20 τροφές με λίγες θερμίδες που σε χορταίνουν

Light τροφές για να μην πάρετε κιλά.

Μαργαρίτα Νικολάου
20 τροφές με λίγες θερμίδες που σε χορταίνουν
Bigstock

Τα τρόφιμα με λίγες θερμίδες μπορούν να συνδυαστούν με τροφές πλούσιες σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά ως μέρος ενός υγιεινού προγράμματος απώλειας βάρους.

Μια υγιεινή διατροφή πρέπει να περιέχει τροφές με πολλές θερμίδες, καθώς και τροφές με λιγότερες θερμίδες.

Για παράδειγμα, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υγιή λιπαρά, όπως τα αυγά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και το αβοκάντο, έχουν περισσότερες θερμίδες από τροφές όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ θρεπτικά.

Ο συνδυασμός τροφών με πολλές θερμίδες, με τροφές που έχουν λιγότερες θερμίδες, ειδικά τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορεί να κάνει τα γεύματα πιο χορταστικά.

Χορταστικά φαγητά με λίγες θερμίδες (μεσημεριανό ή βραδινό)

Επιπλέον, η αντικατάσταση ορισμένων τροφών που έχουν πολλές θερμίδες με τροφές που δεν έχουν πολλές θερμίδες, μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της υγιούς απώλειας βάρους και να βελτιώσει και την υγεία.

Αν για παράδειγμα τρώτε το πρωί αβγά και ντόνατ σοκολάτας και τα αντικαταστήσετε με ένα μήλο και μερικά σοταρισμένα λαχανικά και ασπράδι αβγού, όχι μόνο θα μειώσετε την περιεκτικότητα σε θερμίδες αλλά θα ωφεληθείτε με θρεπτικά συστατικά.

Ακολουθούν 20 τροφές με λίγες θερμίδες.

Φρούτα και λαχανικά με λίγες θερμίδες

Μήλα: Ένα φλιτζάνι (109 γραμμάρια) με φέτες μήλου (με τη φλούδα) έχει 62 θερμίδες και σχεδόν 3 γραμμάρια διαιτητικών ινών. Τα μήλα δεν είναι μόνο χαμηλά σε θερμίδες, αλλά και μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και ο ψευδάργυρος.

Μανταρίνια: Τα μανταρίνια μοιάζουν με μίνι πορτοκάλια και είναι γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C. Ένα μανταρίνι (74 γραμμάρια) έχει μόνο 35 θερμίδες.

Πιπεριές: Οι πιπεριές υπάρχουν σε πολλά χρώματα, σχήματα και μεγέθη. Έρευνες δείχνουν ότι οι πιπεριές είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη C και λυκοπένιο. Υπάρχουν μόνο 24 θερμίδες σε 1 φλιτζάνι (92 γραμμάρια) κόκκινες πιπεριές κομμένες σε φέτες.

Παπάγια: Η παπάγια είναι ένα πορτοκαλί φρούτο με μαύρους σπόρους. Καλλιεργείται συνήθως σε τροπικές περιοχές και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως προβιταμίνη Α, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και κάλιο. Μια μικρή παπάγια (157 γραμμαρίων) έχει μόνο 68 θερμίδες.

Φράουλες: Οι φράουλες είναι γλυκές και εξαιρετικά θρεπτικές. Υπάρχουν μόνο 53 θερμίδες σε 1 φλιτζάνι (166 γραμμάρια) φράουλες κομμένες σε φέτες.

Ντομάτες: Οι ντομάτες μπορούν να σερβιριστούν ωμές, μαγειρεμένες ή πολτοποιημένες σε σάλτσα ντομάτας. Επιπλέον, οι ντομάτες είναι μια πλούσια πηγή προστατευτικών φυτικών ενώσεων, όπως το λυκοπένιο. Ένα φλιτζάνι (149 γραμμάρια) ντοματίνια έχει 27 θερμίδες.

Κέιλ (kale): Το Kale είναι ένα πράσινο φυλλώδες λαχανικό που έχει κερδίσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Ένα φλιτζάνι (130 γραμμάρια) μαγειρεμένο kale περιέχει μόνο 49 θερμίδες και είναι πλούσιο σε βιταμίνες C και K.

Smoothies με σπανάκι: Θρεπτικά και σούπερ γευστικά – Τρεις συνταγές

Σπανάκι: Το σπανάκι είναι ακόμη ένα πράσινο φυλλώδες λαχανικό με λίγες θερμίδες που είναι γεμάτο με βιταμίνες και μέταλλα. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, προβιταμίνη Α και φυλλικό οξύ και περιέχει βιοδραστικές ενώσεις όπως τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Ένα φλιτζάνι (30 γραμμάρια) σπανάκι έχει μόνο 7 θερμίδες.

Ραπανάκια: Τα ραπανάκια είναι τραγανά λαχανικά, μοιάζουν με ρίζα και έχουν πικάντικη γεύση. Έχουν πολλά ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, κάλιο και φυλλικό οξύ. Περιέχουν μόλις 19 θερμίδες ανά φλιτζάνι (116 γραμμάρια).

Παντζάρια: Τα παντζάρια αποτελούν καλή πηγή θρεπτικών συστατικών όπως φυλλικό οξύ και μαγγάνιο και περιέχουν φυτοθρεπτικά συστατικά όπως βεταλαΐνες και φαινολικές ενώσεις. Μια μερίδα (1 φλιτζάνι) μαγειρεμένα παντζάρια (170 γραμμάρια) περιέχει 74 θερμίδες

Κρεμμύδια: Τα κρεμμύδια είναι λαχανικά με λίγες θερμίδες που έχουν συνδεθεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Παρόλο που η γεύση τους διαφέρει ανάλογα με τον τύπο, όλα τα κρεμμύδια έχουν πολύ λίγες θερμίδες — ένα μεσαίου μεγέθους μαγειρεμένο κρεμμύδι (148 γραμμάρια) έχει περίπου 70 θερμίδες.

Ρέβα: Η ρέβα είναι πλούσια σε βιταμίνη C και περιέχει μόνο 34 θερμίδες ανά μαγειρεμένο φλιτζάνι (156 γραμμάρια).

Μπρόκολο: Ένα φλιτζάνι (155 γραμμάρια) μαγειρεμένο μπρόκολο έχει μόνο 54 θερμίδες και πάνω από το 100% της ποσότητας βιταμίνης C που χρειάζονται οι περισσότεροι άνθρωποι την ημέρα.

Λαχανάκια Βρυξελλών: Τα λαχανάκια Βρυξελλών μοιάζουν με μίνι λάχανα και μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή μαγειρεμένα. Όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών ανήκουν στην οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών. Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και ένα μαγειρεμένο φλιτζάνι (155 γραμμάρια) περιέχει μόλις 70 θερμίδες.

Λάχανο: Το λάχανο έχει μόνο 22 θερμίδες ανά φλιτζάνι (89 γραμμάρια).

paidi-kounoupidi.jpg

Το μπρόκολο, το σπανάκι και το κουνουπίδι έχουν οφέλη σημαντικά για τα παιδιά.

Bigstock

Μπρόκολο, κουνουπίδι, σπανάκι: Τρία εξαιρετικά ωφέλιμα λαχανικά για τα παιδιά

Κουνουπίδι: Ένα φλιτζάνι (155 γραμμάρια) μαγειρεμένο κουνουπίδι παρέχει 40 θερμίδες και μόνο 8 γραμμάρια υδατάνθρακες.

Καρπούζι: Το καρπούζι είναι μια καλή πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C. Υπάρχουν 46 θερμίδες σε 1 φλιτζάνι με 154 γραμμάρια καρπούζι.

Σέλινο: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό, το σέλινο είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες. Δοκιμάστε να συνδυάσετε μπαστουνάκια σέλερι με φυστικοβούτυρο και μερικές σταφίδες. 120 γραμμάρια σέλινο περιέχουν μόνο 17 θερμίδες.

Αγγούρι: Δεδομένου ότι τα αγγούρια είναι ως επί το πλείστον νερό, είναι πολύ χαμηλά σε θερμίδες – μισό φλιτζάνι (52 γραμμάρια) έχει μόνο 8 θερμίδες.

Μαρούλι iceberg: Το μαρούλι Iceberg είναι γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό. Χρησιμοποιείται συνήθως σε σαλάτες και πάνω από μπιφτέκια ή σάντουιτς. Το συγκεκριμένο μαρούλι είναι μια καλή πηγή ορισμένων θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Κ, της προβιταμίνης Α και του φυλλικού οξέος. Ένα φλιτζάνι (57 γραμμάρια) μαρούλι iceberg έχει μόνο 8 θερμίδες.

με πληροφορίες από το healthline.com

DPG Network
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved