Πόσο έχουν αυξηθεί οι γεννήσεις στις γυναικών άνω των 50 ετών;

Αύξηση στον μέσο όρο ηλικίας που οι γυναίκες γίνονται για πρώτη φορά μητέρες.

Πόσο έχουν αυξηθεί οι γεννήσεις στις γυναικών άνω των 50 ετών;

Οι γεννήσεις από μητέρες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία από τις υπηρεσίες της Μ. Βρετανίας, ενώ οι γεννήσεις από γυναίκες άνω των 50 ετών εξακολουθούν να είναι σχετικά σπάνιες, μόλις το 0,04% όλων των γεννήσεων στην Αγγλία από το 2019-21, ο αριθμός αυξάνεται. Υπήρξαν δηλαδή 824 νέες μητέρες ηλικίας άνω των 50 ετών κατά την περίοδο αυτή, σημειώνοντας αύξηση 15%.

Όπως εξηγεί Δρ. Ιωάννης Βασιλόπουλος - Γυναικολόγος Μαιευτήρας, Ιατρός Αναπαραγωγής του κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Institute of Life, αυτή η αύξηση ακολουθεί την αύξηση στον μέσο όρο ηλικίας που οι γυναίκες γίνονται για πρώτη φορά μητέρες και την αύξηση στις θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που επιτρέπουν σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας να αποκτήσουν παιδιά. Αποτελεί δηλαδή μέρος μιας ευρύτερης τάσης που αφορά τις γυναίκες που γεννούν αργότερα.

Έχει ξανασυμβεί αυτό;

Όπως επισημαίνει ο Δρ. Ι. Βασιλόπουλος, αυτή δεν είναι η πρώτη έκρηξη γεννήσεων στις άνω των 45 ετών στην Αγγλία και την Ουαλία. Τα χρόνια μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, είδαν επίσης σχετικά υψηλά επίπεδα γεννήσεων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, παρά το γεγονός ότι η μέση ηλικία μητρότητας στα τέλη της δεκαετίας του 1920 ήταν τα 28 ή 29 έτη. Τα τελευταία χρόνια έχουν ξεπεράσει τη μεταπολεμική περίοδο όσον αφορά το ποσοστό των μητέρων που γεννούν στα τέλη της δεκαετίας του '40.

Τι ισχύει στο σήμερα

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάλυση των στοιχείων του Guardian, μεταξύ 2016-18 και 2019-21 σημειώθηκε αύξηση κατά 15% στον αριθμό των γυναικών που γεννούν στην Αγγλία, ηλικίας άνω των 50 ετών. Την περίοδο 2019-21 γέννησαν επτά γυναίκες άνω των 60 ετών, με δύο από αυτές άνω των 65 ετών.

Όσο για την Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό γέννησης πρώτου παιδιού μετά τα 40 με ποσοστό περίπου 6 στις δέκα γεννήσεις επισημαίνει ο Δρ. Βασιλόπουλος σχολιάζοντας τα εξής:

«Ένας λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι η εξωσωματική γονιμοποίησης και οι βελτιωμένες θεραπείες γονιμότητας διευκολύνουν τις γυναίκες αυτής της ηλικιακής ομάδας, καθιστώντας τις γεννήσεις σε μεγαλύτερες ηλικίες όλο και πιο πιθανές. Από την άλλη υπενθυμίζει ότι η μέση ηλικία για ασθενείς με εξωσωματική γονιμοποίηση αυξήθηκε στη χώρα μας στα 54 δίνοντας την ευκαιρία σε γυναίκες άνω των πενήντα να επανεξετάσουν τις δυνατότητές τεκνοποίησης».

Ποιες είναι αυτές οι γυναίκες

Όπως αναφέρει ο κύριος Βασιλόπουλος από την μέχρι τώρα εμπειρία τους ως ειδικός στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η μία κατηγορία γυναικών που επιδιώκουν εγκυμοσύνη μετά τα πενήντα είναι εκείνες που συνήθως έχουν ξεκινήσει τις προσπάθειες για τεκνοποίηση περίπου μια δεκαετία πριν και δεν τα έχουν καταφέρει, έχουν στο ιστορικό τους αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής, όμως συνεχίζουν να προσπαθούν. Σε αυτές τις γυναίκες, αν δεν έχουν καταψύξει ωάρια ή έμβρυα, συστήνεται για την αύξηση των ποσοστών επιτυχίας της εξωσωματικής η χρήση ωαρίων δότριας. Μία άλλη κατηγορία είναι οι γυναίκες που έχουν ήδη ένα παιδί ή περισσότερα και χωρίζουν και συνεχίζουν τη ζωή τους με νέο σύντροφο, με τον οποίο θέλουν να αποκτήσουν παιδί.

