Τα στρείδια ενισχύουν τη γονιμότητα;

Νίκη Παπανικολάου
Bigstock

Είναι μύθος ή αλήθεια πώς τα στρείδια τονώνουν τη γονιμότητα; 

Τα στρείδια μπορεί να μην είναι από τα αγαπημένα σας οστρακοειδή, ωστόσο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ψευδάργυρο εκτιμάται πώς ενισχύουν τη γονιμότητα.

Οι αφροδισιακές ιδιότητες τους οφείλονται κατά πολλούς στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε ψευδάργυρο, ένα συστατικό που αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος προς τα γεννητικά όργανα.

Ο ψευδάργυρος ενισχύει όχι μόνο τη γυναικεία αλλά και την ανδρική γονιμότητα καθώς ρυθμίζει τα επίπεδα της τεστοστερόνης. Σύμφωνα με μελέτη του 2018 η έλλειψη σε ψευδάργυρο έχει αρνητικές επιπτώσεις στα επίπεδα της τεστοστερόνης.Τα στρείδια περιέχουν περισσότερο ψευδάργυρο σε σχέση με τα υπόλοιπα θαλασσινά και μία μερίδα καλύπτει το 673% της ημερήσιας ποσότητα πρόσληψης. Άλλα τρόφιμα με ψευδάργυρο πλην των θαλασσινών είναι το χοιρινό, το μοσχάρι και τα φασόλια.

Γυναικεία γονιμότητα: Γιατί είναι σημαντικές οι επιλογές του τρόπου ζωής

Διατροφή και γονιμότητα

Όταν προσπαθείτε να συλλάβετε είναι καλό να προσέχετε τη διατροφή σας, καταναλώνοντας πολλά φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά αλλά και λιπαρά ψάρια δύο φορές την εβδομάδα (π.χ. σολομός, ρέγγα, σαρδέλα κ.λπ.) για την ενίσχυση των βασικών λιπαρών οξέων. Επίσης, καλό είναι να μειώσετε την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ και να έχετε ένα φυσιολογικό βάρος.

Διατροφή και συμπληρώματα

Τα συμπληρώματα έχουν σχεδιαστεί για να συμπληρώνουν τη διατροφή. Μπορεί να είναι μια απαραίτητη προσθήκη στη διατροφή σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως:

  • εάν έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο πεπτικό σύστημα
  • εάν λαμβάνετε ορισμένα φάρμακα
  • εάν ακολουθείτε μία αποκλειστικά χορτοφαγική διατροφή
  • εάν υπάρχει κάποια πάθηση που επηρεάζει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών όπως η ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η κοιλιοκάκη και άλλα
  • όταν υπάρχει κάποια διαπιστωμένη έλλειψη θρεπτικού συστατικού όπως ο σίδηρος ή η βιταμίνη D

Όσον αφορά την ενίσχυση της γονιμότητας, συνιστάται σε όλες τις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν να λαμβάνουν ένα συμπλήρωμα που περιέχει 400 mcg φυλλικού οξέος καθημερινά.

Θα πρέπει να θυμάστε ότι τα συμπληρώματα είναι απαραίτητα όταν υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος για τη χορήγησή τους. Όπως εξηγεί η διατροφολόγος – διαιτολόγος Ευσταθία Παπαδά « ακολουθώντας έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής και διατροφής με ποικιλία τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων το πιθανότερο είναι ότι θα λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας χωρίς να χρειαζόμαστε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής».

Με πληροφορίες από fertilitynetworkuk.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved