Απώλεια βάρους: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την καστανή ζάχαρη
Γυναίκα βάζει καστανή ζάχαρη στον καφέ και ανακατεύει.
BigstockΓιατί να την προτιμήσετε σε σχέση με τη λευκή.
Η κατανάλωση ζάχαρης, είτε αυτή είναι λευκή, είτε καστανή, επιβαρύνει τον οργανισμό και τον κάνει πιο επιρρεπή σε ασθένειες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία και καρδιαγγειακά νοσήματα. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, η υπερκατανάλωση είναι επιβλαβής.
Εάν, βέβαια, δεν μπορείτε να την κόψετε τελείως, προτιμήστε την καστανή ζάχαρη για τον καφέ ή τις συνταγές σας.
Καστανή Vs λευκή ζάχαρη
Η διαδικασία παρασκευής τους είναι σχεδόν η ίδια, με εξαίρεση το τελευταίο στάδιο κατά το οποίο η λευκή ζάχαρη υπόκειται περαιτέρω επεξεργασία και αφαιρείται από αυτή η περίσσεια μελάσας.
Και οι δύο έχουν σχεδόν την ίδια περιεκτικότητα σε θερμίδες και υδατάνθρακες.
Γιατί είναι λοιπόν η καστανή ζάχαρη πιο υγιεινή;
Η καστανή ζάχαρη, σε αντίθεση με τη λευκή περιέχει μία μικρή ποσότητα μικροθρεπτικών συστατικών όπως είναι το ασβέστιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, το κάλιο και η βιταμίνη Β6.
Καστανή ζάχαρη: Οφέλη και μειονεκτήματα από την κατανάλωση
Τα οφέλη
Βοηθά στην απώλεια βάρους (τουλάχιστον περισσότερο από ότι η λευκή). Η καστανή ζάχαρη είναι καλύτερη εάν θέλετε να χάσετε κιλά και αυτό όχι γιατί έχει λίγο λιγότερες θερμίδες, αλλά γιατί η μελάσα που δεν αφαιρείται στην καστανή ζάχαρη θεωρείται ότι ενισχύει τον μεταβολισμό.
Δίνει ένα boost ενέργειας. Η καστανή ζάχαρη είναι ένας απλός υδατάνθρακας που διασπάται σε γλυκόζη και δίνει στον οργανισμό ένα boost ενέργειας, χωρίς βέβαια αυτό να διαρκεί πολύ.
Ανακουφίζει από τις κράμπες περιόδου. Μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε ένα σπιτικό ζεστό ρόφημα ανακατεύοντας σε ζεστό νερό ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, λίγο τριμμένο τζίντζερ και φύλλα τσαγιού.
Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε σπιτικά scrub. Η καστανή ζάχαρη είναι ένα εξαιρετικό φυσικό απολεπιστικό. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε συνταγές για σπιτικά scrub και να αποκτήσετε λεία επιδερμίδα.
Τα μειονεκτήματα
- Αυξάνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
- Μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό
- Η υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές στους μύες και τα οστά
- Αυξάνει τις πιθανότητες οστεοπόρωσης
Με πληροφορίες από healthyfyme.com