6 πράγματα που δεν πρέπει να λέτε στη γυναίκα που παλεύει με την υπογονιμότητα

Νίκη Παπανικολάου
Bigstock

Ο καλύτερος τρόπος για να τη βοηθήσετε είναι να τη στηρίζετε και να την ακούτε.

Η υπογονιμότητα επηρεάζει όχι μόνο την ψυχολογία αλλά και τη σχέση του ζευγαριού.

Οι περισσότεροι δεν ξέρουν πώς μπορούν να στηρίξουν μια φίλη ή ένα ζευγάρι που προσπαθεί ν’ αποκτήσει παιδί.

Να δηλώσουν την παρουσία τους αποφεύγοντας τα πολλά λόγια ή να προσπαθήσουν να ανεβάσουν την ψυχολογίας της γυναίκας συζητώντας περί ανέμων και υδάτων; Ποια από τις δύο συμπεριφορές δείχνει έμπρακτο ενδιαφέρον κι όχι αδιαφορία;

Η απάντηση εξαρτάται από τη σχέση που έχετε με την υπογόνιμη γυναίκα ή το υπογόνιμο ζευγάρι, το χαρακτήρα, την ψυχολογία της (του) τη στιγμή που μιλάτε.

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι θα πρέπει να αποφεύγετε σύμφωνα με το vfga.com, τα εξής σχόλια ακόμα κι αν η πρόθεσή σας είναι καλή.

«Χαλάρωσε»

Σχόλια όπως «απλά χαλάρωσε» και «σταμάτα να προσπαθείς τόσο σκληρά» μπορούν να δημιουργήσουν ακόμη περισσότερο άγχος. ‘Αλλωστε, αν μπορούσε θα το έκανε, επομένως δεν είναι τόσο απλό.

«Θα συμβεί όταν δεν θα το περιμένεις»

Η υπογονιμότητα είναι ένα πολύ επίπονο ταξίδι. Λέγοντας «απλώς απολαύστε το να μπορείτε να κοιμάστε μέχρι αργά και να ταξιδεύετε» ή «θα συμβεί όταν δεν το περιμένεις», δεν βοηθάτε παρά την καλή σας πρόθεση.

«Γιατί δεν κάνεις εξωσωματική γονιμοποίηση

Λέτε να μην το έχει σκεφτεί; Όμως, μπορεί να υπάρχουν οικονομικοί λόγοι ακόμα και ηθικοί που δεν προχωρά σε εξωσωματική. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν ευθυγραμμίζεται με τις ηθικές ή πνευματικές πεποιθήσεις ενός ατόμου ή του ζευγαριού.

Πόσο πιθανό είναι το γονιμοποιημένο ωάριο να γίνει «παιδί στην αγκαλιά»;

«Βεβαιώσου ότι το σπέρμα είναι του συντρόφου σου»

Τα χοντροκομμένα σχόλια όπως «να δωρίσετε το σπέρμα» ή «βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός χρησιμοποιεί το σπέρμα σας για τη σπερματέγχυση», δεν προκαλούν γέλιο και δεν εμψυχώνουν τη γυναίκα που προσπαθεί να μείνει έγκυος.

«Μπορείς να δανειστείς τα παιδιά μου κι ίσως αλλάξεις γνώμη»

Μην παραπονιέστε για την εγκυμοσύνη σας ή τα παιδιά σας. Μπορεί να πιστεύετε ότι το να αστειεύεστε για τις προκλήσεις της εγκυμοσύνης ή το μεγάλωμα των παιδιών θα βοηθήσει την υπογόνιμη γυναίκα να νιώσει καλύτερα, στην πραγματικότητα όμως, σχόλια όπως «μπορείς να δανειστείς τα παιδιά μου κι ίσως αλλάξεις γνώμη», θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

«Υιοθετήστε ένα παιδάκι»

Προφανώς και δεν περιμένει εσάς το ζευγάρι για να σκεφτεί το ενδεχόμενο της υιοθεσίας. Οι λόγοι για τους οποίους δεν επιλέγει να υιοθετήσει ένα παιδί είναι άκρως προσωπικοί και δεν είναι κάτι που πρέπει να σχολιάσετε.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved