Κανέλα Κεϋλάνης: Το μπαχαρικό που βοηθά στην απώλεια βάρους

Πώς η κανέλα συμβάλλει στο αδυνάτισμα.

Νίκη Παπανικολάου
Κανέλα Κεϋλάνης: Το μπαχαρικό που βοηθά στην απώλεια βάρους
Bigstock

Αν ψάχνετε για έναν φυσικό τρόπο για να χάσετε τα περιττά κιλά, σκεφτείτε να προσθέσετε κανέλα Kεϋλάνης (Cinnamomum zeylanicum) στη διατροφή σας.

Πώς λίγη κανέλα την ημέρα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

Τα πιο γνωστά είδη κανέλας

Δύο είναι τα πιο γνωστά είδη κανέλας: η κανέλα Κεϋλάνης (zeylanicum) που ευδοκιμεί όπως προδίδει και το όνομά της στην Κεϋλάνη και η κανέλα cassia με χώρες προέλευσης την Κίνα και την Ινδονησία.

Και οι δύο τύποι κανέλας κυκλοφορούν στο εμπόριο σε σκόνη ή σε ξυλαράκια.

Η αυθεντική κανέλα Κεϋλάνης, έχει ανοιχτό καφέ ή μπεζ χρώμα, με απαλή υφή. Σπάει εύκολα κι έχει ένα γλυκό άρωμα που θυμίζει αυτό της βανίλιας. Επίσης είναι πιο ακριβή από την cassia.

Αντίθετα, το χρώμα της cassia είναι πιο σκούρο, το ξύλο σκληρό και άκαμπτο και το άρωμά της αρκετά έντονο.

Η ποικιλία Cassia περιέχει σημαντικές ποσότητες μιας ένωσης που ονομάζεται κουμαρίνη, η οποία πιστεύεται ότι είναι επιβλαβής σε μεγάλες δόσεις. Αντίθετα,μελέτες έδειξαν ότι η κανέλα Κεϋλάνης, είναι πολύ χαμηλότερη σε κουμαρίνη.

kanela-ofeli.jpg

Κανέλα Κεϋλάνης και απώλεια βάρους

Η κανέλα είναι ένα γευστικό μπαχαρικό με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους. Σύμφωνα με μελέτες μπορεί να μειώσει την αυξημένη γλυκόζη στο αίμα και να επιταχύνει τον μεταβολισμό.

Θέλετε να χάσετε βάρος; Βάλτε την κανέλα στη διατροφή σας

Ειδικότερα, η κανέλα διαθέτει θερμογονικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν τον μεταβολικό ρυθμό του σώματος και κατ΄επέκταση την καύση θερμίδων. Επιπλέον, μειώνει τη λιπώδη μάζα και αυξάνει τα αντιοξειδωτικά.

Η κανέλα καθυστερεί επίσης τη διέλευση των τροφίμων από το στομάχι στο έντερο. Ως εκ τούτου, αισθάνεστε χορτασμένοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και τρώτε λιγότερο. Αυτό σας βοηθά να χάσετε βάρος. Η κανέλα βοηθά επίσης το σώμα να επεξεργάζεται τους υδατάνθρακες πιο αποτελεσματικά και αυτό βοηθά να χάσετε μερικά κιλά. Μελέτες δείχνουν ότι το κοιλιακό λίπος είναι πιο ευαίσθητο στις επιδράσεις της κανέλας από το λίπος από άλλα μέρη του σώματος.

Ωστόσο, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η κατανάλωση κανέλας σε καθημερινή βάση – σε μικρή πάντα ποσότητα – δεν αρκεί για να χάσετε βάρος. Απαιτείται συνδυασμός μιας ισορροπημένης διατροφής χωρίς στερήσεις και υπερβολές και άσκησης.

kanela.jpg

Κανέλα: οφέλη για την υγεία

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), ένα κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα (2,6 γραμμάρια) περιέχει περίπου 2,1 γραμμάρια υδατάνθρακες, 26 mg ασβεστίου, 2 mg μαγνησίου, 2 mg φωσφόρου, βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β. και βιταμίνη Κ.

Η κανέλα περιέχει επίσης μεγάλες ποσότητες πολύ ισχυρών αντιοξειδωτικών, κυρίως πολυφαινολών, οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και προστατεύουν τον εγκέφαλο, την καρδιά και την υγεία του εντέρου.

Παράλληλα, τα αντιοξειδωτικά της κανέλας έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης πολλών ασθενειών.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved