«Θέλω να κάνω παιδί και δεν μπορώ»-Νέα έρευνα λέει ότι το στρες είναι ο χειρότερος εφιάλτης σου
Μια πρόσφατη μελέτη, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Louisville της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Επιστημών, επιβεβαίωσε ότι τα υψηλά επίπεδα στρες στις γυναίκες μπορεί να μειώσουν την πιθανότητα της σύλληψης.
Στη μελέτη, 400 γυναίκες (ηλικίας 40 και νεότερες) κατέγραφαν καθημερινά τα επίπεδα του άγχους τους, σε μια κλίμακα 1-4. Παράγοντες όπως ο τρόπος ζωής, οι παράγοντες συμπεριφοράς, τα χαρακτηριστικά εμμηνόρροιας, η χρήση αντισυλληπτικών και η συχνότητα της συνουσίας συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη.
Οι γυναίκες που ανέφεραν ότι αισθάνονταν αρκετό στρες κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας τους είχαν περίπου 40% λιγότερες πιθανότητες να συλλάβουν κατά τη διάρκεια του εν λόγω μήνα σε σύγκριση με τους μήνες που είχαν λιγότερο άγχος. Ομοίως, οι γυναίκες που ανέφεραν ότι ένιωθαν περισσότερο στρες από ό, τι άλλες γυναίκες είχαν περίπου 45% λιγότερες πιθανότητες να συλλάβουν.
Από την άλλη πλευρά, η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες που συνέλαβαν παρουσίασαν αύξηση στην πίεση στο τέλος του μήνα κατά τον οποίο έμειναν έγκυες. Ωστόσο, επιδημιολόγοι υποθέτουν ότι κατά πάσα πιθανότητα η αυξημένη πίεση ήταν το αποτέλεσμα των μεταβολών στα επίπεδα ορμονών που προκαλείται από την ίδια την εγκυμοσύνη.
Τα ευρήματα της μελέτης ενισχύουν την ανάγκη να ενθαρρυνθούν περισσότερο οι τεχνικές διαχείρισης του στρες στις μέλλουσες μητέρες και τις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν ένα μωρό. Συνιστάται ότι οι γυναίκες που θέλουν μείνουν έγκυες θα πρέπει να λάβουν δραστικά μέτρα για τη μείωση του στρες τους μέσα από την άσκηση, το διαλογισμό, την εγγραφή τους σε ένα πρόγραμμα διαχείρισης του στρες ή να μιλήσουν με έναν επαγγελματία υγείας ή κάποιον σύμβουλο υπογονιμότητας.
Ψάχνετε τρόπους για να μειώσετε το στρες στη ζωή σας; Δείτε εδώ πώς!