Υπερβολικό αλάτι: Πώς μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά σας

Το δείχνουν μελέτες για τη γονιμότητα και την κατανάλωση αλατιού.

Νίκη Παπανικολάου
Υπερβολικό αλάτι: Πώς μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά σας
Bigstock

Το αλάτι αποτελεί ένα απαραίτητο συστατικό για τη λειτουργία του οργανισμού μας και παίζει ζωτικό ρόλο στη μεταφορά του νερού σε όλο το σώμα.

Το αλάτι αποτελείται από δύο συστατικά, το νάτριο και το χλώριο, τα οποία δίνουν στο αλάτι τη χημική ονομασία χλωριούχο νάτριο.

Πώς μπορώ να βελτιώσω τη γονιμότητα με τη διατροφή;

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά, αν η ετικέτα αναγράφει την ποσότητα νατρίου αντί για το αλάτι είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι κάθε 1 γραμμάριο νατρίου ισοδυναμεί με 2,5 γραμμάρια αλατιού.

Η υπερβολική κατανάλωσή του στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως η αυξημένη αρτηριακή πίεση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά και η νεφρική νόσος.

alati-periorismos-sti-diatrofi.jpg

Πόσο αλάτι μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά;

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) συνιστά να καταναλώνουμε λιγότερο από 2.300 χιλιοστόγραμμα νατρίου κάθε μέρα, όμως στην πράξη αυτό δεν τηρείται. Αρκεί να αναλογιστούμε πως περίπου το 70% του νατρίου που καταναλώνουμε προέρχεται από επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα όπως κράκερ, τυριά, αλλαντικά, έτοιμες σάλτσες, κονσερβοποιημένα τρόφιμα και γεύματα εκτός σπιτιού.

Ακόμη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα που δεν έχουν αλμυρή γεύση, όπως τα δημητριακά πρωινού, μπορεί να έχουν εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα νατρίου. Επιπλέον, τα τρόφιμα που καταναλώνονται πολλές φορές την ημέρα, όπως το ψωμί, μπορούν να αυξήσουν την πρόσληψη νατρίου ακόμα κι αν μια μεμονωμένη μερίδα δεν είναι υψηλή σε νάτριο.

Γονιμότητα: Τι να τρώτε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ωορρηξία

Αλάτι και γονιμότητα

Η υπερβολική κατανάλωσή του στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως η αυξημένη αρτηριακή πίεση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά και η νεφρική νόσος.

Δύο μελέτες, μία του 2015 από το Πανεπιστήμιο του Wyoming καθώς και του 2020 του Πανεπιστημίου Princess Nourah bint Abdulrahman, αποκάλυψαν και οι δύο ότι η διατροφή πλούσια σε αλάτι έχει επιπτώσεις στο αναπαραγωγικό σας σύστημα.

Πιστεύεται ότι το αλάτι προκαλεί κακές αντιδράσεις στην ανάπτυξη και την αναπαραγωγική λειτουργία τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες λόγω της μείωσης διαφόρων ορμονών (τεστοστερόνη, FSH, LH, λεπτίνη).

Τα ευρήματα της τελευταίας μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αλάτι σε υψηλή συγκέντρωση προκάλεσε οξειδωτικό στρες και τραυματισμούς στο σπέρμα γεγονός που μειώνει την ανδρική γονιμότητα, ενώ στις γυναίκες, προκαλεί μείωση της παραγωγής των ωοθυλακίων, μείωση της ποσότητας του κυτταρικού πολλαπλασιασμού καθώς και απόπτωση.

alati-kai-kathariotita.jpg

Πώς μπορείτε να περιορίσετε την κατανάλωση του αλατιού;

  • Χρησιμοποιήστε λίγο ή καθόλου αλάτι στο μαγείρεμα – δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε επιπλέον βότανα και μπαχαρικά.
  • Αφαιρέστε την αλατιέρα από το τραπέζι καθώς έτσι θα μειώσετε την πιθανότητα να προσθέσετε περισσότερο αλάτι στο φαγητό.
  • Μειώστε τα αλμυρά επεξεργασμένα τρόφιμα και τα έτοιμα γεύματα στη διατροφή σας.
  • Ελέγξτε τις ετικέτες των τροφίμων για το αλάτι και προτιμήστε τρόφιμα με χαμηλότερες ποσότητες. Συγκρίνετε τα επίπεδα αλατιού μεταξύ παρόμοιων προϊόντων και προσπαθήστε να επιλέξετε αυτά που είναι χαμηλότερα σε αλάτι. Τρόφιμα όπως τα αλλαντικά, οι έτοιμες σούπες, η κέτσαπ, η σάλτσα σόγιας, η μαγιονέζα, τα τουρσιά, οι κύβοι ζωμού, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, τα αλατισμένα σνακ όπως τα πατατάκια, οι ξηροί καρποί, τα μπισκότα και τα ποπ κορν, τα έτοιμα γεύματα, οι σάλτσες και τα συσκευασμένα ψωμιά είναι συνήθως πλούσια σε αλάτι.
  • Αντικαταστήστε τα αλμυρά σνακ (πατατάκια, μπισκότα, κτλ) με σπιτικές εκδοχές που θα μπορείτε να ελέγξετε τη συνταγή. Τα φρούτα και τα λαχανικά παραμένουν μία από τις πιο υγιεινές εκδοχές για ενδιάμεσα σνακ.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved