Υπογονιμότητα: Συνήθεις αιτίες και 5 φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Bigstock

Η ενημέρωση σχετικά με την υπογονιμότητα είναι ζωτικής σημασίας, καθώς μπορεί να παρέχει πληροφορίες και υποστήριξη σε όσες και όσους την αντιμετωπίζουν.

Πολλά ζευγάρια ανυπομονούν να μεγαλώσουν την δικιά τους οικογένεια και πιστεύουν ότι μία εγκυμοσύνη επιτυγχάνεται γρήγορα, αλλά όταν η σύλληψη αργεί, αρχίζουν να ανησυχούν πως υπάρχει πρόβλημα υπογονιμότητας.

Η αύξηση του φαινομένου τις υπογονιμότητας έχει πολλές αιτίες, συμπεριλαμβανομένων του σύγχρονου τρόπου ζωής αλλά και των διατροφικών συνηθειών.

Ορισμός και συνήθεις αίτιες

Ορισμός

Η υπογονιμότητα ορίζεται ως η αδυναμία σύλληψης μετά από διάστημα 12 μηνών συχνών (2-3 την εβδομάδα) ελεύθερων σεξουαλικών επαφών.

Συνήθεις αιτίες

Άγχος

Το άγχος έχει συνδεθεί με τα αυξημένα επίπεδα υπογονιμότητας και μπορεί να οδηγήσει στη χρήση ανθυγιεινών μηχανισμών αντιμετώπισης, όπως το κάπνισμα. Είναι σημαντικό να εστιάσετε στην ψυχική σας υγεία και να ελαχιστοποιήσετε το άγχος όπου είναι δυνατόν.

Διατροφή

Η σωστή υγιεινή διατροφή βοηθά τη γονιμότητα ενισχύοντας την ποιότητα των ωαρίων και το περιβάλλον της μήτρας, για μία βιώσιμη εγκυμοσύνη.

Αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με προβλήματα υπογονιμότητας. Περιορίστε το αλκοόλ, όσο το δυνατόν μπορείτε.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα συνδέεται με μια σειρά προβλημάτων γονιμότητας όπως καθυστέρηση σύλληψης, απόφραξη σαλπίγγων ακόμα και διαταραχές στα ωάρια.

Βάρος

Προσπαθείτε να διατηρείτε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα, γιατί είτε είστε λιποβαρής είτε παχύσαρκη, οι ορμόνες επηρεάζονται από τη σύσταση του σώματος.

Ηλικία

Η ηλικία μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών, καθώς και η ποιότητα και ηποσότητα των εν γένει κυττάρων μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Φαρμακευτική αγωγή

Τα φάρμακα που έχουν συσχετιστεί με την δυσκολία στη σύλληψη είναι για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, για τις διαταραχές του πεπτικού συστήματος, για την υψηλή αρτηριακή πίεση και για τον καρκίνο . Οι επιπτώσεις αυτές, ωστόσο, είναι προσωρινές και προκαλούν προβλήματα μόνο την περίοδο της αγωγής.

Γενετικά προβλήματα

Τα γενετικά αίτια της υπογονιμότητας είναι σπάνια, ωστόσο υπαρακτά. Το πιο γνωστό είναι το σύνδρομο Klinefelter το οποίο είναι μία γενετική κατάσταση που επηρεάζει του άντρες και εμφανίζεται περίπου σε 1 στους 500 άντρες.

Γύρω στο 20% των ζευγαριών που προσπαθούν να συλλάβουν αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

5 φυσικοί τρόποι για να ενισχύσετε τη γονιμότητα

Πλήθος επιστημονικών μελετών έχουν δείξει ότι τα επίπεδα γονιμότητας μπορούν να αυξηθούν με απλούς φυσικούς τρόπους.

Η ενίσχυση της γονιμότητας με φυσικούς τρόπους, ειδικά σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας, είναι εφικτή.

Από την κατανόηση του τι περιέχει η καθημερινή σας διατροφή μέχρι τα συμπληρώματα δαιτροφής και την τακτική σωματική άσκηση, άνδρες και γυναίκες μπορούν να ενισχύουν τις προσπάθειες τους για την απόκτηση παιδιού με:

1. Ισορροπημένη διατροφή

Η υγιεινή διατροφή βοηθά τη γονιμότητα ενισχύοντας την ποιότητα των σπερματοζωαρίων αλλά και το περιβάλλον της μήτρας , για μία βιώσιμη εγκυμοσύνη.

Διατροφικά tips

  • Πίνετε 1,5 λίτρο νερό την ημέρα
  • Καταναλώνετε την «σωστή» πρωτεΐνη όπως αυγά, πουλερικά, ψάρια, όσπρια και ξηρούς καρπούς.
  • Αποφύγετε τα τρανς λιπαρά που βρίσκονται στη μαργαρίνη, τα φυτικά έλαια και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Αντίθετα, αυξήστε την πρόσληψη υγιεινών λιπών, όπως το ελαιόλαδο.
  • Τρώτε καθημερινά φρούτα και λαχανικά τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
  • Μειώστε τους υδατάνθρακες και προτιμήστε σύνθετους υδατάνθρακες όπως γλυκοπατάτα, βρώμη και μαύρο ψωμί.
  • Φροντίστε κάθε σας γεύμα να περιλαμβάνει φυτικές ίνες καθώς βοηθούν στην ισορροπία των ορμονών και του σακχάρου.

2. Καφεΐνη

Μειώστε την πρόσληψη καφεΐνης, καθώς μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στη γυναικεία γονιμότητα. Προσπαθήστε να διατηρήσετε την κατανάλωση της κάτω από 200 mg την ημέρα και θυμηθείτε ότι η καφεΐνη βρίσκεται επίσης στο τσάι, τη σοκολάτα και πολλά αναψυκτικά.

3. Συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες

Τα συμπληρώματα είναι ένας καλός τρόπος για μια καλή δόση βιταμινών, μετάλλων και θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ο οργανισμός. Βέβαια, δεν πρέπει ποτέ να αντικαθιστούν μια υγιεινή διατροφή.

4. Άσκηση

Η άσκηση είναι σημαντική και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την αύξηση της γονιμότητας, καθώς ο καθιστικός τρόπος ζωής έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο υπογονιμότητας . Προσοχή όμως, καθώς η υπερβολική άσκηση μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

5. Ύπνος

Ο ύπνος είναι σημαντικός για τη μείωση των επιπέδων του άγχους και την αναζωογόνηση του οργανισμού, ενώ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των ορμονών.

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved