεργετική για ορισμένες γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν. Ο γιατρός σας θα σας πει εάν η μελατονίνη θα είναι κατάλληλη για εσάς ή τον σύντροφό σας και πόση ποσότητα πρέπει να πάρετε.

Με πληροφορίες από το allohealth.care

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved