15 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την γονιμότητα

Η αναπαραγωγική δυναμική της γυναίκας αποτελεί φλέγον θέμα για όλες τις γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά και πρέπει να προστατεύεται και να ενισχύεται, ανεξαρτήτως του χρόνου τεκνοποίησης.

15 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας:  Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την γονιμότητα

Σήμερα, το πρόβλημα της υπογονιμότητας απασχολεί, περίπου, το 15% των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας και επηρεάζεται από ένα συνδυασμό παραγόντων, σημαντικό μέρος των οποίων μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Ηλικία και γονιμότητα:

Η αύξηση της ηλικίας, οδηγεί σε ανάλογη έκπτωση της ποιότητας των ωαρίων που αποδεσμεύονται από την ωοθήκη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα γονιμότητας και αύξηση της πιθανότητας αποβολών. Κατά τους ειδικούς, κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας παίζει η ενίσχυση της λειτουργίας των ωοθηκών. Αυτή, μπορεί μεταξύ άλλων να ενισχυθεί με το κατάλληλο συνδυασμό βιταμινών και φυσικών συμπληρωμάτων, τα οποία μπορούν να αναζωογονήσουν τα ήδη υπάρχοντα ωοθυλάκια, χωρίς παρενέργειες διατηρώντας τη γονιμότητα για περισσότερα χρόνια. Στην επίτευξη του στόχου της πολυπόθητης τεκνοποίησης, συμβάλλει ουσιαστικά η τεκμηριωμένα αυξημένη αποτελεσματικότητα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (διέγερση ωοθηκών, κέντρα IVF, κ.λ.π.), όπως φαίνεται από τα υψηλά ποσοστά γονιμοποιήσεων και κυήσεων που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια.

Γονιμότητα και τρόπος ζωής:

Η κακή διατροφή και ο καθιστικός τρόπος ζωής, συχνά συμβάλλουν στην ανωορρηξία, λόγω ορμονικών κυρίως διαταραχών. Η υπερινσουλιναιμία για παράδειγμα, που σχετίζεται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, εμποδίζει τη διαδικασία της ωορρηξίας. Νεότερα δεδομένα ενισχύουν την άποψη ότι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής – τόσο διατροφής, όσο και άσκησης – μπορεί να ενισχύσει τη γονιμότητα.
Πέραν της ηλικίας, πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας. Η αντιμετώπιση τυχόν υποκείμενων νοσημάτων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι πολυκυστικές ωοθήκες, οι θυρεοειδοπάθειες, η πρόωρη εμμηνόπαυση, κ.α. επιδρούν αρνητικά στην ποιότητα των ωαρίων, στο ορμονικό προφίλ και στην γονιμότητα.

Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες που σχετίζονται με την υπογονιμότητα είναι το κάπνισμα, το αλκοόλ και η υπερβολική κατανάλωση ροφημάτων και τροφών που περιέχουν καφεΐνη. Επιπρόσθετα, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στη λήψη φαρμάκων, για να μην επηρεαστεί η ορμονική λειτουργία και επέλθει υπογονιμότητα. Επίσης, η καλή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής αποτρέπει, την ανάπτυξη φλεγμονών που μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας της γυναίκας ή αυξημένο ποσοστό αποβολών.


Βελτίωση της Γονιμότητας:

Η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών, η συχνή και χαλαρή άσκηση, η παράλληλη μείωση του άγχους και ο περιορισμός των «κακών συνηθειών» μπορούν να συμβάλλουν στην βελτίωση της γονιμότητας και σε μια υγιή εγκυμοσύνη γενικότερα. Τα αντιοξειδωτικά και οι βιταμίνες συμβάλλουν στην προστασία των ωαρίων και στη βελτίωση του μεταβολισμού. Η ινοσιτόλη, για παράδειγμα, μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη δρώντας ευεργετικά στο ορμονικό προφίλ των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, και έτσι συμβάλλει ουσιαστικά στην επίτευξη εγκυμοσύνης. Επίσης, η μελατονίνη, πέραν του σημαντικού ρόλου στη ρύθμιση του ύπνου, έχει σπουδαία αντιοξειδωτική δράση και ενισχύει τόσο την ωρίμανση, όσο και την ποιότητα των ωαρίων και των επερχόμενων εμβρύων. Επομένως η μελατονίνη, συμβάλλει ουσιαστικά στην αύξηση της επίτευξης εγκυμοσύνης. Το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητα κατά τη διάρκεια της κυτταρικής διαίρεσης και για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Τα Inofert & Inofert Plus, αποτελούν δύο ειδικά σχεδιασμένα συμπληρώματα διατροφής για την ρύθμιση της λειτουργίας των ωοθηκών και την ενίσχυση της γυναικείας γονιμότητας αντίστοιχα. Το Inofert βελτιώνει το μεταβολικό και ορμονικό προφίλ των γυναικών με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, χάρη στην σύνθεσή του από ινοσιτόλη και φυλλικό οξύ. Το Inofert Plus, αποκαθιστά την ορμονική ισορροπία και την ωορρηξία βοηθώντας την ωρίμανση ωοθυλάκιων και ωοκυττάρων, και συμβάλλει με αυτόν τον τρόπο στην ενίσχυση της γονιμότητας διαθέτοντας μυοϊνοσιτόλη, μελατονίνη και φυλλικό οξύ.

Η προστασία, η ενίσχυση και η διατήρηση της γονιμότητας της γυναίκας αποτελεί τον πρωταρχικό της στόχο για την επίτευξη της τεκνοποίησης. Με εξαίρεση την ηλικία και την κληρονομικότητα τις οποίες δεν μπορεί να επηρεάσει, η σύγχρονη γυναίκα υιοθετεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής και με τη συνεισφορά – όταν χρειάζεται - της εφαρμογής εξατομικευμένων θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορεί να ξαναγίνει και πάλι γόνιμη και να απολαύσει το ταξίδι της μητρότητας, που θα καθορίσει το υπόλοιπο της ζωής της.

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved