Η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα;
Τι δείχνουν μελέτες για την ψωρίαση και τη γονιμότητα.
Η ψωρίαση είναι μια πάθηση του δέρματος κατά την οποία τα κύτταρα αναπτύσσονται ταχύτερα από το συνηθισμένο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ξηρά, παχιά μπαλώματα στο δέρμα.
Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική
Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική, επομένως δεν μπορείτε να την κολλήσετε από άλλο άτομο. Αν και τα ακριβή αίτια δεν είναι γνωστά, πιστεύεται ότι εμπλέκεται το ανοσοποιητικό σύστημα. Εκτός από τις αλλαγές στο δέρμα, ορισμένα άτομα με ψωρίαση θα αναπτύξουν επίσης πρησμένες και επώδυνες αρθρώσεις, που ονομάζεται ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ). Τα συμπτώματα της ψωρίασης και του PsA μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά.
Η ψωριασική αρθρίτιδα δεν εμποδίζει τη σύλληψη και την εγκυμοσύνη. Ίσως η αρθρίτιδα βελτιωθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά τα συμπτώματα μπορεί να επιστρέψουν μετά τη γέννα.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» ο Παντελής Παναγάκης, δερματολόγος - αφροδισιολόγος και διευθυντής ΕΣΥ στο νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός «η ψωρίαση συγχέεται με την ψώρα που είναι ένα παρασιτικό μεταδιδόμενο δερματικό νόσημα και δεν έχει καμία σχέση. Η ψωρίαση είναι ένα αυτοάνοσο φλεγμονώδες νόσημα. Σήμερα γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μία πολυπαραγοντική συστηματική φλεγμονώδης νόσο, η οποία πολύ συχνά συνυπάρχει και με άλλα συστημικά νοσήματα. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες στην ψωρίαση. Ο νούμερο ένας παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει ψωρίαση είναι το ψυχολογικό στρες».
Μπορεί η ψωρίαση να επηρεάσει τις προσπάθειες μιας γυναίκας να μείνει έγκυος;
Αυτές οι ασθένειες μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα, αν και δεν συμφωνούν όλες οι μελέτες. Μια μελέτη έδειξε ότι δεν υπήρξε αύξηση του διαστήματος κατά την προσπάθεια γυναικών με ήπια έως μέτρια ψωρίαση να μείνουν έγκυος.
Ωστόσο, μια άλλη μελέτη σε γυναίκες με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση έδειξε ότι ο αριθμός των ωαρίων που αποθηκεύονται στις ωοθήκες μπορεί να επηρεαστεί από την ψωρίαση. Οι γυναίκες με ψωρίαση σ’ αυτή τη μελέτη ήταν ακόμη σε θέση να μείνουν έγκυες. Οι επιπτώσεις στη γονιμότητα μπορεί να εξαρτώνται από το εάν τα συμπτώματα είναι επί του παρόντος ήπια ή σοβαρά ή εάν υπάρχουν πρόσθετες συνθήκες υγείας για την εγκυμονούσα.
Αν έχετε ψωρίαση ή ψωριασική αρθρίτιδα και προσπαθείτε να αποκτήσετε παιδί θα πρέπει να μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας προκειμένου να προσαρμόσει τη θεραπείας σας καθώς ορισμένα φάρμακα μπορεί να είναι επικίνδυνα για το έμβρυο.
Με πληροφορίες από fertility-rmds.arthritis.org