Διατροφή πριν και μετά την εμβρυομεταφορά: Τι πρέπει να τρώτε

Τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή σας πριν κάνετε εμβρυομεταφορά αλλά και αρκετές εβδομάδες μετά. 

Νίκη Παπανικολάου
Διατροφή πριν και μετά την εμβρυομεταφορά: Τι πρέπει να τρώτε
Bigstock

Πριν και μετά την εμβρυομεταφορά, είναι απαραίτητο να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή για να υποστηρίξετε την εμφύτευση και την πρώιμη εγκυμοσύνη.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί επιλέγοντας τις κατάλληλες τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.

Φολικό οξύ

Το φολικό οξύ είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εμβρύου. Εντάξτε στη διατροφή σας πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, λάχανο), όσπρια (φασόλια, φακές), εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια) και ενισχυμένα δημητριακά (ψωμί, δημητριακά).

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ρυθμίζουν τις ορμόνες γονιμότητας και υποστηρίζουν την αναπαραγωγική υγεία. Τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες), οι λιναρόσποροι, οι σπόροι chia και τα καρύδια είναι και καλύτερες πηγές Ω-3.

eleftheri-mera-diatrofis.jpg

Αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών, ενισχύοντας την ποιότητα των ωαρίων και του σπέρματος και ενδεχομένως βελτιώνοντας τα αποτελέσματα της γονιμότητας. Εντάξτε στη διατροφή σας βατόμουρα, φράουλες, αμύγδαλα, φουντούκια, ηλιόσπορους, σπόρους κολοκύθας), και κουρκουμά.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D υποστηρίζει την αναπαραγωγική υγεία, ενισχύοντας τη γονιμότητα εξισορροπώντας τις ορμόνες και βελτιώνοντας την ποιότητα των ωαρίων. Επιπλέον, βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου για την υγεία των οστών. Θα τη βρείτε στα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος), στα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι), στον φυσικό χυμό πορτοκαλιού, στα αυγά και τα μανιτάρια.

Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την υγιή παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, μεταφέροντας οξυγόνο στα αναπαραγωγικά όργανα. Η επαρκής πρόσληψη προλαμβάνει την αναιμία και ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας. Καλές πηγές σιδήρου είναι το μοσχάρι, τα ψάρια, οι φακές, τα φασόλια, το τόφου, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, το σπανάκι και οι σπόροι κολοκύθας.

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα οφέλη του σιδήρου στην υγεία

067fd4ab-emminavsi-kai-diatrofi.jpg

Διατροφή μετά την εμβρυομεταφορά: Τι να τρώτε

Μετά την εμβρυομεταφορά, είναι απαραίτητο να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή για να υποστηρίξετε την εμφύτευση και την πρώιμη εγκυμοσύνη. Ακολουθούν ορισμένες πρόσθετες διατροφικές συστάσεις που πρέπει να λάβετε υπόψη:

  • Πρωτεΐνη: Άπαχα κρέατα (κοτόπουλο, γαλοπούλα), τυρί cottage, ρεβίθια, ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, όσπρια (φασόλια, φακές), ξηρούς καρπούς και σπόρους.
  • Σύνθετοι υδατάνθρακες: Δημητριακά ολικής αλέσεως (καστανό ρύζι, κινόα, βρόμη), κεχρί, φρούτα, λαχανικά και όσπρια.
  • Φυτικές ίνες: Δημητριακά ολικής αλέσεως (κριθάρι, βρόμη και φαγόπυρο), φρούτα, λαχανικά (σπανάκι), όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι.

Η επαρκής ποσότητα ασβεστίου στην εγκυμοσύνη

  • Ασβέστιο: Γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί), εμπλουτισμένο φυτικό γάλα (γάλα σόγιας, γάλα αμυγδάλου), πράσινα φυλλώδη λαχανικά (χόρτα, λαχανικά, λάχανο) και τόφου.

Με πληροφορίες από primeivfcentre.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved