Πώς να μιλήσετε στον σύντροφό σας για τον έλεγχο γονιμότητας

Νίκη Παπανικολάου
Bigstock

Τι μπορείτε να κάνετε για να τον καθησυχάσετε σχετικά με τις εξετάσεις γονιμότητας.

Εάν εσείς και ο σύντροφός σας προσπαθείτε να συλλάβετε για περισσότερο από ένα χρόνο χωρίς επιτυχία (ή πάνω από 6 μήνες εάν είστε 35 ετών και άνω), ίσως ήρθε η ώρα να κάνετε έναν έλεγχο γονιμότητας.

Γονιμότητα: Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνει το ζευγάρι;

Είναι γεγονός πώς οι άνδρες νιώθουν πιο άβολα να συζητούν θέματα γονιμότητας σε σχέση με τις γυναίκες, ωστόσο το να γνωρίζετε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που εμποδίζει τη σύλληψη, είναι πολύ σημαντικό για τις επιλογές που έχετε ως ζευγάρι.

Τρόποι να μιλήσετε στον σύντροφό σας για τον έλεγχο γονιμότητας

Έλεγχος - Διερεύνηση Γονιμότητας

Βοηθήστε να κατανοήσει το πρόβλημα

Αρκετοί άνδρες ανησυχούν ότι τα αποτελέσματα ενός τεστ γονιμότητας μπορεί να οδηγήσει σε δυσαρέσκεια από την πλευρά της σύντροφό τους. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι περιπτώσεις, που απλώς θα προτιμούσαν να μην το γνωρίζουν.

Επίσης, για μερικούς άνδρες, το ζήτημα της γονιμότητάς τους μπορεί ταυτόχρονα να θέτει ζήτημα για την αρρενωπότητάς τους. Η αρρενωπότητα και η ικανότητα αναπαραγωγής δεν αλληλοαποκλείονται, ωστόσο είναι πιθανόν ο σύντροφός σας να μην αισθάνεται έτσι.

Προσπαθήστε λοιπόν να τον καθησυχάσετε λέγοντας ότι προβλήματα γονιμότητας είναι εξίσου πιθανό να εμφανιστούν στις γυναίκες όσο και στους άνδρες και ότι η απόκτηση παιδιού απαιτεί την προσπάθεια και των δύο.

Αποφύγετε το παιχνίδι κατηγοριών πάση θυσία. Αποφύγετε επίσης συγκεκριμένες φράσεις σε στιγμές απογοήτευσης όπως « Γιατί δεν ενδιαφέρεσαι όσο εγώ;». Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι εσείς και ο σύντροφός σας είστε μια ομάδα και το να στρέφεστε ο ένας στον άλλο θα κάνει την όλη διαδικασία πιο δύσκολη.

Bασικές εξετάσεις ελέγχου της γονιμότητας: Πώς βλέπουμε αν οι ωοθήκες λειτουργούν;

Κανονικοποιήστε την κατάσταση

Αν και η υπογονιμότητα θεωρείται συχνά ως γυναικείο ζήτημα, ωστόσο τόσο η ανδρική και η γυναικεία γονιμότητα είναι εξίσου πιθανό να αποτελούν εμπόδιο στην προσπάθεια σύλληψης.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο αριθμός σπερματοζωαρίων του συντρόφου σας μπορεί να είναι χαμηλός και μπορείτε να βοηθήσετε τον σύντροφό σας να αισθάνεται λιγότερο ανήσυχος για το αποτέλεσμα του τεστ γονιμότητάς του.

Συζητήστε τις επιλογές θεραπείας

Πολλά προβλήματα ανδρικής γονιμότητας μπορούν να λυθούν κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής. Ο ιστότοπος HSE αναφέρει ότι ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει ένα από τα ακόλουθα:

  • Επίτευξη υγιούς δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ)
  • Διακοπή του καπνίσματος
  • Μείωση του αλκοόλ

Εάν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν φαίνεται να είναι η απάντηση, υπάρχει επίσης η δυνατότητα λήψης φαρμάκων που θα βοηθήσουν στην επίτευξη σύλληψης. Συνιστάται επίσης να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με οποιαδήποτε συνταγογραφούμενα φάρμακα που λαμβάνονται αυτήν τη στιγμή, καθώς ορισμένα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα. Τέλος, για ορισμένα προβλήματα ανδρικής γονιμότητας, όπως η κιρσοκήλη (διευρυμένες φλέβες στους όρχεις), μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Έλεγχος γονιμότητας στη γυναίκα και τον άνδρα: Τι είδους εξετάσεις πρέπει να κάνουν

Προγραμματίστε ραντεβού με ειδικό

Η ιδέα και μόνο του ραντεβού θα μπορούσε να εμποδίσει πολλούς άντρες να κάνουν ένα τεστ γονιμότητας. Ωστόσο είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε τον σύντροφό σας να ρωτήσει τον γιατρό όλα όσα τον απασχολεί και να τα συζητήσει εκτενώς μαζί του.

Ζητήστε να παραμείνει θετικός

Το τεστ μπορεί να δώσει τις απαντήσεις που ζητάτε ή στη χειρότερη περίπτωση να πρέπει να εξετάσετε επιλογές όπως η δωρεά σπέρματος , η εξωσωματική γονιμοποίηση ή η υιοθεσία. Μιλήστε με τον σύντροφό σας γιατί εάν και οι δύο θέλετε ένα μωρό, θα υπάρχουν πάντα τρόποι να το καταφέρετε ( με τον έναν ή άλλον τρόπο).

Με πληροφορίες από το everymum.ie

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved