Ο ρόλος της ηλικίας στην κρυοσυντήρηση για τη διατήρηση της ποιότητας των ωαρίων

Τα ποσοστά επιτυχίας της κρυοσυντήρησης ωαρίων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία της γυναίκας κατά τη στιγμή της κατάψυξης των ωαρίων.

Ο ρόλος της ηλικίας στην κρυοσυντήρηση για τη διατήρηση της ποιότητας των ωαρίων
Bigstock

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων αποτελεί μια σημαντική επιλογή για πολλές γυναίκες που επιθυμούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους για το μέλλον. Ενώ αυτή η διαδικασία έχει βοηθήσει πολλές γυναίκες να γίνουν μητέρες, η ηλικία κατά την οποία τα ωάρια κρυοσυντηρούνται παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα και την επιτυχία της διαδικασίας.

Πώς επηρεάζει η ηλικία την ποιότητα των ωαρίων;

Οι γυναίκες γεννιούνται με έναν συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων, ο οποίος σταδιακά μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Κατά τη γέννηση, ο αριθμός αυτός ανέρχεται περίπου σε 1-2 εκατομμύρια. Στην εφηβεία, μειώνεται σε περίπου 300.000 έως 400.000, και συνεχίζει να μειώνεται με την ηλικία. Μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών των ωαρίων (περίπου 400) θα ωριμάσει και θα απελευθερωθεί κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ζωής μιας γυναίκας.

Η γονιμότητα των γυναικών αρχίζει να μειώνεται σταδιακά μετά τα 30, με σημαντική επιτάχυνση της μείωσης μετά τα 35. Στα 40, οι πιθανότητες φυσικής σύλληψης είναι αρκετά μειωμένες και συνοδεύονται από αυξημένο κίνδυνο αποβολής και χρωμοσωμικών ανωμαλιών. Αυτές οι αλλαγές οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του αριθμού των ωαρίων και της υποβάθμισης της ποιότητάς τους.

kriosintirisi-exosomatiki-gonimopoiisi.jpg

Τι είναι η κρυοσυντήρηση ωαρίων;

Η διαδικασία της κρυοσυντήρησης περιλαμβάνει την συλλογή των ωαρίων από τις ωοθήκες, την ταχεία κατάψυξή τους με τη μέθοδο τη υαλοποίησης και την αποθήκευσή τους σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αναλυτικότερα, η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

  • Διέγερση των Ωοθηκών: Η γυναίκα λαμβάνει φάρμακα που διεγείρουν τις ωοθήκες ώστε να παράγουν πολλαπλά ωάρια.
  • Συλλογή των Ωαρίων: Τα ωάρια συλλέγονται μέσω μιας μικρής χειρουργικής διαδικασίας (ωοληψία)
  • Κρυοσυντήρηση: Τα ωάρια καταψύχονται με τη μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification), που αποτρέπει το σχηματισμό κρυστάλλων πάγου και διατηρεί τη δομή των κυττάρων.

Ηλικία και επιτυχία της κρυοσυντήρησης

Τα ποσοστά επιτυχίας της κρυοσυντήρησης ωαρίων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία της γυναίκας κατά τη στιγμή της κατάψυξης των ωαρίων. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι τα ωάρια που συλλέγονται από γυναίκες ηλικίας κάτω των 35 ετών έχουν τα υψηλότερα ποσοστά βιωσιμότητας και κύησης μετά την απόψυξη και τη γονιμοποίηση. Όσο νωρίτερα καταψύχονται τα ωάρια, τόσο υψηλότερη είναι η πιθανότητα να είναι υγιή και να οδηγήσουν σε επιτυχημένη εγκυμοσύνη. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ποιότητα των ωαρίων και η επιτυχία της κρυοσυντήρησης μειώνονται σταδιακά με την ηλικία, χωρίς όμως να αποκλείεται η επιτυχία σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Κρυοσυντήρηση ωαρίων: Απλοποιώντας το δώρο της γονιμότητας

Επιλογές και στρατηγικές για τις γυναίκες

Η απόφαση για την κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι προσωπική και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως οι επαγγελματικοί στόχοι, η προσωπική ζωή και η γενική υγεία της γυναίκας. Ωστόσο, η ενημέρωση για τη σημασία της ηλικίας στην ποιότητα των ωαρίων και τις πιθανότητες επιτυχίας είναι κρίσιμη για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων. Για γυναίκες που σκέφτονται την κρυοσυντήρηση ωαρίων, ο προγραμματισμός είναι το κλειδί. Η καλύτερη στιγμή για κρυοσυντήρηση είναι όσο υπάρχει επαρκής αριθμός ωαρίων και τα ωάρια έχουν ακόμα καλή ποιότητα. Είναι σημαντικό οι γυναίκες να συζητήσουν με τον γυναικολόγο τους προκειμένου να κατανοήσουν τις επιλογές τους και τις πιθανότητες επιτυχίας. Επιπλέον, σε αυτή την προσπάθεια ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ποιότητας των ωαρίων. Η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση και η αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ είναι παράγοντες που μπορούν να συνεισφέρουν θετικά στην επιτυχία της κρυοσυντήρησης.

despotidou.jpg

Η Αθανασία Δεσποτίδη είναι Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος και Ειδικός Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στη Μονάδα Υγεία IVF Εμβρυογένεσις.

Διεύθυνση ιατρείου: Λεωφόρος Κύπρου 36, Αργυρούπολη, ΤΚ 16452

Τηλέφωνο: 2109925181, 6982029261

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved