5 + 1 διαδεδομένοι μύθοι για τη γονιμότητα
Αποφάσισες να κάνεις παιδάκι – βλέπεις χτύπησε το καμπανάκι της μητρότητας – ξεκίνησες τις πρώτες προσπάθειες, αλλά μέχρι στιγμής δεν έρχεται το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Και κάπου εκεί αρχίζεις να αγχώνεσαι μήπως υπάρχει πρόβλημα. Και ξεκινάς να googlaρεις αναζητήσεις σχετικά με τη γονιμότητα ή ρωτάς φίλες και γνωστές τι γνωρίζουν για το θέμα. Το πιο απλό, να απευθυνθείς δηλαδή στο γυναικολόγο, δεν το έχεις κάνει ακόμα. Έτσι, αφήνεσαι στα χέρια άλλων «ειδικών», που θα σου πούνε το μακρύ και το κοντό και θα σε μπερδέψουν, παρά θα σε βοηθήσουν. Και μέσα σε αυτά που θα ακούσεις, είναι και κάποιοι μύθοι, που ναι μεν έχουν καταρριφθεί και επιστημονικά, όμως, συνεχίζουν να διαδίδονται με τον πιο πιστευτό τρόπο.
Οι πιο διαδεδομένοι μύθοι (που σίγουρα έχεις ακούσει) είναι οι εξής:
Μύθος 1: Το πρόβλημα το έχεις εσύ που είσαι γυναίκα
Στανταράκι μύθος είναι εκείνος που μόλις προκύπτει πρόβλημα γονιμότητας, φταίει η γυναίκα. Μάλιστα, είναι τόσο διαδεδομένος, που είναι η πρώτη σκέψη και για την ίδια τη γυναίκα. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία, το 40 % των προβλημάτων στειρότητας αποδίδεται στους άνδρες. Ένα άλλο 40% αποδίδεται στις γυναίκες, ενώ το 20% αποδίδεται και στους δύο.
Μύθος 2: Τα αντισυλληπτικά χάπια μειώνουν τη γονιμότητα!
Μία άποψη που επικρατεί, θέλει τα αντισυλληπτικά χάπια να μειώνουν τις πιθανότητες για σύλληψη. Ωστόσο, αυτό που έχει φανεί από διεθνείς και έγκυρες μελέτες είναι ότι η γονιμότητα επανέρχεται αμέσως μετά τη διακοπή των αντισυλληπτικών και δεν επηρεάζεται από τη διάρκεια λήψης τους. Επίσης, η λήψη τους μειώνει την πιθανότητα να υπάρξει εξωμήτριος κύηση.
Μύθος 3: Έχεις ήδη παιδί, άρα τη δεύτερη φορά θα μείνεις εύκολα έγκυος
Δεν θέλουμε να το χαλάσουμε, αλλά αυτό δεν αποτελεί και εγγύηση. Υπάρχει περίπτωση κατά τη διάρκεια της πρώτης εγκυμοσύνης, να υπάρξουν διάφορες επιπλοκές ή προβλήματα με τη μήτρα και να γίνει ακατάλληλη για την επόμενη σύλληψη. Επίσης, ενδεχομένως να έχετε περάσει τα 40, οπότε ταωοθηκικά αποθέματα μπορεί να έχουν περιοριστεί.
Μύθος 4: Δεν χρειάζεται να κόψεις το κάπνισμα, όσο προσπαθείς να μείνεις έγκυος!
Εδώ, υπάρχει επίσημη μελέτη από την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, σύμφωνα με την οποία, εκτιμάται ότι έως και το 13% των γυναικών που παρουσιάζουν στειρότητα, οφείλεται στο κάπνισμα. Το ίδιο ισχύει και για τους άνδρες καπνιστές.
Μύθος 5: Ο σύζυγός μου είναι ήδη πατέρας, άρα δεν έχει αυτός το πρόβλημα!
Και σε αυτή την περίπτωση, ισχύει ο, τι και με τη γυναίκα, που είναι ήδη μανούλα. Μάλιστα και για τον άνδρα ισχύει ότι η γονιμότητα μειώνεται μετά την ηλικία των 40. Για την ακρίβεια, όσο μεγαλώνει ο άνδρας, τόσο η συγκέντρωση του υγιούς, κινητικού σπέρματος αλλά και ο συνολικός όγκος μειώνεται.
Μύθος 6: Αν προσπαθείς για καιρό και δεν έχεις συλλάβει, τότε σίγουρα έχεις πρόβλημα
Η σύλληψη δεν είναι εύκολη υπόθεση για όλες τις γυναίκες. Χρειάζεται χρόνο και υπομονή. Και κυρίως, δεν χρειάζεται άγχος. Και σε αυτή την περίπτωση, που προσπαθείτε και δεν έρχεται, πρέπει σίγουρα να απευθυνθείτε στο γυναικολόγο σας. Είναι ο άνθρωπος που θα σας βοηθήσει και θα σας καθοδηγήσει τεκμηριωμένα. Και σίγουρα θα σας ξε – αγχώσει.