H εξωσωματική αποτελεί λύση μόνο για την υπογονιμότητα;

Ιούνιος, μήνας αφιερωμένος στη Γονιμότητα

H εξωσωματική αποτελεί λύση μόνο για την υπογονιμότητα;

Ο Ιούνιος είναι μήνας αφιερωμένος στη Γονιμότητα και ο Δρ Παναγιώτης Καραντζής, MD, PhD, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος Αναπαραγωγής & Επιστημ. Συνεργάτης της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις εξηγεί γιατί η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν αποτελεί λύση μόνο για την υπογονιμότητα.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν αποτελεί ένα όπλο της επιστήμης για να λύνει μόνο προβλήματα γονιμότητας, αλλά και καταστάσεις που σχετίζονται με:

  1. Καθ’ έξιν αποβολές
  2. Καθ’ έξιν αποτυχημένες IVF
  3. Διάγνωση κληρονομικών νοσημάτων

Στις περιπτώσεις αυτές έχουμε τη δυνατότητα μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης να πάμε ένα βήμα παρακάτω και να προτείνουμε τον λεγόμενο προεμφυτευτικό έλεγχο των εμβρύων.

Σε τι συνίσταται ο προεμφυτευτικός έλεγχος των εμβρύων:

Τα στάδια

  1. Διέγερση ωοθηκών
  2. Ωοληψία
  3. Καλλιέργεια εμβρύων μέχρι το στάδιο της βλαστοκύστης
  4. Βιοψία εμβρύων στο στάδιο της βλαστοκύστης (με χρήση laser)

    Στις δύο πρώτες περιπτώσεις ο έλεγχος ονομάζεται PGT-A και στην τρίτη PGT-M.

Στην PGT-A ελέγχουμε το αν τα έμβρυα είναι χρωμοσωμιακά φυσιολογικά.

Προτείνεται σε:

  1. Γυναίκες που είναι προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας. Οι γυναίκες μεταξύ 39-45 ετών έχουν υψηλό κίνδυνο για όλες τις χρωμοσωμιακές ανωμαλίες.

Π.χ. γυναίκες 39 ετών 1:75

40 1:60

43 1:30

45 1:20

46 1:15

  1. Γυναίκες με ιστορικό πολλαπλών αποβολών και ιδιαίτερα εάν επίμονα υπάρχει επιβεβαιωμένη χρωμοσωμιακή ανωμαλία στο έμβρυο.
  2. Γυναίκες που υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση κι έχουν τουλάχιστον 3 αποτυχημένες προσπάθειες και μάλιστα, χωρίς σαφή αιτιολόγηση της αποτυχίας τους.

Στην PGT-M (Pregenetic TestingMonogenic Disorders) ελέγχουμε τα έμβρυα για κληρονομικά νοσήματα, δηλαδή νοσήματα που περνούν από τους γονείς στους απογόνους.

Πρέπει να τονισθεί ότι στις περιπτώσεις αυτές, πριν την διαδικασία της εξωσωματικής, πρέπει να προηγηθεί ο έλεγχος του καρυότυπου των γονέων για τα φυλοσύνδετα νοσήματα και με έλεγχο της συγκεκριμένης μετάλλαξης του γονιδίου υπό διερεύνηση, ώστε να μπορεί το τμήμα Κυτταρογενετικής να την ανιχνεύσει στα έμβρυα του ζευγαριού.

  1. Τα φιλοσύνδετα νοσήματα: στα νοσήματα αυτά το παθολογικό γονίδιο βρίσκεται στο χρωμόσωμα Χ. Τέτοια νοσήματα είναι:
  • Η αιμoρροφιλία Α (γονίδιο παράγοντα VIII)
  • Μυϊκή δυστροφία Duchenne (γονίδιο δυστροφίνης)

Τα αγόρια πάσχουν, τα κορίτσια είναι συνήθως φορείς ή υγιή.

Νοσήματα που σχετίζονται με δομικές αλλοιώσεις ή υπεραριθμία του χρωματοσώματος Χ:

  • Σύνδρομο εύθραυστου Χ 1: 1500 άνδρες / 1: 2500 γυναίκες
  • Σύνδρομο Klinefelter (XXY) 1:1000 άνδρες
  • Σύνδρομο Turner (XO) 1:4000
  • Σύνδρομο Jacobs (XXX) 1:1000.
  1. B. Έλεγχος για μονογονιδιακά νοσήματα

Υπάρχει μετάλλαξη σε συγκεκριμένο γονίδιο:

  • Μεσογειακή αναιμία (αυτόσωμο υπολειπόμενο χαρακτήρα)
  • Νόσος Huntigton (αυτόσωμο επικρατούντα χαρακτήρα)

Συμβατότητα HLA προς θεραπεία πάσχοντος τέκνου από υγιές αδελφάκι.

Οι επιλογές, βέβαια, αυτές προτείνονται σε ζευγάρια που επιθυμούν να γίνει αυτή η προεπιλογή εμβρύων, είτε για να πάρουν απαντήσεις για τα ατυχή αποτελέσματα που είχαν στο παρελθόν και να αναπροσαρμόσουν τα σχέδιά τους στο άμεσο μέλλον, είτε για να μην γεννηθούν παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Αυτό, βέβαια, δεν γίνεται αποδεκτό από ανθρώπους με ηθικο-θρησκευτικούς προβληματισμούς και αναστολές, όπως η Εκκλησία.

karantzis.jpg

Δρ Παναγιώτης Καραντζής,
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής,
Αναπλ. Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ
& Επιστημ. Συνεργάτης της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβυογένεσις

More info:
www.karantzisivf.gr
https://www.facebook.com/karantzisivf/
Τηλ. 210 6424198 | Βασ. Σοφίας 117, Αθήνα
Τηλ. 210 68 69 827 - 210 68 69 830 | MΗΤΕΡΑ IVF, Ερ. Σταυρού 6, Αθήνα

Ο Παναγιώτης Καραντζής ΜD, PhD, DRCOG σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικεύθηκε στην Μαιευτική - Γυναικολογία εξ ολοκλήρου στη Μ. Βρετανία (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του MANCHESTER, ROYAL MATERNITY HOSPITAL και PRINCESS ROAL HOSPITAL στο HULL – YORKSHIRE) και τέλος εκπαιδεύτηκε για 2 χρόνια στην ενδοσκοπική χειρουργική. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ασχολείται ενεργά με την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και αποτέλεσε βασικό στέλεχος της ομάδας του Κ. Πάντου στην κλινική Genesis Αθηνών. Έχει, παράλληλα, συμμετάσχει σε σειρά εργασιών, πολλές από τις οποίες παρουσίασε σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια και fora. Ο ιατρός διετέλεσε εκλεγμένο μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΜΗΤΕΡΑ, Επιστημονικός Υπεύθυνος της Μονάδας IVF του ΜΗΤΕΡΑ επί σειρά ετών και ταμίας στο Δ.Σ της Ένωσης Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ελλάδος. Εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή στην Β' Πανεπιστημιακή Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική του Καθηγητού Γ. Κρεατσά και ορκίσθηκε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2012. Τον Οκτώβριο του 2016 του απονεμήθη από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Διαπίστευση ικανοτήτων στην υστεροσκοπική και λαπαροσκοπική χειρουργική. Από τον Μάιο του 2020 είναι Αναπληρωτής Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΜΗΤΕΡΑ και από τον Ιανουάριο του 2022 είναι Επιστημονικός Συνεργάτης της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved