Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνει μια γυναίκα για να ελέγξει τη γονιμότητά της και σε ποια ηλικία;
Γνωρίζοντας πόσο γόνιμη ή όχι είναι μια γυναίκα μπορεί να κάνει έγκαιρα τον προγραμματισμό της.
Πολλές γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί δυσκολεύονται και τότε ξεκινούν να ψάχνουν τα πιθανά αίτια.
Ωστόσο, φαίνεται ότι η πρόληψη και σε θέματα γονιμότητας μπορεί να φανεί ιδιαίτερα αποτελεσματική.
Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, υπάρχουν εξετάσεις που κάθε γυναίκα μπορεί να κάνει για να ελέγξει τη γονιμότητά της.
Στην πλειοψηφία τους είναι ορμονικές ( FSH, LH, AMH) ενώ θα χρειαστεί να κάνει κι ένα διακολπικό υπερηχογράφημα για να διαπιστωθεί η υφή και το μέγεθος των ωοθηκών όπως και ο αριθμός των άτρητων ωοθυλακίων.
Ο συνδυασμός των παραπάνω εξετάσεων βοηθά τον γιατρό να σχηματίσει μια εικόνα για το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για τη γυναίκα να μείνει έγκυος και να γεννήσει, εφόσον δεν υπάρχουν άλλου είδους παθήσεις ή προβλήματα υγείας.
«Στην πορεία μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο του θυρεοειδή ή τα επίπεδα βιταμίνης D», λέει η Sheeva Talebian, MD μαιευτήρας με εμπειρία στον τομέα της γονιμότητας περοσθέτοντας: «Αν οι τιμές του θυρεοειδούς δεν είναι φυσιολογικές, μπορεί να επηρεάσει την ωορρηξία και τα ποσοστά ενώ η πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, αυτό μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τα ποσοστά εμφύτευσης».
Σε ποια ηλικία πρέπει να κάνει η γυναίκα τις εξετάσεις
Η ηλικία ως γνωστόν είναι πιο επιβαρυντικός παράγοντας στην ικανότητα της γυναίκας να τεκνοποιήσει. Ως γνωστόν η γονιμότητά της μειώνεται σταδιακά μετά τα 35 έτη και με ταχύτατους ρυθμούς μετά τα 40.
Επομένως, η κατάλληλη ηλικία που οι γυναίκες καλό είναι να κάνουν έναν ιατρικό έλεγχο για να τη γονιμότητά τους είναι μεταξύ 30 – 35 ετών.
Γυναικεία υπογονιμότητα
Είναι γεγονός ότι η γονιμότητα δεν βελτιώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Απεναντίας, γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τη γυναίκα να συλλάβει. Και η ηλικία ειδικά της γυναίκας επηρεάζει σημαντικά τα ποσοστά των θεραπειών γονιμότητας.
Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των γυναικών έως την ηλικία των 39 ετών που δεν έμειναν έγκυες τον πρώτο χρόνο τα κατάφεραν το δεύτερο έτος - χωρίς καμία ιατρική βοήθεια. Για τις γυναίκες μεταξύ 27 και 34 ετών, μόνο το 6% δεν μπόρεσε να συλλάβει στο δεύτερο έτος ενώ για τις γυναίκες 35 έως 39 ετών, μόνο το 9% δεν μπόρεσε να συλλάβει το δεύτερο έτος.
Με πληροφορίες από webmd.com,ccrmivf.com