Η εγκυμοσύνη στις γυναίκες άνω των 50 πρέπει να θεωρείται υψηλού ρίσκου

Όπως εξηγεί ο Δρ. Βασιλόπουλος, παρόλο που η αλλαγή στη νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να επανεξετάσουν το παράθυρο γονιμότητας, υπάρχουν καλά τεκμηριωμένοι υψηλότεροι κίνδυνοι επιπλοκών σε αυτή την ηλικία, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης, του διαβήτη, της προεκλαμψίας, σύμφωνα και με το National Childbirth Trust. Οι μεγαλύτερες ηλικιακά μητέρες έχουν επίσης υψηλότερες πιθανότητες επιπλοκών κατά τη διάρκεια του τοκετού και υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου τοκετού και χρωμοσωμικών ανωμαλιών στα μωρά τους, όπως τα σύνδρομα Down, Edwards και Patau, αν και το πιθανότερο είναι ότι σε αυτές τις ηλικίες η εγκυμοσύνη είναι εφικτή με ωάρια δότριας.

Παρόλα αυτά οι ιατρικοί κίνδυνοι πρέπει να εξεταστούν παράλληλα με τα οφέλη που κερδίζει η γυναίκα από την ευκαιρία να γίνει ή ξαναγίνει μητέρα.

«Οι γυναίκες προσπαθούν να πάρουν τις καλύτερες αποφάσεις για τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους στις συνθήκες στις οποίες βρίσκονται και εμείς χρειάζεται να τις υποστηρίξουμε σε αυτό» καταλήγει ο γιατρός.

vasilopoulos-giatrso.jpg

Ο Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος είναι Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος, με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ενδοκρινολογία και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Είναι Μέλος της Ιατρικής Ομάδας δημιουργίας της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute Of Life- IASO .

info@drvasilopoulos.com

www.drvasilopoulos.com

www.fertilitypreservation.gr

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος είναι μαιευτήρας-χειρουργός-γυναικολόγος που ειδικεύεται στην γυναικολογική ενδοκρινολογία και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα σπουδών στη λαπαροενδοσκοπικη χειρουργική του Πανεπιστημίου Rene Descartes στο Παρίσι.(Université Paris V)

Από το Σεπτέμβριο του 2015 υπήρξε συνιδρυτής και εξακολουθεί να τελεί ως Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής INSTITUTE OF LIFE – IASO .
Αποφοίτησε από τη Λεόντειο Σχολή και έλαβε ιατρικό πτυχίο από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1998.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας στο Ελληνικό Ναυτικό ως ιατρός, μετέβη στην Ελβετία, όπου και εκπαιδεύτηκε στην ειδικότητα της μαιευτικής και γυναικολογίας, ως μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος που θέσπισε η Ελβετική Εταιρεία Γυναικολογίας και Μαιευτικής.

Κατά τη διάρκεια της πολυετούς παραμονής του στην Ελβετία, κέρδισε τον τίτλο του Chef de Clinique.

Μετά την ειδικότητά του στην μαιευτική και γυναικολογία, ακολούθησε τον διεθνούς φήμη καθηγητή Γενεύης ,Dominique de Ziegler στο Παρίσι , όπου και εξειδικεύτηκε στην Γυναικολογική Ενδοκρινολογία και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή μέχρι το τέλος του 2009.

Στις αρχές του 2010, έπειτα από μια 10ετια , επέστρεψε μόνιμα στην Αθήνα στο Μαιευτήριο ΙΑΣΩ .Είναι παντρεμένος με την επεμβατική ακτινολόγο και υπεύθυνη του τμήματος Παιδοακτινολογίας του νοσοκομείου Ιασώ Παίδων , Χρυσάνθη Χλαπουτάκη και έχουν αποκτήσει μια κόρη.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved