Παρένθετη μητρότητα: Τι ισχύει στη χώρα μας και πότε επιτρέπεται
Ποιο είναι το νομικό πλαίσιο για την παρένθετη μητρότητα.
Μια σημαντική πρόκληση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο νομοθέτης στο Οικογενειακό Δίκαιο, ήταν η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης λόγω της απαιτούμενης εισαγωγής ενός νέου νομοθετικού πλαισίου στη χώρα μας, με σκοπό τη ρύθμιση των δικαιωμάτων της αναπαραγωγής, δηλαδή το δικαίωμα στην απόκτηση παιδιού σε περιπτώσεις που το ζευγάρι αδυνατεί στην απόκτηση απογόνου μέσω της σεξουαλικής επαφής.
Η ικανοποίηση του δικαιώματος απόκτησης τέκνου μέσω της ιατρικής υποβοήθησης, ρυθμίστηκε λεπτομερώς και συντάχθηκε ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρους, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ο σεβασμός, η ελευθερία του ατόμου και η προσωπικότητά του, με σταθερό γνώμονα το συμφέρον του παιδιού που θα γεννηθεί.
Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: προϋποθέσεις
Οι περιπτώσεις που γίνεται δεκτό το αίτημα των ενδιαφερομένων ενώπιον του Δικαστηρίου για ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, είναι απόλυτα συγκεκριμένες και έτσι με αυτό τον τρόπο αποφεύγονται οι εναλλακτικές μέθοδοι τεκνοποιίας. Άρα, αντιλαμβανόμαστε ότι για να γίνει δεκτή η αίτηση και να επιτρέψει το αρμόδιο Δικαστήριο την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας, θα πρέπει να συντρέχουν μία εκ των δύο περιπτώσεων στο πλαίσιο που αφορά την ιατρική διαπίστωση.
Πρώτον, είτε θα πρέπει να υπάρχει αποδεδειγμένη αδυναμία απόκτησης παιδιών με φυσικό τρόπο – υπογονιμότητα – αδυναμία κυοφορίας, είτε θα πρέπει να συντρέχει λόγος αποφυγής στο τέκνο μετάδοσης σοβαρής ασθένειας.
Σημαντικό στοιχείο που ελέγχεται από το αρμόδιο Δικαστήριο είναι η ηλικία της φυσικής ικανότητας αναπαραγωγής σε συνδυασμό με το ηλικιακό πλαίσιο που θέτει ο νόμος – ανώτατο ηλικιακό όριο και κατώτατο.
Τελευταία προϋπόθεση που πρέπει να υφίσταται, είναι η γραπτή συναίνεση των προσώπων που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί.
Στις περιπτώσεις όπου το ζεύγος είναι έγγαμο, η συναίνεση πρέπει να είναι γραπτή σε ιδιωτικό συμφωνητικό. Στη περίπτωση των ελεύθερων ενώσεων συντρόφων, απαιτείται η συναίνεσή τους να είναι αποτυπωμένη σε συμβολαιογραφικό έγγραφο. Ομοίως και στην περίπτωση της άγαμης μοναχικής γυναίκας θα πρέπει να αποτυπωθεί σε συμβολαιογραφικό έγγραφο η βούλησή της.
Μαρία Παναγιώτου
Δικηγόρος
http://www.law-panagiotou.gr
Καλλιθέα Αττικής, οδός: Ανδρομάχης 228
Τηλ: 6947421191