Επηρεάζει η ζέστη τη γονιμότητα;

Πώς συνδέονται οι υψηλές θερμοκρασίες με τη γονιμότητα.

 

Επηρεάζει η ζέστη τη γονιμότητα;
Bigstock

Η έκθεση σε υπερβολική ζέστη μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα του ζευγαριού, μειώνοντας τις πιθανότητες σύλληψης. Αυτό συμβαίνει επειδή η θερμότητα μπορεί να βλάψει το σπέρμα και τα ωάρια καθιστώντας πιο δύσκολη τη γονιμοποίησή τους.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που ζούσαν σε περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι είχαν 20% χαμηλότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες από τις γυναίκες που ζούσαν σε πιο δροσερές περιοχές.

Έτερη μελέτη, διαπίστωσε ότι οι άνδρες που εργάζονταν σε ζεστό περιβάλλον είχαν 40% χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων από τους άνδρες που εργάζονταν σε χώρο με πιο δροσερές θερμοκρασίες.

gonimotita-andra-kai-ilikia.jpg

Πώς επηρεάζει η ζέστη τη γονιμότητα

Οι επιπτώσεις του ζεστού καιρού στη γονιμότητα πιστεύεται ότι οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Βλάβη στο DNA του σπέρματος, που μπορεί να δυσκολέψει το σπέρμα να γονιμοποιήσει ένα ωάριο.
  • Μειωμένη ροή αίματος στα αναπαραγωγικά όργανα.
  • Το θερμικό στρες μπορεί να αλλάξει την ορμονική ισορροπία στο σώμα με αποτέλεσμα τη διατάραξη του εμμηνορροϊκού κύκλου. Αυτό οδηγεί σε ακανόνιστες περιόδους, βαρύτερη αιμορραγία και αυξημένο πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου. Σε ακραίες περιπτώσεις, το θερμικό στρες μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αμηνόρροια, δηλαδή απουσία εμμήνου ρύσεως.
gonimotita-sunitheies.jpg

Σύμφωνα με το eve-ivf.com οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα ωάρια, να μειώσουν την ποιότητά τους και να βλάψουν την ωορρηξία.

Η υψηλή θερμοκρασία είναι ένας από τα πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα, όχι όμως σημαντικός.

Εάν, λοιπόν, προσπαθείτε να συλλάβετε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πίνετε πολλά υγρά, παραμένετε σε κλιματιζόμενο περιβάλλον και αποφύγετε την έντονη δραστηριότητα. Φυσικά, μπορείτε να σκεφτείτε να κάνετε ένα διάλειμμα από την προσπάθεια σύλληψης ειδικά τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved