Πώς να δημιουργήσετε μια δυνατή και ευτυχισμένη οικογένεια

5 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να δυναμώσετε τον δεσμό της οικογένειάς σας.

Πώς να δημιουργήσετε μια δυνατή και ευτυχισμένη οικογένεια
Bigstock

Η απόκτηση παιδιών είναι μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές στη ζωή ενός ζευγαριού και από τις μεγαλύτερες ευλογίες. Η ανατροφή των παιδιών δεν συνοδεύεται από εγχειρίδιο γι' αυτό και πολλές φορές οι γονείς κατακλύζονται από συναισθήματα όπως απογοήτευση, θλίψη και θυμό.

Αν κάποιες φορές αισθάνεστε και εσείς «ανίκανοι» να τα βγάλετε πέρα με όλα όσα φέρνει η γονεϊκότητα πρέπει να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι. Οι περισσότεροι γονείς νιώθουν έτσι κάποιες φορές. Τι θα σας βοηθήσει να γίνετε ένας άξιος γονιός για το παιδί σας; Η συμμαχία με τον/την σύζυγό σας.

Όλα ξεκινούν από την οικογένεια. Δεν υπάρχει στο σπίτι μόνο η μαμά ή μόνο ο μπαμπάς, αλλά και οι δύο, που σαν μια γροθιά, βοηθούν τα παιδιά να ανθίσουν, να ευδοκιμήσουν και να μεγαλώσουν με σωστά πρότυπα, αξίες και αρχές.

Τα οφέλη της πυρηνικής οικογένειας στην ψυχολογία των παιδιών

Βρείτε παρακάτω 5 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να δυναμώσετε τον δεσμό της οικογένειάς σας:

Η μαμά και ο μπαμπάς φροντίζουν τους εαυτούς τους

Τα παιδιά θέλουν υγιείς γονείς. Όταν ο μπαμπάς και η μαμά φροντίζουν τον εαυτό τους, τότε θα είναι σε θέση να φροντίσουν και τα παιδιά τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που θα έχετε ακούσει «υγιής γονιός, υγιή παιδιά». Τι να κάνετε;

  • Ασκηθείτε και ξεκουραστείτε - Περπατήστε 20 λεπτά ή κάντε ένα power nap.
  • Περάστε χρόνο μαζί για να αποφορτιστείτε από το στρες και το άγχος.
  • Όταν και όποτε είναι δυνατό αφήστε τα παιδιά σας να λύσουν τα προβλήματά τους μόνα τους.
  • Βρείτε χρόνο για να απολαύσετε πράγματα που πραγματικά σας αρέσουν.

Δέκα οικογενειακές στιγμές ευτυχίας μέσα από τον φακό μιας φωτογράφου

Μην κρατάει άλλη στάση ο ένας και άλλη στάση ο άλλος σε έναν καυγά

Θα υπάρξουν φορές που τα παιδιά θα έχουν εκρήξεις και άσχημη συμπεριφορά. Αν η μαμά επιπλήξει τα παιδιά, ακόμη και αν διαφωνεί ο μπαμπάς, δεν θα πρέπει να πάρει θέση ή να εκφράσει την άποψή του, τουλάχιστον όχι μπροστά τους. Και οι δύο θα πρέπει να ακολουθούν από κοινού τους κανόνες και οποιεσδήποτε διαφωνίες έχουν σε ό,τι έχει να κάνει με την επίπληξη, τις συνέπειες που θα έχουν τα παιδιά και τον τρόπο διαχείρισης τέτοιων καταστάσεων, να τις λύνουν όταν εκείνα δεν θα βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο.

Επικεντρωθείτε στις κοινωνικές σχέσεις.

Γνωρίζατε ότι οι κοινωνικές σχέσεις είναι σημαντικές για να βοηθήσουν εσάς, τα παιδιά σας και την οικογένειά σας να ευδοκιμήσετε; Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν.

Μειώστε τον χρόνο οθόνης: Όλοι μπορεί να ξεφύγουμε από τον χρόνο που περνάμε μπροστά από μια οθόνη, όμως ο υπερβολικός χρόνος οθόνης μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξή των παιδιών και να προκαλέσει προβλήματα προσοχής και μάθησης. Περιορίσετε τον χρόνο οθόνης σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και δώστε το καλό παράδειγμα κάνοντας διαλείμματα από τις δικές σας οθόνες.

Βοηθήστε στην πρόληψη του εκφοβισμού: Περίπου το 20% των μαθητών αναφέρουν ότι πέφτουν θύματα εκφοβισμού, ένα τραύμα που μπορεί να ακολουθεί τα παιδιά θύματα για μια ζωή.

Φροντίστε ο ένας τον άλλο: Τα παιδιά αισθάνονται ασφαλή όταν βλέπουν τους γονείς τους να φροντίζει ο ένας τον άλλο.

Δημιουργήστε οικογενειακές βραδιές: Αφιερώστε μια μέρα αποκλειστικά στην οικογένειά σας. Καθιερώστε για παράδειγμα μια βραδιά ταινίας όπου όλοι μαζί θα φτιάχνετε σνακ, θα διαλέγετε ταινία και θα χουχουλιάζετε στον καναπέ.

Ενθαρρύνετε την κοινωνική και συναισθηματική ικανότητα των παιδιών σας

Τα παιδιά ευδοκιμούν όταν οι γονείς τους τους παρέχουν όχι μόνο στοργή, αλλά σεβασμό, ακολουθούν και οι ίδιοι τους οικογενειακούς κανόνες και προάγουν την ανεξαρτησία.

10 quotes που συνοψίζουν τον άθραυστο δεσμό της οικογένειας

Να είστε ευέλικτοι

Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, τα παιδιά θέλουν απλώς να περνούν χρόνο με τους γονείς τους. Βρείτε χρόνο και πηγαίνετε μια ξαφνική βόλτα στο πάρκο, παίξτε ένα παιχνίδι την ώρα που θα έπρεπε να κάνουν τα μαθήματά τους ή κάντε κάτι που εσείς και τα παιδιά σας θα θυμάστε με αγάπη. Είναι καλό να έχετε μια ρουτίνα, αλλά δεν θα έρθει και το τέλος του κόσμου αν διακόπτεται μια στο τόσο για μια αυθόρμητη διασκέδαση και παιχνίδια. Μπορεί να είστε μια πολυάσχολη οικογένεια, αλλά επίσης μπορεί να είναι χρήσιμο να προγραμματίζετε κάθε τόσο μια χαλαρή μέρα για όλους.

Με το να είστε ζεστοί και στοργικοί τόσο μεταξύ σας όσο και με το παιδί σας θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε δυνατούς οικογενειακούς δεσμούς.

Να θυμάστε: Τα παιδιά που μεγαλώνουν μέσα σε μια ζεστή, στοργική και δυνατή οικογένεια τα πάνε καλύτερα με άλλα παιδιά, με τους δασκάλους και είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν επιθετική συμπεριφορά. Επίσης, η πολλή προσοχή και στοργή κάνει τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια, κάτι που μπορεί να τα βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τα σκαμπανεβάσματα της ζωής.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved