Τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην παραγωγή γάλακτος
Μητρικός Θηλασμός: Ποιες τροφές βοηθούν στην παραγωγή γάλακτος κατά τη διάρκεια του θηλασμού; Δείτε παρακάτω την αναλυτική λίστα με όλα τα οφέλη της κάθε τροφής.
Πολλές γυναίκες που θηλάζουν αναρωτιούνται αν υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην παραγωγή του γάλακτος. Για να παράγει γάλα το σώμα χρειάζεται έξτρα θερμίδες. Και ναι, συγκεκριμένες τροφές και συγκεκριμένα ροφήματα βοηθούν στην ενίσχυση παραγωγής μητρικού γάλακτος.
Διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε μερικές από τις καλύτερες τροφές που βοηθούν στη γαλουχία, μαζί με μερικές άλλες συμβουλές για να αυξήσετε τη σταθερή ροή του μητρικού γάλακτος.
Βρόμη
Σύμφωνα με αναφορές, η βρόμη είναι μια από τις καλύτερες τροφές για την ενίσχυση μητρικού γάλακτος. Είναι επίσης μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών που είναι σημαντικά για τις θηλάζουσες και τα μωρά τους.
Αυτά τα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν:
- φυτικές ίνες
- σίδηρο
- μαγνήσιο
- ψευδάργυρο
Σύμφωνα με το Τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, η υψηλή περιεκτικότητα της βρόμης σε σίδηρο κάνει τη βρόμη δημοφιλή στις γυναίκες που θηλάζουν.
Μαγιά μπύρας
Η μαγιά μπύρας είναι ένας μύκητας που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές για την παρασκευή μπύρας και ψωμιού.
Επίσης, μερικοί άνθρωποι την καταναλώνουν επειδή δρα και ως προβιοτικό ενθαρρύνοντας την υγεία του εντέρου.
Η μαγιά είναι επίσης μια πλούσια πηγή:
- πρωτεΐνης
- βιταμίνης Β
- σιδήρου
- ιχνοστοιχείων
Πολλοί λένε ότι η μαγιά μπύρας προάγει τη γαλουχία γι' αυτό και κάποιοι γιατροί συστήνουν συμπληρώματα διατροφής με μαγιά μπύρας.
Τριγωνέλλα
Οι σπόροι τριγωνέλλας χρησιμοποιούνται ως βασικό συστατικό σε πολλές ασιατικές συνταγές. Είναι επίσης δημοφιλής στην ενίσχυση του μητρικού γάλακτος.
Τα αποτελέσματα μιας παλαιότερης μελέτης, από το 2011, δείχνουν ότι η κατανάλωση τριών φλιτζανιών τσαγιού τριγωνέλλας την ημέρα αυξάνει σημαντικά την παραγωγή μητρικού γάλακτος. Ωστόσο, δεν υποστηρίζουν όλες οι έρευνες αυτό το εύρημα.
Σύμφωνα με την αξιόπιστη πηγή του Εθνικού Κέντρου Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας (NCCIH), η κατανάλωση της τριγωνέλλας μπορεί να προκαλέσει:
- διάρροια
- επιδείνωση των συμπτωμάτων άσθματος
- το μητρικό γάλα, τα ούρα και ο ιδρώτας για να αναπτύξουν μια περίεργη μυρωδιά .
Το NCCIH συμβουλεύει επίσης τις γυναίκες να αποφεύγουν την τριγωνέλλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς μπορεί να επηρεάσει τις συσπάσεις της μήτρας.
Σκόρδο
Η κατανάλωση σκόρδου ή η λήψη συμπληρωμάτων σκόρδου μπορεί να βοηθήσει την παραγωγή γάλακτος σε ορισμένες γυναίκες. Αν και δεν υπάρχει έρευνα που να δείχνει την αποτελεσματικότητά του.
Η υπερβολική κατανάλωση σκόρδου μπορεί να κάνει το μητρικό γάλα να πάρει τη μυρωδιά του.
Σπόροι μάραθου
Οι σπόροι μάραθου μπορεί να τους βρει κανείς σε αρκετές συσκευασίες τσαγιών και συμπληρωμάτων που διατίθενται στο εμπόριο για να αυξήσουν την παραγωγή μητρικού γάλακτος.
Ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι η λήψη μάραθου κατά τη διάρκεια του θηλασμού μπορεί να αυξήσει τον όγκο και την περιεκτικότητα σε λιπαρά του γάλακτος και να βοηθήσει το μωρό να πάρει περισσότερο βάρος.
Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες
Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή μητρικού γάλακτος και περνά από τη γυναίκα στο μωρό βοηθώντας το να αναπτυχθεί σωστά.
Για το λόγο αυτό, οι γυναίκες που θηλάζουν χρειάζονται επιπλέον 25 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα γι' αυτό και οι θηλάζουσες μητέρες είναι απαραίτητο να τρώνε άφθονα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες κάθε μέρα.
Καλές πηγές πρωτεΐνης θα βρείτε:
- στο άπαχο κρέας
- τα αυγά
- τα φασόλια και τις φακές
- το τόφου
- τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Σύμφωνα με το Τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, πολλά φρούτα και λαχανικά - συμπεριλαμβανομένων των πράσινων φυλλωδών λαχανικών - μπορεί να βοηθήσουν στην παραγωγή του μητρικού γάλακτος.
Κάποια από αυτά που μπορούν να βοηθήσουν είναι:
- τα χόρτα παντζαριού
- οι πικραλίδες
- το λάχανο
- ο μαϊντανός
- το σπανάκι
- το κάρδαμο
Η κατανάλωση πλούσιας ποικιλίας λαχανικών κατά το θηλασμό έχει μπορεί να ενθαρρύνει τα μωρά που θηλάζουν να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά μεγαλώνοντας σύμφωνα με έρευνα.
Τα παιδιά πρέπει κατά το θηλασμό να λαμβάνουν:
- μαγνήσιο
- βιταμίνη Β-6
- φυλλικό οξύ
- ασβέστιο
Αυτές οι βιταμίνες και τα μέταλλα υπάρχουν στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Σπόροι σουσαμιού
Στο Μεξικό, ορισμένες γυναίκες που θηλάζουν καταναλώνουν κέικ με σουσάμι για να αυξήσουν την παραγωγή γάλακτος. Αυτοί οι σπόροι είναι πλούσιοι σε ασβέστιο.
Η πρόσληψη ασβεστίου είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
Κουλουράκια με σουσάμι για αύξηση μητρικού γάλακτος
Συστατικά:
- 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/4 φλιτζανιού αλεύρι ολικής αλέσεως
- 1/4 φλιτζανιού αλεύρι βρώμης
- 113 γραμμάρια βούτυρο ανάλατο
- 1/4 φλιτζανιού λευκή ζάχαρη
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (ή 1/2 κουταλάκι του γλυκού soy sauce)
- 1/4 φλιτζανιού αμύγδαλο φιλέ
- 1/2 φλιτζάνι σουσάμι
Πώς θα τα φτιάξετε:
Βήμα 1ο: Ανακατέψτε όλα τα άλευρα σε ένα μικρό μπολ.
Βήμα 2ο: Χτυπήστε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα άλλο μπολ.
Βήμα 3ο: Ρίξτε μέσα τα αμύγδαλα και τα άλευρα. Ζυμώστε καλά.
Βήμα 4ο: Αφήστε τη ζύμη στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες.
Βήμα 5ο: Πλάστε έπειτα τα κουλουράκια σας (είτε σε μπαλάκια, είτε σε μπαστουνάκια) και τυλίξτε τα στο σουσάμι.
Βήμα 6ο: Τοποθετήστε τα κουλουράκια σε λαδόκολλα και ψήστε για 12-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν στους 190 βαθμούς Κελσίου.
πηγές: medicalnewstoday.com /oatmama.com