Γονόρροια: Πώς μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα

Νίκη Παπανικολάου
Bigstock

Οι επιπτώσεις της γονόρροιας στη γονιμότητα και η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.

Η γονόρροια είναι μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη, η οποία προκαλείται από το βακτήριο Neisseria gonorrhoeae και αφορά όλα τα σεξουαλικά ενεργά άτομα.

Μεταδίδεται κατά την σεξουαλική επαφή με ενοφθαλμισμό από μολυσμένο βλεννογόνο σε άλλο βλεννογόνο, είτε από τη μητέρα στο νεογνό, κάθετα, κατά τον τοκετό.

Χλαμυδιακές λοιμώξεις: Πώς επηρεάζουν τη γονιμότητα

Η λοίμωξη είναι συχνότερη σε άτομα με πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους και σε όσα δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό.

Γονόρροια και γονιμότητα

Η γονόρροια επηρεάζει τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες.

Υπογονιμότητα στις γυναίκες

Η γονόρροια μπορεί να εξαπλωθεί στη μήτρα και τις σάλπιγγες, προκαλώντας φλεγμονώδη νόσο της πυέλου (PID), μια λοίμωξη των γυναικείων αναπαραγωγικών οργάνων . Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα, αποστήματα στις σάλπιγγες και τις ωοθήκες, πυελικές συμφύσεις, κ.α.

Στειρότητα στους άνδρες

Η γονόρροια μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή ενός μικρού, σπειροειδούς σωλήνα στο πίσω μέρος των όρχεων όπου βρίσκονται οι πόροι του σπέρματος (επιδιδυμίδα). Η επιδιδυμίτιδα αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα.

10 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας αν σκέφτεστε να μείνετε έγκυος

Γονόρροια: συμπτώματα στις γυναίκες

Στις γυναίκες η ενδοτραχηλική ή η ουρηθρική λοίμωξη εκδηλώνεται με :

  • βλεννοπυώδεις κολπικές εκκρίσεις
  • δυσουρία
  • άλγος κάτω κοιλίας

Η ανιούσα λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδη νόσο της πυέλου και να οδηγήσει σε στειρότητα και έκτοπη κύηση. Η ενδοτραχηλική λοίμωξη είναι ασυμπτωματική στο 50% περιπτώσεων.

Επίσης, ανάλογα με το είδος της σεξουαλικής επαφής μπορεί να υπάρχει πρωκτική και φαρυγγική λοίμωξη οι οποίες είναι συνήθως ασυμπτωματικές.

Η γονόρροια θεραπεύεται με κατάλληλη αντιμικροβιακή αγωγή.

Γονόρροια: συμπτώματα στους άνδρες

Στους άνδρες η νόσος εκδηλώνεται με κλινική εικόνα ουρηθρίτιδας με χαρακτηριστικό βλεννοπυώδες έκκριμα (>80%) και δυσουρία (>50%), και ανιούσα λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει ορχεοεπιδιδυμίτιδα.

Ενδείξεις υπογονιμότητας που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γονόρροια: αντιμετώπιση

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξητική τάση στα κρούσματα γονόρροιας καθώς και στην αντοχή που εμφανίζει ο γονόκοκκος στα αντιμικροβιακά, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) που προκύπτουν από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Επιτήρησης της Ευαισθησίας του Γονόκοκκου στα Αντιμικροβιακά (Euro-Gasp) στο οποίο συμμετέχει και η χώρα μας μέσω του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Γονοκόκκου (ΕΚΑΓ), η αντοχή του γονοκόκκου σε διάφορα αντιμικροβιακά που μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούνταν στα θεραπευτικά σχήματα της γονόρροιας έχει αυξηθεί.

Η αντοχή στην αζιθρομυκίνη παρουσίασε αυξητική τάση από ποσοστό 14.2% για το έτος 2021, στο 25.6% για το έτος 2022. Ανάλογα ήταν τα στοιχεία και για τη σιπροφλοξασίνη, με τα ποσοστά να ανέρχονται από το 62.8% για το 2021, στο 65.9% για το 2022, αντίστοιχα. Αντίθετα, το ποσοστό αντοχής στην κεφιξίμη για το έτος 2022 ήταν χαμηλό και καταγράφηκε της τάξης του 0.3% (1).

Επιπρόσθετα, από πρόσφατη μελέτη που αφορά στην αντοχή του γονόκοκκου στην τετρακυκλίνη, στην οποία συμμετείχαν 19 Ευρωπαϊκές χώρες, προκύπτει ότι η αντοχή του γονόκοκκου είναι ιδιαίτερα υψηλή και ανέρχεται σε ποσοστό της τάξης του 63.4 % (2).

Με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σε ανάπτυξη αντοχής του γονοκόκκου της τάξης του 5% και άνω σε συγκεκριμένο αντιμικροβιακό, οι κατευθυντήριες οδηγίες για το νόσημα χρήζουν αναθεώρησης (3,4), γεγονός στο οποίο προέβη η χώρα μας.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω η αντιμικροβιακή αντοχή αναδεικνύεται σε μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας καθώς επηρεάζει άμεσα την ανταπόκριση στη θεραπευτική αγωγή και κατ’ επέκταση τη διασπορά και τον έλεγχο του νοσήματος.

Με πληροφορίες από thefertilityhub.com, eody.gov.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved