Μαμά και διατροφή: Πόσο υγιεινή είναι η granola;

H granola είναι θρεπτική υπό προϋποθέσεις. 

Μαμά και διατροφή: Πόσο υγιεινή είναι η granola;

Η διατροφική αξία της granola εξαρτάται από τα συστατικά που περιέχει.

Bigstock

Η granola έχει γίνει ανάρπαστη τα τελευταία χρόνια και όχι άδικα. Φτιάχνεται εύκολα, είναι τραγανή και πεντανόστιμη. Πόσο υγιεινή όμως είναι πραγματικά;

Αυτό εξαρτάται από τα υλικά που φτιάχνεται. Συνήθως αποτελείται από βρόμη, κάποιο γλυκαντικό όπως μέλι ή maple syrup, ξηρούς καρπούς και κάποια αποξηραμένα φρούτα όπως για παράδειγμα η αποξηραμένη καρύδα. Το μείγμα αυτό ψήνεται στον φούρνο μέχρι να γίνει αρκετά τραγανό.

Η διατροφική αξία της granola

  • Θερμίδες: 202 kcal
  • Πρωτεΐνη: 5 g
  • Συνολικά λιπαρά: 5,6 g
  • Κορεσμένα λιπαρά: 0,6 g
  • Υδατάνθρακες: 35 g
  • Φυτικές ίνες: 5 g
  • Σάκχαρα: 10 g
  • Σίδηρο: 1 g
  • Μαγνήσιο: 58 mg
  • Κάλιο: 232 mg

Τα οφέλη από την κατανάλωση granola

Καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία

Πολλά από τα συστατικά που περιέχει η granola έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Η granola έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βήτα-γλυκάνη η οποία ανήκει στη κατηγορία των διαλυτών φυτικών ινών που μειώνουν τη χοληστερόλη. Τα δημητριακά που περιέχει η granola, επίσης, περιέχουν αντιοξειδωτικά που μειώνουν την αρτηριακή πίεση, τις αβενθραμίδες.

Λιγότερη πείνα

Οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχονται στην granola επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης, μειώνοντας έτσι την αίσθηση της πείνας μέσα στη μέρα. Έρευνες δείχνουν επίσης ότι η βήτα-γλυκάνη στη βρόμη ελέγχει επίσης την όρεξη ενισχύοντας τις ορμόνες κορεσμού χολοκυστοκινίνη και PYY.

Πιο υγιή βακτήρια εντέρου

Δίνει ένα boost ενέργειας. Συνήθως η granola καταναλώνεται με γιαούρτι, γάλα, φρούτα τα οποία επίσης έχουν σημαντιά οφέλη για τον οργανισμό.

Τι να προσέξετε

Πρόσθετα σάκχαρα

Υπάρχουν διάφορες συνταγές για granola και πολλές από αυτές περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης. Το ίδιο ισχύει και για τη granola που μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο.

Μία λύση είναι να φτιάξετε τη δική σας granola χρησιμοποιώντας κάποιο φυσικό γλυκαντικό όπως το μέλι. Μία άλλη, να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες στις συσκευασίες που αγοράζετε για να βεβαιωθείτε για τα συστατικά.

Κρυμμένες θερμίδες

Η granola έχει περισσότερες θερμίδες από τα υπόλοιπα δημητριακά και αυτό λόγω των συστατικών που περιέχει. Για παράδειγμα ¼ του φλιτζανιού περιέχει περίπου 120 θερμίδες. Σε κάποιες συνταγές η θερμίδες αυξάνονται ακόμα περισσότερο και φτάνουν τις 600 ανά φλιτζάνι σύμφωνα με το National Library of Medicine. Εάν μάλιστα η συνταγή περιέχει φυστικοβούτυρο, νιφάδες σοκολάτας και άλλα αντίστοιχα υλικά, η θερμιδική αξία ανεβαίνει ακόμα περισσότερο.

Κορεσμένα λιπαρά

Τα ακόρεστα λιπαρά όπως αυτά που περιέχουν οι ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο κ.α. δεν είναι πρόβλημα. Ωστόσο , κάποιες granola έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά τα οποία στερούν από το δημητριακό τις ωφέλιμες ιδιότητες για την καρδιαγγειακή υγεία.

Πώς να επιλέξετε την καλύτερη granola για εσάς

Προτιμήστε τη granola που:

  • Έχει απλά συστατικά. Η βρόμη θα πρέπει να είναι το πρώτο στη λίστα. Άλλα είναι οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα.
  • Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Ιδανικά επιλέξτε εκείνη που έχει το λιγότερο 4 gr φυτικών ινών ανά μερίδα.
  • Περιέχει ακόρεστα λιπαρά και όσο το δυνατόν λιγότερα κορεσμένα.
  • Έχει μηδαμινή ή χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Με πληροφορίες από eatingwell.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved