Θυρεοειδής και γονιμότητα: Τι πρέπει να προσέχω
Πώς επηρεάζει ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός τη γονιμότητα της γυναίκας;
Τι είναι ο θυρεοειδής αδένας
Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται στο λαιμό και απελευθερώνει ορμόνες ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο του μεταβολισμού του σώματος. Όταν λειτουργεί σωστά, παράγει και ρυθμίζει ορμόνες στην κυκλοφορία του αίματος. Οι ορμονικές ανισορροπίες που προκαλούνται από έναν υπερδραστήριο (υπερθυρεοειδισμό) ή υπολειτουργικό (υποθυρεοειδισμό) θυρεοειδή αδένα μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα ενέργειας, το βάρος και τη διάθεση, αλλά μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη γονιμότητα.
Εάν δυσκολεύεστε να συλλάβετε, μπορεί να είστε εξοικειωμένες με την θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (TSH). Ο τακτικός έλεγχος των επιπέδων θυρεοειδικών ορμονών Τ3 και Τ4 χρειάζεται να γίνει ρουτίνα για άτομα που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και παρουσιάζουν συμπτώματα που σχετίζονται με δυσλειτουργία του θυρεοειδούς.
Aιτίες ενός υπολειτουργικού ή υπερδραστηρίου θυρεοειδούς
Η κληρονομικότητα παίζει μεγάλο ρόλο στις παθήσεις του θυρεοειδούς.
Μερικοί άνθρωποι έχουν τη νόσο του Graves, όπου θα λέγαμε πως ανήκει στην κατηγορία του υπερδραστήριου θυρεοειδούς αδένα. Σε αυτή την περίπτωση, το σώμα αρχίζει να παράγει αντισώματα κατά του θυρεοειδούς αδένα που μειώνουν τα επίπεδα TSH και γι’ αυτό μερικοί άνθρωποι αισθάνονται πιο ζωηροί και ενεργητικοί.
Ποιο είναι το βέλτιστο επίπεδο TSH για τη γονιμότητα
Γενικά, ένα φυσιολογικό εύρος για τα επίπεδα της TSH είναι περίπου 3 έως 3,5. Εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος ή εξετάζετε τις θυρεοειδικές ορμόνες σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καλό θα ήταν ένα επίπεδο μεταξύ 1 και 2,4. Τα χαμηλά επίπεδα μπορεί να σημαίνει ότι έχετε υπερδραστήριο θυρεοειδή που θα πρέπει να αντιμετωπίσετε. Τα υψηλά επίπεδα σημαίνουν ότι η δραστηριότητα του θυρεοειδούς σας είναι χαμηλή.
Και τα δύο επίπεδα ορμονών επηρεάζουν το έμβρυο καθώς αναπτύσσεται και πρέπει να αντιμετωπιστούν λόγω των συνεπειών που μπορεί να έχουν κατά την κύηση. Τα χαμηλά επίπεδα TSH μπορούν να προκαλέσουν αποβολές και τα υψηλά επίπεδα μπορεί να «περάσουν» από τον πλακούντα και να επηρεάσουν το έμβρυο.
Υπολειτουργικός και υπερδραστήριος θυρεοειδής : Θεραπείες
Από διατροφικής άποψης το ιώδιο ή οι ιωδιούχες ενώσεις μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη του θυρεοειδούς. Όσο το ιωδιούχο αλάτι χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση, τα συμπτώματα είναι περισσότερα.
Το ιωδιούχο αλάτι μπορεί να βοηθήσει στα επίπεδα του υποθυρεοειδισμού, ενώ εάν ανήκετε στην ομάδα του υπερθυρεοειδισμού, έχετε υπερβολική διέγερση του θυρεοειδούς αδένα, άρα καλό είναι να αποφεύγετε τα ιωδιούχα άλατα. Αποφύγετε τα οστρακοειδή και άλλα θαλασσινά όπως φύκια και σούσι αλλά και συμπληρώματα ιωδίου.
Από την άλλη πλευρά, εάν έχετε υποθυρεοειδισμό, προσθέσετε περισσότερα ψάρια, ιωδιούχα άλατα ή/και συμπληρώματα στη διατροφή σας για να βοηθήσετε στην υποστήριξη του θυρεοειδούς.
Κάποια που έχει υποθυρεοειδισμό μπορεί κάνοντας αλλαγές στο διατροφικό της πρόγραμμα να δει αλλαγές στα επίπεδα της TSH. Παρόλα αυτά, εάν το επίπεδο TSH είναι πάνω από 5 θα χρειαστεί η υποστήριξη φαρμακευτικής αγωγής.
Οι παθήσεις θυρεοειδούς είναι ένα «κοινό» ζήτημα
Με τα χρόνια, έχει γίνει περισσότερο κοινό ζήτημα και βλέπουμε ότι πολλοί άνθρωποι έχουν επίπεδα θυρεοειδούς περίπου 2,5 έως 3.
Τα τελευταία πέντε έως έξι χρόνια, έχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο αποβολής. Οργανισμοί όπως το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων έχουν αρχίσει να το εξετάζουν πιο ενεργά και έχουν διεξαγάγει έρευνα που έδειξε ότι για όσες έχουν ορμόνη θυρεοειδούς μεταξύ 1 και 2- 4, ο κίνδυνος αποβολής μειώνεται. Αυτό είναι το εύρος στο οποίο καλό θα ήταν να διατηρείται εάν κάποια γυναίκα με πάθηση θυρεοειδούς προσπαθεί να μείνει έγκυος.
Πηγή: laurelfertility.com