Μικρογονιμοποίηση ICSI (Intra-Cytoplasmic Sperm Injection) - Βίντεο πώς γίνεται

Η μέθοδος της μικρογονιμοποίησης χρησιμοποιείται κυρίως σε περιπτώσεις ανδρικής υπογονιμότητας, όταν ο αριθμός, η κινητικότητα και η μορφολογία του σπέρματος είναι κάτω των τιμών αναφοράς.

Η μέθοδος της μικρογονιμοποίησης χρησιμοποιείται κυρίως σε περιπτώσεις ανδρικής υπογονιμότητας, όταν ο αριθμός, η κινητικότητα και η μορφολογία του σπέρματος είναι κάτω των τιμών αναφοράς, σε περιπτώσεις με ιστορικό χαμηλής ή αποτυχημένης γονιμοποίησης με IVF, αν το δείγμα σπέρματος εμφανίζει αυξημένο οξειδωτικό στρες και αυξημένο DFI ή αν πρόκειται να γίνει προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος (PGT-M) στα έμβρυα που θα προκύψουν.

Η τεχνική αυτή περιλαμβάνει την επιλογή ενός σπερματοζωαρίου από τον εμβρυολόγο, με βάση τη μορφολογία και την κινητικότητά του, και την έγχυση αυτού του σπερματοζωαρίου μέσα σε ένα ωάριο. Η όλη διαδικασία γίνεται με τη βοήθεια ενός μικροσκοπίου μεγάλης μεγέθυνσης και ειδικών μικροχειριστηρίων.
Το ποσοστό γονιμοποίησης είναι περίπου 70%. Αν και σπάνιο, είναι πιθανό σε κάποιες περιπτώσεις να μην επιτευχθεί γονιμοποίηση ακόμα και μετά από μικρογονιμοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι η είσοδος και μόνο του σπερματοζωαρίου στο ωάριο δεν αρκεί για να προκύψει γονιμοποίηση. Η «βαθύτερη» ποιότητα των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων και η μεταξύ τους συνεργασία είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες.

Η υπεύθυνη του εμβρυολογικού εργαστηρίου, Θεώνη Παστρωμά, διευκρινίζει:

«Αρκετά συχνά, οι ασθενείς μας ρωτούν "Γιατί να μην κάνουμε ICSI; Δε θα είναι καλύτερα;", ειδικά όταν ο αριθμός των ωάριων που συλλέξαμε είναι χαμηλός.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι η κύρια ένδειξη για το ICSI είναι η ποιότητα του δείγματος σπέρματος και το ιστορικό των ασθενών. Όταν οι τιμές στο σπερμοδιάγραμμα είναι φυσιολογικές και οι τελικές μετρήσεις του προετοιμασμένου δείγματος την ημέρα της ωοληψίας είναι ικανοποιητικές, τότε προτείνουμε να γίνεται κλασική γονιμοποίηση IVF. Ο χαμηλός αριθμός ωαρίων και μόνο δεν αποτελεί κριτήριο για να χρησιμοποιηθεί η τεχνική του ICSI.

Συγκριτικές μελέτες ανάμεσα στην κλασική γονιμοποίηση (IVF) και τη μικρογονιμοποίηση (ICSI) υποστηρίζουν ότι τα ποσοστά εγκυμοσύνης είναι παρόμοια ανεξάρτητα από τον αριθμό των ωαρίων που είναι διαθέσιμα. Έχει αποδειχθεί ότι το ICSI δεν προσφέρει κάτι επιπλέον στην επιτυχία της εξωσωματικής όταν το σπέρμα είναι φυσιολογικό. Εξαίρεση αποτελεί το ιστορικό χαμηλής ή αποτυχημένης γονιμοποίησης, το οξειδωτικό στρες και το αυξημένο DFI!».

Bigstock

Βήμα - βήμα η διαδικασία της μικρογονιμοποίησης

  • Αφαιρούνται τα κοκκώδη κύτταρα που περιβάλλουν τα ωάρια κατά τη συλλογή και ο εμβρυολόγος αξιολογεί την ωριμότητά τους.
  • Χρησιμοποιούνται μόνο τα ώριμα ωάρια (στο στάδιο Metaphase II (MII)).
  • Χρησιμοποιείται ένα μόνο σπερματοζωάριο για τη γονιμοποίηση κάθε ωαρίου.
  • O εμβρυολόγος επιλέγει ένα σπερματοζωάριο, με κατάλληλη κινητικότητα και μορφολογία, το ακινητοποιεί και το εγχύει (κάνει ένεση) στο ωάριο με τη βοήθεια ειδικών μικροχειριστηρίων κάτω από το μικροσκόπιο.

Σε ποιες περιπτώσεις συντείνεται

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω συστήνεται σε περιπτώσεις με χαμηλές μετρήσεις σπέρματος σε περισσότερα από ένα σπερμοδιαγράμματα, με μη φυσιολογικές μετρήσεις σε διαγνωστικά τεστ (οξειδωτικό στρες και DFI), σε δείγματα που προέρχονται από βιοψία όρχεων, σε προηγούμενη αποτυχημένη ή χαμηλή γονιμοποίηση ωαρίων με κλασσικό IVF και όταν πρόκειται να ακολουθήσει Προεμφυτευτικός Γενετικός Έλεγχος (PGT) των εμβρύων.

Θεώνη Παστρωμά
Κλινικός εμβρυολόγος - Yπεύθυνη εμβρυολογικού εργαστηρίου, Γέννημα IVF ΜΙΥΑ
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 68 16 100
email: myembryologist@gennima.com

www.gennima.com

facebook.com/gennimaivf

Instagram.com/gennimaivf

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved