4 τρόποι να βελτιώσετε την υγεία σας πριν τη σύλληψη

Ένας χρήσιμος οδηγός για άνδρες και γυναίκες.

Νίκη Παπανικολάου
4 τρόποι να βελτιώσετε την υγεία σας πριν τη σύλληψη
Bigstock

Είναι γνωστό πόσο σημαντικό είναι να φροντίζετε την υγεία σας κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη. Εξίσου, όμως, σημαντικό για το ζευγάρι είναι να επικεντρωθεί στη βελτίωση του τρόπου ζωής του πριν ξεκινήσει την προσπάθεια σύλληψης.

Τρόποι να ενισχύσετε την ψυχική σας υγεία όταν προσπαθείτε να συλλάβετε

Αν λοιπόν στα άμεσα πλάνα σας είναι να μεγαλώσετε την οικογένειά σας, ξεκινήστε από σήμερα κιόλας τις παρακάτω αλλαγές που θα βελτιώσουν τη συνολική υγεία σας.

Εστιάστε στη σωστή διατροφή

Είναι γνωστό ότι η υγιεινή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο πριν από τη σύλληψη. Μελέτες έχουν δείξει ότι μια σταθερά υγιεινή διατροφή, έως και τρία χρόνια πριν την εγκυμοσύνη, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη κύησης, προεκλαμψίας και πρόωρου τοκετού.

andriki-ipogonimotita.jpg

Γονιμότητα: Τι να τρώτε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ωορρηξία

Για τους άνδρες, η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα και το πόσο υγιές είναι το σπέρμα . Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εστίαση στην υγιεινή διατροφή τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τη σύλληψη είναι σημαντική.

Τι μπορείτε να τρώτε:

  • καταναλώστε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά
  • εντάξτε στη διατροφή σας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
  • αυξήστε την πρωτεΐνη
  • αποφύγετε τα ακόρεστα λιπαρά
  • πίνετε τουλάχιστον έξι έως οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα

Συνιστάται επίσης στις γυναίκες να λαμβάνουν 400 mg φυλλικού οξέος καθημερινά, τρεις μήνες πριν μείνουν έγκυες. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων συγγενών ανωμαλιών, όπως η δισχιδής ράχη (μια κατάσταση όπου ο νωτιαίος μυελός του μωρού δεν αναπτύσσεται όπως θα έπρεπε στη μήτρα).

Να είστε πιο δραστήριοι

Για τις γυναίκες, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του βάρους και στη μείωση του στρες. Και οι δύο αυτοί παράγοντες μπορούν επίσης να επηρεάσουν άμεσα την ικανότητα της γυναίκας να συλλάβει και να έχει μια υγιή εγκυμοσύνη. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μειώνει επίσης τον κίνδυνο επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης - συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη κύησης, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του πρόωρου τοκετού.

Άσκηση και γονιμότητα: Πώς θα καταλάβετε ότι το έχετε παρακάνει

Για τους άνδρες, η άσκηση όχι μόνο βοηθά στη διατήρηση ενός σταθερού βάρους, αλλά βελτιώνει και την ποιότητα του σπέρματος . Κατά την περίοδο πριν από τη σύλληψη, συνιστάται οι άνδρες και οι γυναίκες να στοχεύουν μεταξύ 150-300 λεπτών μέτριας έντασης σωματικής δραστηριότητας ή 75-150 λεπτών έντονης δραστηριότητας την εβδομάδα. Αλλά οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα είναι καλύτερη από καμία, οπότε βρείτε δραστηριότητες που σας αρέσει να κάνετε.

Ελαχιστοποιείστε το αλκοόλ

Για ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν, συνιστάται η αποφυγή αλκοόλ για τουλάχιστον έξι μήνες πριν από τη σύλληψη. Η διακοπή του ποτού προσφέρει επίσης πλεονεκτήματα για τους μελλοντικούς γονείς, όπως βελτιωμένο ύπνο , καθώς και καλύτερα επίπεδα ενέργειας και συγκέντρωσης.

psixiki-igeia-kai-ipogonimotita.jpg

Δώστε προτεραιότητα στην ψυχική σας υγεία

Η προτεραιότητα της ψυχικής σας υγείας κατά την περίοδο πριν από τη σύλληψη είναι απαραίτητη. Έρευνα δείχνει ότι η καλή ψυχολογία μπορεί να ωφελήσει τη γονιμότητα λόγω βελτιωμένων επιπέδων στρες.

Υπογονιμότητα και ψυχική υγεία: Τι δείχνουν μελέτες

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την ψυχική σας υγεία ή έχετε διαγνωστεί με μια πάθηση ψυχικής υγείας, μπορείτε να λάβετε εξειδικευμένη υποστήριξη κατά την περίοδο πριν από τη σύλληψη , γι΄αυτό και πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Ανεξάρτητα πάντως από το αν προσπαθείτε να αποκτήσετε μωρό ή όχι, η φροντίδα της υγείας σας είναι ζωτικής σημασίας. Γι΄αυτό πριν κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωή σας μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας.

Με πληροφορίες από theconversation.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved