Πώς επηρεάζει η άσκηση τη γονιμότητα;
Προσπαθείς να μείνεις έγκυος; Τι πρέπει να ξέρεις για την άσκηση.

Η άσκηση έχει πολλά οφέλη όταν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος: μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το άγχος κατά τη διάρκεια της «δύσκολης» αναμονής των δύο εβδομάδων, να αυξήσει τη δύναμη των οστών και των μυών σας για να προετοιμαστείτε για την εγκυμοσύνη αλλά και να σας κάνει να σκεφτείτε κάτι άλλο εκτός από την ωορρηξία και τις ενέσεις (αν κάνετε θεραπείες γονιμότητας). Επιπλέον, η άσκηση κάνει καλό, σωστά;
Πώς μπορεί η σωματική άσκηση να αυξήσει τη γονιμότητά σας
Όταν όμως πρόκειται για την άσκηση και τη γονιμότητα, μπορεί να υπάρξει και υπερβολή. Η διατήρηση μιας κανονικής ρουτίνας άσκησης είναι το ζητούμενο, αποφεύγοντας την υπερβολή.
«Η άσκηση είναι πολύτιμη για διάφορους λόγους, όπως η ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας, η αύξηση της δύναμης των οστών και των μυών, η βελτίωση της ψυχικής υγείας και η διαχείριση του βάρους», λέει η Δρ. Christy Evans, γυναικολόγος στο Almond ObGyn. «Ωστόσο, η υπερβολική καταπόνηση μπορεί να προκαλέσει περιττό στρες στο σώμα σας, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν οι ορμόνες σας μεταξύ τους», εξηγεί.
Υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι το στρες επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα. «Η μείωση του στρες μέσω της άσκησης μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης. Αλλά η υπερβολική φυσική καταπόνηση μειώνει τις πιθανότητες», λέει η Rachel MacPherson, πιστοποιημένη personal trainer με εξειδίκευση στην άσκηση κατά την εγκυμοσύνη και τη λοχεία.

Πώς η υπερβολική άσκηση επηρεάζει τη γονιμότητα
Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν το παρακάνετε με τη γυμναστική
Το μεγαλύτερο σημάδι ότι το παρακάνετε είναι αν σταματήσετε να έχετε περίοδο - και όχι επειδή είστε έγκυος. Ακανόνιστοι κύκλοι και αμηνόρροια (απουσία περιόδου) μπορεί να είναι ενδείξεις ότι το σώμα σας δυσκολεύεται. Όταν βρίσκεται υπό υπερβολικό στρες, αρχίζει να "κλείνει" λειτουργίες που δεν είναι απολύτως απαραίτητες, όπως η αναπαραγωγή.
Αν γυμνάζεστε πολύ και δεν καταναλώνετε αρκετές θερμίδες για να αναπληρώσετε την ενέργεια, το σώμα σας εστιάζει στην επιβίωση και όχι στην επίτευξη εγκυμοσύνης. Αν δεν έχετε περίοδο ή έχετε ακανόνιστους κύκλους, σκεφτείτε αν έχουν αλλάξει οι συνήθειές σας στη γυμναστική και συμβουλευτείτε τον/την γυναικολόγο σας για να εντοπίσετε την υποκείμενη αιτία.
Γυμναστική και γονιμότητα: Κάνει καλό η άσκηση τις γόνιμες μέρες;
Να σημειωθεί ότι η άσκηση είναι σημαντική τόσο για τη γυναίκα όσο και για τον σύντροφό της. «Πολλές γυναίκες επωμίζονται όλο το βάρος της ευθύνης, αλλά αυτό είναι σημαντικό και για τους δύο», λέει η Kim Perry, πιστοποιημένη personal trainer με εξειδίκευση στην προγεννητική και μεταγεννητική φυσική κατάσταση. Η Δρ. Evans συνιστά ειδικά στους άνδρες, εκτός από τον υγιεινό τρόπο ζωής, θα πρέπει να αποφεύγουν περιβάλλοντα με υπερβολική ζέστη, όπως σάουνες και hot yoga, καθώς και τις υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την παραγωγή σπέρματος.

Συμπέρασμα
Η Kim Perry, που ανακοίνωσε πρόσφατα ότι είναι έγκυος, πιστεύει πως είναι παρανόηση ότι πρέπει να επιβραδύνετε τις προπονήσεις όταν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος. «Εάν είστε υγιής, έχετε έναν κανονικό κύκλο και δεν αντιμετωπίζετε κόπωση ή άλλα συμπτώματα, τότε το πρόγραμμα γυμναστικής σας μπορεί να είναι απόλυτα εντάξει», τονίζει.
Ωστόσο, εάν συνεχώς προσπαθείτε να φτάσετε στο όριό σας, συχνά αισθάνεστε πόνους, λαχανιάζετε έντονα κατά τις προπονήσεις και, ιδιαίτερα, εάν χάνετε την περίοδό σας, ίσως είναι καιρός να επανεκτιμήσετε το πρόγραμμα άσκησής σας.