Μπορώ να συλλάβω αν έχω ενδομητρίωση;
Σε τι βαθμό μπορεί να επηρεάσει η ενδομητρίωση τη γονιμότητά σας;
Εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από ενδομητρίωση. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις, η διάγνωση γίνεται με καθυστέρηση αρκετών χρόνων.
Τι είναι η ενδομητρίωση;
Ενδομητρίωση ονομάζεται η κλινική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τον εντοπισμό εστιών ιστού όμοιο με τον ενδομητρικό ιστό εκτός της ενδομητρικής κοιλότητας. Ο ιστός αυτός ονομάζεται ενδομητριωσικός ιστός και είναι δυνατόν να εντοπισθεί στην κοιλιά αλλά συχνότερα στις ωοθήκες και στις σάλπιγγες. Τα βασικά συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι ο πόνος στην πυελική περιοχή και η υπογονιμότητα.
Μπορείτε να μείνετε έγκυος αν έχετε ενδομητρίωση;
Ναι, είναι εφικτό να μείνετε έγκυος ακόμα κι αν έχετε ενδομητρίωση. Οι πιθανότητες σύλληψης εξαρτώνται από τον βαθμό ανάπτυξης του ενδομητρικού ιστού εκτός μήτρας.
Σύμφωνα με τη γυναικολόγο Louise Perkins King, MD, JD η ικανότητα της γυναίκας να συλλάβει εξαρτάται κυρίως από την ηλικία και σε μικρότερο βαθμό από την ενδομητρίωση.
Σε γενικές γραμμές, οι πιθανότητες να μείνετε έγκυος κάθε μήνα αν δεν έχετε ενδομητρίωση είναι περίπου 10% έως 20%, ενώ αν έχετε, οι πιθανότητες κυμαίνονται μεταξύ 1% έως 10%. Οσον αφορά τον παράγοντα ηλικία, η πιθανότητα να μείνετε έγκυος με επιτυχία χωρίς παρέμβαση κάθε μήνα μειώνεται σε περίπου 5% καθώς μεγαλώνετε.
«Είτε έχετε ενδομητρίωση είτε όχι, ο σημαντικότερος παράγοντας υπογονιμότητας στη ζωή σας θα εξακολουθεί να είναι η ηλικία σας», επισημαίνει η Louise Perkins King.
Πώς να βελτιώσετε τη γονιμότητά σας αν έχετε ενδομητρίωση
Για τη διαχείριση της ενδομητρίωσης και τη διατήρηση της γονιμότητας οι ειδικοί συνιστούν τη λήψη ορμονικών φαρμάκων που βοηθούν στον έλεγχο του κύκλου σας.
Επίσης, η λαπαροσκοπική αφαίρεση εστιών ενδομητρίωσης αυξάνει τις πιθανότητες επίτευξης κύησης γυναίκες, που παρουσιάζουν υπογονιμότητα σύμφωνα με την άποψη Αυστραλών επιστημών, όπως αυτή περιγράφηκε σε μελέτη του 2017.
Ωστόσο, όπως εξηγεί ο γυναικολόγος Μενέλαος Λυγνός, « ναι μεν η λαπαροσκοπική επέμβαση στα πλαίσια της αντιμετώπισης της ενδομητρίωσης φαίνεται, πως ωφελεί τις γυναίκες με υπογονιμότητα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως – όπως άλλωστε συμβαίνει και με κάθε χειρουργική επέμβαση – δεν παύει να είναι ως ένα βαθμό τραυματική για τους ιστούς γενικότερα και για τις ωοθήκες ειδικότερα. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπενθυμίσουμε, πως οι ωοθήκες δεν παράγουν νέα ωάρια, αλλά περιέχουν συγκεκριμένο αριθμό ανωρίμων ωαρίων, εκ των οποίων κάποια θα φθάσουν στην πλήρη ωριμότητα, έτοιμα να γονιμοποιηθούν».
Σε κάθε περίπτωση η απόφαση για σύσταση προς μία γυναίκα με πρόβλημα υπογονιμότητας να υποβληθεί σε λαπαροσκοπική επέμβαση στα πλαίσια της αντιμετώπισης του προβλήματος λαμβάνεται εξατομικευμένα. Στη λήψη της απόφασης αυτής βαραίνουν το ιστορικό, η κλινική κατάσταση και φυσικά η ηλικία της γυναίκας.
Με πληροφορίες από popsugar.com