Οι ψυχολογικές μεταπτώσεις της υπογονιμότητας

Γιατί δεν πρέπει να αγνοείτε τις ψυχολογικές μεταπτώσεις σας όταν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος.

Οι ψυχολογικές μεταπτώσεις της υπογονιμότητας
Bigstock

Η υπογονιμότητα επηρεάζει το 10 με 15% των ζευγαριών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η δυσκολία σύλληψης έχει επίδραση όχι μόνο στη σωματική αλλά και στη συναισθηματική υγεία.

Όπως προκύπτει από στοιχεία, το 90% αυτών εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης και ένα 42% αναφέρει σκέψεις αυτοκτονίας.

Η σιωπηλή θλίψη της υπογονιμότητας: 12 τρόποι που επηρεάζει την ψυχική σας υγεία

perieminopausi-katathlipsi-gynaikes.jpg

Συναισθηματικές μεταπτώσεις και υπογονιμότητα

Οι στενοί δεσμοί μεταξύ της υπογονιμότητας και της ψυχικής υγείας μπορεί να σας εκπλήξουν. «Υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ της υπογονιμότητας και των διαταραχών ψυχικής υγείας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η υπογονιμότητα μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και άγχος. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να βιώσουν στίγμα και μειωμένη αυτοεκτίμηση. Ορισμένες γυναίκες είναι πιθανόν να υποφέρουν από μια σειρά από προβλήματα ψυχικής υγείας όπως θλίψη και απώλεια, μέχρι πλήρεις αγχώδεις διαταραχές», αναφέρει ο ψυχολόγος Dennis Relojo-Howell, μέλος της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας.

Όταν το πρόβλημα της υπογονιμότητας δεν είναι σαφές, η γυναίκα συνήθως αισθάνεται απελπισία και νιώθει αβοήθητη καθώς πιστεύει ότι κανείς δεν μπορεί να της δώσει τις απαντήσεις που χρειάζεται.

Εξίσου συχνά είναι και τα συναισθήματα ζήλιας ή θυμού, ειδικά όταν βλέπει γνωστές της να αποκτούν παιδί.

agxo-ipogonimotitas.jpg

Κατάθλιψη και υπογονιμότητα

Μια έρευνα από το Fertility Network UK διαπίστωσε ότι το 90% των γυναικών και των ανδρών που παλεύουν με προβλήματα γονιμότητας ανέφεραν ότι αισθάνονται κατάθλιψη. Το 50% είπε ότι ένιωθε απογοήτευση, λύπη, φόβο, ανησυχία αλλά και ότι δεν μπορούσε να βρει τη βοήθεια που ήλπιζε. Μάλιστα ένα ποσοστό, αρκετά υψηλό, της τάξης του 42%, ανέφερε ότι είχε σκέψεις αυτοκτονίας.

Τα θέματα ψυχικής υγείας δεν περιστρέφονται μόνο γύρω από τις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν. Μελέτη του 2020 από το Imperial College του Λονδίνου διαπίστωσε ότι από τις γυναίκες που είχαν απώλεια εγκυμοσύνης, το 29% είχε συμπτώματα μετατραυματικού στρες, το 24% είχε άγχος και το 12% , κατάθλιψη.

Στους 9 μήνες μετά την απώλεια εγκυμοσύνης, το 18% των γυναικών εξακολουθούσε να έχει μετατραυματικό στρες.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τα ζευγάρια να μοιράζονται το ψυχικό φορτίο καθώς μόνο από τη στιγμή που θ΄αρχίσουν να μιλάνε για το θέμα, θα μπορέσουν ν’ ανακαλύψουν ότι υπάρχουν άνθρωποι πρόθυμοι να βοηθήσουν.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved