Απώλεια βάρους: Σούπες με λίγες θερμίδες για μεσημεριανό ή βραδινό
Τρεις συνταγές για υγιεινές και διαιτητικές σούπες.
Οι σούπες είναι το απόλυτο comfort food τις μέρες με κρύο και χουχουλιάσματα στον καναπέ. Επιπλέον, ανάλογα με τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε μπορεί να γίνει μία υγιεινή επιλογή για χορταστικό μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα.
Σούπες και απώλεια βάρους
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Physiology & Behavior αναφέρει ότι οι σούπες είναι «σύμμαχος» στην απώλεια βάρους και το ίδιο χορταστικές με κάθε άλλο φαγητό. Επίσης, δημοσίευση στο British Journal of Nutrition το 2014, έδειξε ότι αυτοί που καταναλώνουν συχνά σούπες ως κυρίως γεύμα έχουν μικρότερη περίμετρο μέσης σε σχέση με εκείνους που τρώνε σπάνια ή καθόλου.
Το πόσο διαιτητικό είναι ωστόσο πραγματικά ένα πιάτο με σούπα εξαρτάται από τα υλικά τις εκάστοτε συνταγής. Προτιμήστε να συνδυάσετε φυτικές ίνες με πρωτεΐνες για να σας κρατήσει χορτάτους για περισσότερη ώρα. Επίσης, αποφύγετε τις βελουτέ με κρέμα γάλακτος ή βούτυρο, συστατικά που αυξάνουν κατά πολύ τη συνολική θερμιδική αξία του πιάτου.
Συνταγές για σούπες με λίγες θερμίδες
#1 Σούπα με λάχανο
Υλικά:
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι μεσαίου μεγέθους ψιλοκομμένο
- 2 μεσαία καρότα, ψιλοκομμένα
- 2 στικς σέλερι, ψιλοκομμένα
- 1 μεσαία κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 8 φλιτζάνια ζωμός λαχανικών χωρίς αλάτι
- 1 μεσαίο λάχανο κομμένο σε κομμάτια
- 1 μεγάλη ντομάτα κομμένη σε κομμάτια
- 2 κουταλάκια του γλυκού λευκό ξύδι
Εκτέλεση:
Βάλτε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και ζεστάνετέ το σε μέτρια φωτιά, Προσθέστε το καρότο, τα κρεμμύδια και το σέλερι και αφήστε τα να μαγειρευτούν μέχρι να μαλακώσουν. Θα πάρει από 6 έως 8 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέστε την πιπεριά, το σκόρδο, το πιπέρι, το αλάτι και συνεχίστε το μαγείρεμα για ακόμα δύο λεπτά.
Προσθέστε τον ζωμό, το λάχανο και την ντομάτα. Δυναμώστε τη φωτιά και αφήστε να πάρει μία βράση. Μετά την πρώτη βράση, μειώστε την ένταση για να σιγοβράσει και σκεπάστε την κατσαρόλα με καπάκι. Μαγειρέψτε για 15 με 20 λεπτά.
Μόλις βγάλετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέστε το ξύδι.
#2 Σούπα με αρακά
Υλικά:
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 στικ σέλερι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι φρέσκο
- 6 φλιτζάνια αρακά (φρέσκος ή κατεψυγμένος)
- ½ φλιτζάνι νερό
- 4 φλιτζάνια ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών χωρίς αλάτι
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- Λίγο πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάλτε το λάδι και το βούτυρο στην κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σέλερι μέχρι να μαλακώσουν για 4 με 6 λεπτά.
Προσθέστε το σκόρδο, το θυμάρι και συνεχίστε το σοτάρισμα για περίπου 10 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέστε τον αρακά. Βάλτε στην κατσαρόλα τον ζωμό και το νερό και μόλις πάρει μία βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε για 1 λεπτό ακόμα.
Με ένα ραβδομπλέντερ κάντε την σούπα βελουτέ και στο τέλος προσθέστε το αλάτι και το πιπέρι.
#3 Σούπα με μπρόκολο
Υλικά:
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 στικ σέλερι ψiλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι φρέσκο
- 2 φλιτζάνια ψιλοκομμένο μπρόκολο
- 2 φλιτζάνια νερό
- 4 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών χωρίς αλάτι
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- Λίγο πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάλτε το λάδι και το βούτυρο στην κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σέλερι μέχρι να μαλακώσουν για 4 με 6 λεπτά.
Προσθέστε το σκόρδο, το θυμάρι και συνεχίστε το σοτάρισμα για περίπου 10 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέστε το μπρόκολο. Βάλτε στην κατσαρόλα τον ζωμό και το νερό και μόλις πάρει μία βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε για 8 λεπτό ακόμα.
Με ένα ραβδομπλέντερ κάντε την σούπα βελουτέ και στο τέλος προσθέστε το αλάτι και το πιπέρι.
Πηγή συνταγών: eatthis.com