Όλες οι περιπτώσεις υπογονιμότητας δεν απαιτούν εξωσωματική γονιμοποίηση, το ιστορικό σας μας οδηγεί

Γράφει ο Δρ. Σφακιανούδης, Γυναικολόγος, Ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

Όλες οι περιπτώσεις υπογονιμότητας δεν απαιτούν εξωσωματική γονιμοποίηση, το ιστορικό σας μας οδηγεί
Bigstock

Στη σύγχρονη ιατρική, η υπογονιμότητα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ένα ζευγάρι πρέπει να καταφύγει στην εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF). Η εξέλιξη της επιστήμης μάς επιτρέπει να εντοπίζουμε και να αντιμετωπίζουμε αιτίες υπογονιμότητας με ηπιότερες μεθόδους, πριν προχωρήσουμε σε πιο σύνθετες διαδικασίες.

Διάγνωση & Εξατομικευμένη Αντιμετώπιση

Χάρη στις προηγμένες διαγνωστικές τεχνικές, μπορούμε πλέον να αναγνωρίσουμε παθήσεις που επηρεάζουν τη γονιμότητα, όπως:

  • Ενδομητρίτιδα: Μια χρόνια φλεγμονή του ενδομητρίου που μπορεί να αντιμετωπιστεί φαρμακευτικά.
  • Ενδομητρίωση: Μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση του εμβρύου και συχνά βελτιώνεται με ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες.
  • Κιρσοκήλη: Μία κοινή αιτία ανδρικής υπογονιμότητας που αντιμετωπίζεται χειρουργικά.

Η έγκαιρη διάγνωση και στοχευμένη αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες φυσικής σύλληψης ή να προετοιμάσει καλύτερα το σώμα για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Εξωσωματική Γονιμοποίηση: Υψηλά Ποσοστά Επιτυχίας

Όταν η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η ενδεδειγμένη λύση, η πιθανότητα επιτυχίας ήδη από την πρώτη προσπάθεια ξεπερνά το 50%. Το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται:

  • Στη λεπτομερή ανάλυση του ιατρικού ιστορικού του ζευγαριού.
  • Στην εξατομικευμένη επιλογή του πρωτοκόλλου διέγερσης της μέλλουσας μητέρας.
  • Στη χρήση σύγχρονων τεχνικών και εργαλείων που αυξάνουν την πιθανότητα επιτυχούς εμφύτευσης.

Ωστόσο, πολλές φορές παρατηρείται ότι ορισμένα ζευγάρια υποβάλλονται σε πολλαπλές αποτυχημένες προσπάθειες. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή:

  • Δεν έχει προηγηθεί εξαντλητική διαγνωστική διερεύνηση.
  • Εφαρμόζεται το ίδιο πρωτόκολλο χωρίς προσαρμογή στις ανάγκες της ασθενούς.
  • Οι πιθανότητες επιτυχίας δεν έχουν αξιολογηθεί ρεαλιστικά εξαρχής.

Η σημασία της εξατομικευμένης προσέγγισης

Σε μια εποχή που το κόστος των θεραπειών και η συναισθηματική επιβάρυνση είναι καθοριστικοί παράγοντες, είναι καθήκον μας ως ειδικοί να κατευθύνουμε τα ζευγάρια στη βέλτιστη διαδρομή προς την επίτευξη του στόχου τους.

Η υπογονιμότητα μπορεί να είναι μια δύσκολη διαδρομή, αλλά με προσεκτική διάγνωση, εξατομικευμένη θεραπεία και επιστημονική καθοδήγηση, η ελπίδα μετατρέπεται σε πραγματικότητα.

Οφείλουμε ως ειδικοί, να προσεγγίσουμε κάθε ζευγάρι εξατομικευμένα, να το φροντίσουμε προσεκτικά και να το οδηγήσουμε στο προορισμό του μέσα από το πιο σύντομο, ανέξοδο και απλό μονοπάτι. Αυτή αισθάνομαι ως υποχρέωσή μου και αυτή είναι η υπόσχεσή μου.

konstantoudis-giatros.jpg

O Δρ Kωνσταντίνος Σφακιανούδης είναι μαιευτήρας γυναικολόγος με πολυετή εμπειρία, εξειδίκευση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και πρωτοπόρος στον τομέα του με παγκόσμια αναγνώριση.

Είναι μέλος της ΕSHRE (Εuropean Society of Human Reproduction and Embryology) , του Γαλλικού Σωματείου Ανδρολόγων (SALF) καθώς και του Βελγικού Συνδέσμου Ιατρών εξειδικευμένων στην υπογονιμότητα (BSRM).

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved